Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hakirali Merkel

Njemačka je prije tri godine prozvala ruske hakere za napad na Bundestag

Haker/Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
05.01.2019.
u 14:33

Meta napada bili su političari iz svih stranaka zastupljenih u saveznom parlamentu Bundestagu, osim iz populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), što bi moglo biti znakovito

Elektronička pisma, poruke, brojevi telefona i drugi osjetljivi podaci o skoro tisuću njemačkih političara, uključujući kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, hakirani su i objavljeni putem društvene mreže Twitter u prosincu, otkrili su u petak njemački mediji, a nadležne državne službe započele su opsežnu istragu.

- Ovo je ozbiljan napad - rekla je ministrica pravosuđa Katarina Barley. - Počinitelji su željeli narušiti naše povjerenje u demokraciju i institucije - dodala je.

Ucjenjivački potencijal

Meta napada bili su političari iz svih stranaka zastupljenih u saveznom parlamentu Bundestagu, osim iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD), što bi moglo biti znakovito premda ne znači automatski da netko povezan s AfD-om stoji iza hakerskog napada i objave. Moguće je, naime, da su dobro organizirani hakeri smislili svoju objavu baš na takav način da javnost najprije posumnja u povezanost s krajnje desničarskom, po nekima i neonacističkom strankom AfD, upravo radi dodatnog trovanja političke atmosfere i njemačke demokracije. 

Prema pisanju novinske agencije DPA, hakeri su od podataka koji se tiču kancelarke Angele Merkel objavili njezinu e-mail adresu, broj telefaksa i nekoliko elektroničkih pisama koje je ona ili pisala ili primila.

- Prema preliminarnoj istrazi, čini se da nikakve osjetljive informacije iz ureda savezne kancelarke nisu objavljene - rekla je zamjenica glasnogovornika njemačke vlade.

Među objavljenim podacima ostalih političara nalaze se i interni stranački dokumenti, privatna čavrljanje, fotografije s odmora, brojevi mobitela, računi iz restorana i hotela, pa čak i brojevi bankovnih kartica, pišu njemački mediji koji su imali uvid u sadržaj. Sve je objavljeno putem Twittera još u prosincu, ali su mediji to uočili tek u četvrtak, nakon čega su počeli pisati o tome, pa je potom pokrenuta i istraga BSI-ja, saveznog ureda za informatičku sigurnost, a paralelno i policije, pa i tajne službe BfV.

Najviše političara koji su pogođeni ovom aferom dolazi iz vladajuće demokršćanske unije CDU/CSU (njih 405), zatim iz SPD-a, manjinskog partnera u vladajućoj koaliciji (294 političara), pa iz Zelenih (105), lijeve stranke Die Linke (82) i liberalne FDP (28). 
Osim zastupnika u Bundestagu, provaljeni su i podaci njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, kao i u regionalnim parlamentima po njemačkim saveznim pokrajinama. Sporni profil na Twitteru, preko kojeg su objavljene poveznice na hakirane podatke, najprije je krenuo s objavama podataka o TV zvijezdama poput Jana Böhmermanna (inače, otprije poznatog europskoj javnosti po sprdanju s turskim predsjednikom Erdoganom), zatim i o nekim njemačkim reperima, a onda su, od 20. prosinca, krenuli s objavama o političarima.

Galerija: Andrej Plenković i Angela Merkel

Haker/Ilustracija
1/8

Objave su bile u obliku adventskog kalendara, sa stiliziranim vratašcima iza kojih se, iz dana u dan, objavljuju poveznice. Među najviše pogođenima je, prema pisanju tabloida Bild, predsjednik Zelene stranke Robert Habeck, kome su hakeri ukrali velik dio digitalne prepiske s članovima obitelji. No, dužnosnici koji vode istragu tvrde, citirani u njemačkim medijima, da je "ucjenjivački potencijal" provaljenih podataka "ograničen", odnosno malen.

Profil na Twitteru bio je registriran iz Hamburga, sam je sebe opisivao kao da se bavi "sigurnosnim istraživanjima", "umjetnošću" i "satirom", a u međuvremenu je ugašen. Prema pisanju novinskog portala magazina Der Spiegel, profil je imao oko 18 tisuća pratitelja.

Napadnuti i novinari

Među provaljenim podacima su i oni koji pripadaju novinarima televizijskih kuća ZDF i ARD, gdje su, primjerice, žrtve napada bila 33 novinara.

- Njemačka vlada tretira ovaj incident vrlo ozbiljno - izjavila je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz.

Mediji već prvog dana od otkrivanja skandala pišu o tome kao o jednom od najvećih kibernetičkih napada u povijesti Njemačke, premda policija i državne službe koje istražuju slučaj nisu još sigurne radi li se o podacima koji su ukradeni u hakerskom napadu ili o podacima koji su iscurili u javnost zahvaljujući nekom insajderu, zaposleniku neke njemačke službe, koji je odlučio postati zviždač.

Prije tri godine Njemačka je javno prozvala ruske hakere, koji rade u organizaciji i uz podršku države odnosno Kremlja, za velik napad na računalnu mrežu Bundestaga, u koju je potajno instaliran špijunski softver. U petak, do zaključenja ovog izdanja, nije bilo javno iznesenih, ozbiljnih indicija da istraga o ovom slučaju ide u smjeru Rusije.

No, tabloid Bild javlja da su njemačke sigurnosne službe zatražile pomoć američke tajne službe NSA, odnosno predsjednika Donalda Trumpa, u istrazi o ovom slučaju. Zasad je poznato da je provaljena komunikacija koja se odvijala do listopada 2018., ali nije poznato od kada su najranije provaljeni podaci premda ima naznaka da bi mogli biti stari i nekoliko godina.

 

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
21:07 05.01.2019.

Sto je babi milo to joj se i snilo ili Rusi nemaju pametnijeg posla vec babe zahebavat.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:54 05.01.2019.

AfD je Putinova pudlica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije