Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istarski kulturnjaci

Osudili zviždanje predsjednici: 'Mons. Milanoviću zasluge je priznao i Tito'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
28.09.2017.
u 14:03

Istaknuli su kako zviždanje hrvatskoj predsjednici ponovno pokazuje kako je svečanost Dana županije u Pazinu "ponovno neprimjereno i ideološki jednostrano organizirana, umjesto da bude svetkovina svih Istrana i njihovih gostiju".

Kulturne udruge i pojedinci iz Istre osudili su u priopćenju za javnost događaj na svečanosti Dana županije u Pazinu na kojemu je, kako su naveli, "organizirana skupina 'antifašistai i sljedbenika kulta Josipa Broza Tita" izviždala hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović što je bilo, smatraju, "agresivno, politički i ideološki motivirano i s dobrim odgojem nespojivo".

Istaknuli su kako zviždanje hrvatskoj predsjednici ponovno pokazuje kako je svečanost Dana županije u Pazinu "ponovno neprimjereno i ideološki jednostrano organizirana, umjesto da bude svetkovina svih Istrana i njihovih gostiju".

Kolinda Grabar-Kitarović
1/12

Prisutna retrogradna društvena i politička svijest, iskazi ostrašćene mržnje

"Iskazi ostrašćene mržnje, ovaj put zvižducima, upućeni su najprije istarskom svećenstvu koje je i u povijesti uvijek bilo uza svoj narod i sve vjernike, zatim prema istarskoj Crkvi te poglavito prema liku i djelu za narodnu stvar prezaslužnoga mons. Bože Milanovića", stoji  u priopćenju. U njemu se dodaje kako "nijekanje zasluga mons. Milanovića koje mu je svojedobno priznao i sam jugoslavenski vođa, u ovom slučaju nije izraz nepoznavanja povijesnih činjenica, već izraz nasljedne totalitarne svijesti i komunističke prakse, koja ne prepoznaje, niti priznaje doprinos drugih narodnom oslobođenju, a osobito ne kada je taj doprinos utemeljen na demokratskim postavkama, bez zločina i na hrvatskoj identitetskoj te državotvornoj ideji."

Potpisnike priopćenja "žalosti što je takva retrogradna društvena i politička svijest prisutna na javnoj sceni u našem zavičaju, što kompromitira ovdašnji društveni i politički vladajući koncept, a nas kao hrvatske udruge i pojedince sramoti u očima domaće i šire demokratske javnosti".

Osnujte prigodni organizacijski odbor

Ustvrdili su kako se "u duhu izvorne i autentične poruke pazinskoga Proglasa od 13. rujna 1943. gotovo imperativno potvrđuje, a  osobito sada, nakon opetovanih grešaka i promašaja dosadašnjih organizatora, potreba da se Dan sjedinjenja dostojanstveno, kulturno i odgovorno evocira svake godine, ali u obliku sve narodne svečanosti, upravo na taj dan, 13. rujna".

Zato udruge u kulturi predlažu da se osnuje prigodni organizacijski odbor širokoga demokratskog sastava potvrđen na najvišoj razini, primjerice u Hrvatskome saboru i pod njegovim visokim pokroviteljstvom, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve manipulacije i javno iskazivanje primitivizma, netrpeljivosti, čak mržnje, prema svima drukčijih svjetonazora te, u konačnici, prema povijesnoj istini.

"To je najmanje što tolerantna Istra, njezina novija povijest suživota i njezini građani zaslužuju", zaključili su potpisnici priopćenja - Bratovština "Hrvatska Istra" Pazin, Družba Braće hrvatskoga zmaja - Zmajski stol Pazin, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, Matica hrvatska - ogranci Pazin, Pula,  Rovinj i Umag, akademik Josip Bratulić, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, svećenici Stipan Bošnjak, Blaž Bošnjaković i Željko Zec.

Komentara 30

DD
ddh
16:23 28.09.2017.

Sigurno je jedno, a to je, da u istri ima puno postenih ljudi koji su Hrvati i koji vole svoju Domovinu. Ali su u Istri na vlasti razni Flege i Miletici, koji su i to zvizdanje organizirali. A nije se zvizdalo nekom sveceniku, nego se je zvizdalo Hrvatskoj i njezinoj Predsjednici. Zvizdali su oni cija je delegacija svojevremeno 1994-e godine otisla u Rim na ispracaj talijanske nogometne reprezentacije kod odlaska na Svjetsko prvenstvo u SAD-a i bila pozdravljena kao delegacja talijanske pokrajine Hystrie. A ti koji su na vlasti u istri sa njihovom publikom bi sutra u Italiju, samo da mogu. A najdvolicnije kod svega je, da tu istarsku multi-kolturalno i tolerantno drustvo propagiraju oni i njihovi sinovi i kceri, koji su istarske fojbe napunili nevinim Talijanima i koji su se uselili u od Talijana oduzete i opljackane kuce i stanove. Vodstvo Istre i veliki dio stanovnika Istre koji su na liniji tog vodstva, su sovinisti, Irendentisti i Srbi u Istri. I tu ne pomaze nikakva sminka.

BU
Bubalamala
14:47 28.09.2017.

Tu je i sama precednica dosta kriva jer stalno traži mogučnosti da omalovaži napore antifašista u borbi protiv fašizma. Da je uz Milanovića spomenula antifašističku borbu toga nebi bilo ali ona je poznata da simpatizira sa ustaštvom te svaku priliku koristi u tu svrhu !

DU
Deleted user
09:37 29.09.2017.

Niti sam fan predsjednice niti Hrvatskih politicara ali da se grupi primitivaca i huskaca tatalitarnog i zlocinackog komunistickog sistema dozvoli uopce postojati ili pojavljivati u javnosti je vec za svaku osudu. Treba ih u najmanju ruku zakonski zabraniti u strogee zatvorske kazne cim se pojave sa obiljezjima zlocinackog sistema ili bilo kakvim velicanjem istog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije