Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Kapović iz Radničke fronte: Ne odbacujem mogućnost da odem u utrku za Zagreb

Mate Kapovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
17.12.2020.
u 14:57

Kapović je govorio i o planovima Radničke fronte za lokalne izbore, ali i o stanju u gospodarstvu i položaju radnika u korona krizi.

Jedan od osnivača Radničke fronte Mate Kapović gostovao je u studiju Večernjeg lista. Kapović je govorio o razlozima raspada "zeleno-lijeve koalicije", što se dogodilo između Radničke fronte i Možemo. Emisiju je vodila vi uređivala Petra Maretić Žonja.

Raspad zeleno - lijeve koalicije

"Nije se zbog mene raspala koalicija, nego dan prije. Kada su naši koalicijski partneri to izglasali i to je izašlo van. Širilo se prema društvenim mrežama. Ja sam tada to konstatirao i komentirao to nekom svojom mini analizom. Ja s tim nisam imao veze to je bilo izglasano", kazao je Kapović. 

Je li to zbog SDP-a i Možemo?

"Što je to bilo presudno treba naše bivše partnere pitati. Ako govorimo o SDP-u, ne morate vjerovati meni, pogledajte što govore neki 'obični ljudi', govore mi i na ulici. Govore mi ako se ide s SDP-om u Zagrebu ne može se ići protiv SDP-a u Rijeci, nitko nije slijep niti glup. Napada se Radnička fronta i zašto mi nećemo s SDP-om", rekao je.

Je li vam SDP neprihvatljiv?

"Mi od samih početaka govorimo, ne bi rekao da nam je neprihvatljiv. Što se tiče ekonomije, iako su manje vladali bili su gori od HDZ-a. Recimo promjena Zakona o radu, predstečajne nagodbe. To je proturadnički. To ne znači da smo zbog toga radikalni. Mi možemo u razne opcije ulaziti ali ne i one koje su osuđene na propast", rekao je.

"Nije točno da mi želimo samo sjediti i ništa ne raditi. Mi nismo utopisti koji čekamo da se nešto dogodi za sto godina nego upravo u ovom trenutku tražimo male sitne promjene", rekao je.

Hoće li podržati Tomaševića u drugom krugu?

"To ćemo vidjeti kako će to izgledati. Sve je teoretski moguće. Mi odlučujemo tako da svi članovi glasaju. Problem s SDP-om u Zagrebu je to kako da mi idemo rušiti Bandića koji je izdanak SDP-a, s tim istim SDP-om, iako je on formalno izašao iz SDP-a, oni su još uvijek povezani. Bandić vlada Zagrebom ne tako da on ima ima ljude nego jer su neki dobili posao, netko je dobio nešto dobio u najam... i kada vam izađe 50 posto, 30 posto je njegova klijentelistička mreža", rekao je.

"Ne možete s SDP-om mijenjati Bandića koji je proizvod SDP-a. Bandić je htio biti predsjednik države a SDP-u to nije pasalo", dodao je. "Nisu tu bili razlozi korupcije", dodao je.

"Činjenica je da pregovaraju. Mi nismo bilateralno pregovarali ali smo pregovarali, tako su to objasnili", rekao je Kapović. "Prioritet je maknuti Bandićevu klijentelističku mrežu. S SDP-om GLAS-om , HNS-om to se ne može dogoditi", rekao je.

Kapović je rekao da smatra da Katarina ima šanse na lokalnim izborima za Rijeku.

Kompatibilnost Radničke fronte i Možemo

"Mi smo se fino nadopunjavali. Mislim da je to bilo dobro. Ono oko štednje je bilo napuhano.  Ići ćemo u Zagrebu na izbore. Ne odbacujemo ništa", kazao je na pitanje hoće li on biti kandidat za gradonačelnika.

Povratak Trga maršala Tita

"S obzirom na to kako je i tko ga je ukinuo mislim da se mora vratiti", rekao je.

Kako žive radnici u vrijeme koronakrize?

"Ako slušate primjerice Glas poduzetnika oni pokušavaju iskoristiti situaciju sve kako bi to njima išlo u korist, da se promjeni Zakon o radu, da se njima 'olakša poslovanje', što zapravo znači ukidanje radničkih prava. Te mjere umjesto da su išle kao pomoć radnicima išle su kladionicama, multinacionalkama. Sad se vidi da je u Hrvatskoj najviše prihod radnika padao i kako je katastrofalan taj naš političko-ekonomski odabir i gdje smo mi zapravo upropastili svoju industriju, zna se zašto, da bi se manjina obogatila", rekao je Kapović. "Naše Vlade su upravljale, orijentirali smo se na turizam i uslužne djelatnosti", rekao je.

 

Komentara 39

LA
Lažnipovjesničar
15:28 17.12.2020.

Ti u životu nikad nisi ni radio, jedino što znaš je da mlatiš praznu slamu.🤭🤥😎

MA
matkopeic
15:02 17.12.2020.

E Mate, neko ti je dobro zavrtio mozak. Mladi ljudi poput tebe bi trebali biti progresivni u najavi novih društvenih ideja, politika, a ti se sjetio maršala. E moja ljevica, kukavna vam majka, nije ni čudo da vas Plenky mota oko malog prsta.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:05 17.12.2020.

Dokaz da je čovjek nastao od majmuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije