Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalni desant na Berlin

Merkel i još 1000 ljudi hakirala dvojica mladića?

Angela Merkel
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
08.01.2019.
u 10:05

Josip Juratović, prvi Hrvat u Bundestagu, komentira najveći kibernetički udar na Njemačku u povijesti...

Devetnaestogodišnji računalni stručnjak ispitan je na policiji, a u njegovu domu obavljen je pretres u sklopu istrage o krađi i curenju privatnih podataka o ukupno 994 njemačkih političara, novinara i javnih osoba.

Javna televizijska kuća ARD javila je jučer da je u nedjelju savezna krim-policija provela raciju u domu 19-godišnjaka po imenu Jan S. iz grada Heilbronna, u pokrajini Baden-Württemberg. Zaplijenili su njegovu računalnu opremu, a tinejdžer je, kažu, zaposlen kao IT stručnjak u jednoj tvrtci. U izjavi za ARD, dotični Jan rekao je da ga policija tretira kao svjedoka, ne kao osumnjičenika, jer je bio u kontaktu s hakerom pod pseudonimom “0rbit”, za kojeg se vjeruje da je izveo napad koji se sad već tretira kao najveći hakerski napad na demokratske institucije u povijesti Njemačke. Jan S. i “0rbit” komunicirali su putem elektroničkih poruka zaštićenih enkripcijom.

Udar na Seehofera

Podsjetimo, krajem prošloga tjedna otkriveno je da je velika količina digitalne komunikacije oko tisuću njemačkih političara, među ostalim i interni stranački dokumenti i brojevi telefona i privatne fotografije, ukradena sa zaštićenih servera i anonimno objavljena tijekom prosinca na Twitteru. Među pogođenim političarima su i kancelarka Angela Merkel, predsjednik Frank-Walter Steinmeier te zastupnici u Bundestagu iz svih političkih stranaka osim radikalno desne Alternative za Njemačku (AfD). Od ukupno 994 osobe koje su bile meta hakerskog napada i curenja podataka, slučajevi njih otprilike 50 su “ozbiljniji” dok su ostali manje-više beningni, proizlazi iz neimenovanih izvora na koje se pozivaju njemački mediji.

Video - Uspon i pad Angele Merkel

Josip Juratović, njemački zastupnik hrvatskog porijekla koji u Bundestagu pripada SPD-u, kaže da on osobno nije pogođen. Barem mu nitko dosad nije javio da jest.

– Mislim da bi me već obavijestile nadležne službe da sam pogođen, a nisu mi ništa javili – kaže Juratović. Na pitanje kako komentira čitavu ovu aferu, “naš” čovjek u Bundestagu odmah upire prstom u ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera:

– To je sad problem Ministarstva unutarnjih poslova i Seehofera, koji po mom mišljenju živi u prošlom stoljeću. On se bavio izbornom kampanjom, umjesto da je radio svoj posao. Bavi se još izbjeglicama i migrantima, temi prema kojoj ima populistički pristup, a imamo puno većih problema koje je trebao rješavati. To je moje osobno mišljenje, ali sve izraženije i mišljenje SPD-a – kaže Juratović.

Socijaldemokrati iz SPD-a su manjinski partner u velikoj vladajućoj koaliciji s demokršćanskom unijom CDU-CSU, a Seehofer je Bavarac iz stranke CSU koji je velik dio svoje energije u prošloj godini trošio na stvaranje sukoba s kancelarkom Merkel (CDU) i unutar vladajuće koalicije na pitanju politike prema izbjeglicama i migrantima. Inzistirao je da njemačka policija dobije ovlasti odbijanja azilanata i ilegalnih sekundarnih migranata s njemačkih granica, što je zamalo dovelo do pada Merkeličine vlade, a Seehofer je to radio uoči izbora u Bavarskoj, očito računajući da takvim tvrdim stavom prema migrantima može zadržati birače CSU-a. CSU je na kraju na izborima 2018. izgubio 10 postotnih poena u odnosu na izbore 2013., a Seehofer je ostao u Merkeličinoj vladi i smirio strasti.

Ugrožena velika koalicija

SPD-ovci mu, međutim, nikad nisu zaboravili to što je skupljao političke poene na takav način, umjesto da radi svoj posao, kako tvrdi i Josip Juratović. On kaže da je “taj čovjek nepodnošljiv za ovu vladu”, ali još se ne zna hoće li takav stav (i kakav će) zauzeti SPD kao stranka nakon što se njihovi zastupnici okupe na klauzuri u četvrtak poslije božićnih i novogodišnjih blagdana.

Ministar Seehofer jučer je imao niz sastanaka s istražiteljima, a istovremeno se pokušao svojim izjavama obraniti od kritika iz SPD-a i oporbenih stranaka, koje mu zamjeraju što inače u javnosti komentira sve i svašta, a sada ne govori ništa na temu kibernetičke sigurnosti, ništa što bi moglo umiriti javnost nakon otkrivenog skandala s hakiranjem političara i javnih osoba. Seehofer kaže da je osobno informiran o slučaju u petak ujutro.

– Javnost će saznati sve što i ja saznam. No, ne želim informirati javnost na temelju nagađanja, nego na temelju pouzdanih činjenica. Moj je posao da najprije prikupim činjenice i saslušam one koji su odgovorni u vođenju istrage – rekao je Seehofer za list Süddeutsche Zeitung.

Komentara 2

AA
aabbcc
11:13 08.01.2019.

Ma nije mobil za babu, ne zna ona to ni zakljucati a tek promijeniti broj, aparat, sifru…..

Avatar nekakav
nekakav
10:41 08.01.2019.

dal su nijemci tako reagirali kad se otkrilo da američke službe prisluškuju mobitel od merkelice? nisu. to i dalje traje, i nitko se ne uzbuđuje. kako i bi, kad sve njemačke službe jesu pod američkim zapovjedništvom. jeste znali da u službenim dokumentima stoji da bi njemačka vojska za 13 godina bila potpuno opremljena, ako nastavi sa modernizacijom po sadašnjem tempu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije