Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić: Ne želim komentirati presudu Laptalu, no on nije tražio previše intervencija hrvatske diplomacije

mesic-txt.jpg
import
18.07.2008.
u 19:38

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da su očekivanja kada je riječ o prvostupanjskoj presudi dubrovačkom kapetanu Kristi Laptalu bila drukčija od izrečene presude, ali presudu nije htio komentirati rekavši da ne komentira nepravomoćne presude i da Hrvatska u ovom trenutku ne može ništa učiniti, ali da je na odvjetničkom timu kapetana Laptala da ga obrani.

Nakon što je u Hrvatskome povijesnom muzeju razgledao izložbu "El Shatt - Zbijeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, Egipat (1944.-1946.), predsjednik Mesić odgovorio je na više novinarskih pitanja, među kojima i o presudi kapetanu Kristi Laptalu koji je jučer u grčkom gradu Patrasu osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja 51 kilograma kokaina i kažnjen sa 200 tisuća eura.

Na pitanje vjeruje li i dalje u Laptalovu nevinost budući da je za njega dao jamstva, predsjednik Mesić je opetovao kako bi odgovorom na to pitanje komentirao presudu. Istaknuo je kako očekuje da će Laptalovi odvjetnici poduzeti sve da se ono što eventualno nije utvrđeno u prvostupanjskoj presudi utvrdi na drugom stupnju te će se, tek onda kad presuda postane pravomoćna, znati je li Laptalo kriv ili nevin.

Što se tiče napisa u jednim dnevnim novinama da je hrvatska policija, zajedno s Interpolom i nekim drugim službama, obrađivala kapetana Laptala zbog sumnje da krijumčari drogu, Mesić je rekao da je to pročitao, ali da je poslije čuo da je policija te napise opovrgnula tako da to ne može komentirati.

Odgovarajući na novinarsku primjedbu o tomu da postoje informacije da predsjednik Vlade Ivo Sanader nije učinio dovoljno kako bi se pomoglo kapetanu Laptalu, Mesić je rekao da je hrvatska strana u "slučaju" Laptalo razgovarala s grčkom stranom na raznim razinama - pa i na najvišim - te da je na svim tim razinama hrvatskoj strani bilo obećano da će suđenje biti pravedno i u skladu s grčkim zakonima.

Međutim, rekao je, gospodin Laptalo nije tražio previše intervencija hrvatske diplomacije, odnosno hrvatskog veleposlanstva u Grčkoj što mu je, dodao je Mesić, i potvrđeno u našem veleposlanstvu, dodavši kako je Laptalo tako postupio jer je vjerojatno mislio da se može sam obraniti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije