Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić za Tratinčicu za Tita daje 708.013 kuna

Na javno nadmetanje za obnovu parka i fontane Tratinčica u Ulici grada Vukovara stigle su dvije ponude
11. studenoga 2017. u 08:22 28 komentara 3438 prikaza
fontana Tratinčica za Tita
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Park i fontanu Tratinčica za Tita u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara obnovit će tvrtka Hedom iz Zagreba, koja je na javnom nadmetanju ponudila da će taj posao obaviti za 708.013,63 kune bez PDV-a. Javno nadmetanje za obnovu Tratinčice bilo je raspisano u srpnju ove godine s procijenjenom vrijednosti radova od 750.000 kuna bez PDV-a.

Rotor dvije godine kaosa? Posao od 280 milijuna kuna – Rotor će graditi i Bandićev kum

Grad Zagreb jučer je objavio da je taj posao ugovorio s tvrtkom Hedom. Ukupno su bile stigle dvije ponude, a ponuda tvrtke Nering iz Sesveta bila je 30-ak tisuća kuna skuplja od Hedomove.

88 stabala za Tita

Na prednjoj strani fontane, koja je već dulje vrijeme neispravna, stoji natpis “Tratinčica za Tita”, a na stražnjoj strani “Ponosni smo da smo živjeli u doba tvoje”. Fontanu je 1982. izradio dubrovački kipar Marijan Kocković, a na mjestu na kojem se nalazi Tratinčica, ispred knjižnice Marin Držić, iste je godine bio uređen i perivoj nazvan “88 stabala za druga Tita”, a koji je uređen prema ideji arhitekta Dragutina Kiša.

Grad Zagreb krenuo je u obnovu Tratinčice za Tita nakon što je gradonačelnik Milan Bandić pristao na zahtjev stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da se promijeni ime Trga maršala Tita, a što je bio njihov uvjet za podršku gradonačelniku u Zagrebačkoj skupštini. Bandić je naišao na žestoke kritike ljevice i antifašista zbog toga pa se obnova fontane posvećene Titu tumači kao njegovo “pranje savjesti” pred tim kritičarima.

Prema natječajnoj dokumentaciji, projektom obnove parka i fontane „Tratinčica“ predviđena je obnova svih kamenih staza u parku, sanacija staze od betonskih ploča i postavljanje rubnjaka, obnova zida od kamena na spoju terase i parka, izrada i postavljanje klupa za sjedenje, a sve u istom tipu i materijalu. Ukupno će biti 15 klupa. Postavit će se i ostala urbana oprema u parku – 10 košarica za smeće i dva zahoda za pse, odnosno kante za pseći izmet. Obnovit će se i travnjak u parku, posadit će se raznolike ukrasne biljne vrste i grmlje koje, kako se navodi, formiraju slobodne grupacije uz kamene staze, a predviđena je i sadnja stabala.

Što se tiče fontane, obnovit će se njezine funkcije sa svim priključcima za struju i vodu, uz uvođenje reverzibilnog cirkuliranja vode. Konzervatorsko-restauratorski radovi na brončanoj fontani „Tratinčica“ nisu dio ovog predmeta nabave.

Tvrtka Hedom osnovana je 1994. godine i u vlasništvu je Vlade Ćorluke, a i dosad je dobivala milijunske poslova od Grada Zagreba, ali i države. Hedom je u Zagrebu tako obnavljao pročelja brojnih zgrada u samom centru grada, poput Palače Rauch, kuće Demeter-Corvin, vile Frangeš-Mihanović. Ćorlukina je tvrtka 2007. godine pobijedila i na javnom nadmetanju za posao obnove zgrada Vlade RH na Markovu trgu. Ti su radovi bili vrijedni 7,1 milijun kuna, a obuhvatili su obnovu fasada Vladine zgrade, zamjenu stolarije, preuređivanje dviju dvorana za sjednice, uređenje predvorja Plavog salona i WC-a. Hedom je, primjerice, 2006. godine dobio posao i završne obrade zidova i stropova Velike Vijećnica Hrvatskoga sabora.

Udvostručio prihode

Prema financijskim izvještajima, Hedomovi prihodi lani su iznosili 64,4 milijuna kuna, što je dvostruko više u odnosu na prihode iz 2015. godine, a koji su iznosili 30,7 milijuna kuna. Ćorlukina tvrtka pritom je lani ostvarila neto dobit od 1,88 milijuna kuna, a u 2015. neto dobit im je bila oko milijun kuna manja.

Četrdeset kućanstava služi se kućnim mini-komposterima Dok je Bandić čekao, županija reciklira U tri mjeseca ne radi se posao koji traje tri godine Trg maršala Tita Nino Raspudić Kako preboljeti gubitak Titova trga? Kolinda Grabar-Kitarović Istarski kulturnjaci Osudili zviždanje predsjednici: 'Mons. Milanoviću zasluge je priznao i Tito'
adidas Xmas
PROMO
Ove blagdane kreirajte idealne sportske poklone

A1 izdvaja za Vas

  • megatronman:

    Ovaj Banderas je svakim danom sve luđi. Na stranu trošenje ali njegove neaktivnosti ugrožavaju zdravlje građana. Primjer je zgrada u Paromlinskoj, niti sto metara od skupštine. Pa to je leglo kuge, kolere, tifusa i paratifusa.

  • valentin2017:

    Neprstano slušamo o tome kako nas Bandić omalovažava i vesla. Recite jesmo li drugo zaslužili? Nismo. Kada su izbori mi smo najpametniji i ostajemo kod kuće. Mi smo samo jaki i pametni na ovim stranicama. Bandića u svim mandatima bira ... prikaži još!a 1/4 građana i to glasačka mašinerija uvezena u Bijeli grad. Pogledajte vozače tramvaja i autobusa. Pogledajte kontrolore u sredstvima prijevoza i kontroli parkinga. Pogledajte najbliže Bandićeve suradnike. Šta se sad isčuđavate? Svaki puta kad stoji : Bandić je dao! i treba tako jer smo mi građani bez muda. Pogledajte sam kvartove gdje su mu se ljudi suprotstavili. Podvio je rep i jarmi na drugom mjestu. Vama nije dovoljno što je protiv njega pokrenuto bezbroj kaznenih prijava. Naše pravosuđe ga štiti, a on caruje. Živio Bandić nama vječno i radio i dalje tako, a vi samo dalje tipkajte po vašim tastaturama i uživajte u toplom, ali sve siromašnijem domu.

  • alf:

    Bandic i Tito, dvije osobe bez ljudskog karaktera. Jedan veliki zlocinac a drugi muljator i ulizica.