Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRDO KOD KRANJA

Mesić i Türk: Hrvatska i Slovenija riješit će otvorena pitanja

mesić u sloveniji
Foto: PIXSELL
1/5
14.01.2010.
u 13:58

U oproštajnom posjetu Stjepana Mesića susjednoj Sloveniji, u srdačnom razgovoru, Turk i njegov hrvatski kolega složili su se da su dvije zemlje na najboljem putu da riješe sva otvorena pitanja.

Hrvatska i Slovenija na pravom su putu da riješe sva otvorena međusobna pitanja za koja treba naći pravedna i perspektivna rješenja. Tome doprinosi i vrlo dobra komunikacija predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije što je potvrđeno i na njihovu jučerašnjem susretu u Kranjskoj Gori.

S takvom su ocjenom danas u Brdu kod Kranja pred novinare izišli hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov slovenski domaćin Danilo Türk nakon susreta održanog u sklopu oproštajnog posjeta hrvatskog predsjednika Sloveniji.

Kao bitno dostignuće ocijenjeno je prošlogodišnje potpisivanje Arbitražnog sporazuma koji je Hrvatska već ratificirala, a Sloveniju taj posao još čeka pa je Mesić, čitajući svoju ocjenu dosadašnjih odnosa i posjeta, izrazio uvjerenje da tu neće biti novih problema i da će obje strane dopustiti razumu i dugoročnom interesu da prevladaju nad iracionalnim i potrebnim prikupljanjem poena za dnevnopolitičke svrhe.

Suradnju Hrvatske i Slovenije Mesić je stavio u kontekst interesa regije za uključivanje ovog dijela Europe u milenijski projekt koji se zove EU. U tome što je Slovenija posljednja zemlja u regiji, koju posjećuje nakon svoga desetogodišnjeg mandata, predsjednik Mesić vidi više od simbolike pa je predsjedniku Türku zahvalio na pozivu i uzvratio pozivom da posjeti Hrvatsku gdje će se "moj nasljednik, u to sam uvjeren, potruditi da mu bude jednako srdačan domaćin kao što je predsjednik Türk danas meni".

Predsjednik Mesić se potom sastao s bivšim slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom, a poslijepodne s predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom, premijerom Borutom Pahorom i ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem.

Tijekom susreta s premijerom Pahorom naglašeno je da velik broj bilateralnih susreta državnika Hrvatske i Slovenije govori o pozitivnom razvoju međudržavnih odnosa. U razgovoru je bilo riječi i o hrvatsko-slovenskom Arbitražnom sporazumu te procesu njegove ratifikacije u slovenskom parlamentu.

Sugovornici su se složili da je kranjskogorski susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom bio izuzetno uspješan. Pored potvrde spremnosti na nastavljanje političkog dijaloga susret premijera govori i o spremnosti na produbljivanje gospodarske suradnje. Pahor je na kraju susreta s Mesićem izrazio nadu da će Slovenija i Hrvatska u najkraćem mogućem vremenu riješiti i sva ostala otvorena pitanja.

Ključne riječi

Komentara 47

D7
Drazen 7
14:46 14.01.2010.

Nije ni tebi janeze lako...

OB
-obrisani-
14:17 14.01.2010.

sta je meni? Vidim li ja to KLONA ------ ili mozda KLAUNA? zasto ja sam sebi sujem matej jesam li muzda prolupio? gde ste bolnicari? Ludjacku kosulju---------brzo ADMINEeeeeee spasi me od MENEeeeee Sta ja pricam? Nemoze meni ADMIN pomoc Mozdac Mozda moze SIHIJATOR? ....ATOR, .....TOR, .......OR, .......R Ja sam ZASTICEN, 33kamocemo je ZASTICEN ha ha ha ha ha ha ha ha ha...............kah ...kah........ ha ha ha haaaaaaaaaa

PI
Pippo9
14:44 14.01.2010.

Može Mesić pričati što želi al nije ništa napravio u našem približavanju EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije