Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EGIPATSKI MUŠKARCI

Masovno puštaju brade koje su u vrijeme Mubaraka bile zabranjene

'Egypt's Salafi leader and former presidential candidate Hazem Salah Abu Ismail speaks to his supporters and supporters of Islamist President Mohamed Mursi at Tahrir Square in Cairo July 13, 2012. Ab
Reuters/PIXSELL
VL
Autor
Željko Trkanjec
19.07.2012.
u 21:31

Godinama sam se svako jutro brijao i molio Boga da mi oprosti, kaže policajac Ahmed Hamdi koji je, kao i kolege, sada pustio bradu

Jednog jutra ove veljače Ahmed Hamdi je donio konačnu odluku i na posao je došao neobrijan. Nije mu se bilo lako odlučiti na taj korak jer je on policajac i, čim je ušao u postaju, narednik mu je naredio da ode kući i suspendiran je. Ali Ahmed je čvrsto nakanio ne odustati i ubrzo je saznao da više desetaka kolega ima sličan problem. Sada su se udružili i sudski traže svoje pravo: da u skladu sa svojim religijskim opredjeljenjem imaju pravo na bradu.

- Godinama sam se svako jutro brijao i molio Boga da mi oprosti - rekao je Ahmed za Washington Post. Naime, tijekom desetljetne vladavine Hosnija Mubaraka, koja je prekinuta u veljači prošle godine, ukupni je državni propagandni sustav snažno potirao naviku – i potrebu – pojedinaca da hodaju bradati. Smatralo se da je to znak njihove pretjerane povezanosti s islamizmom u sekularnom režimu jer je Mubarak ognjem i mačem proganjao islamiste, posebno Muslimansko bratstvo, za koje je bio uvjeren da mu je glavni protivnik u državi.

Ljudi s bradom tako su se unaprijed smatrali potencijalnim teroristima pa se znalo dogoditi da ih se privede i ispituje samo zbog dlaka na licu. Na kraju su Mubaraka srušili mladi nezadovoljni neslobodama i manjkom demokracije, ali u godinu i pol od njegova pada stvari su se stubokom promijenile: u predsjedničkoj palači sada sjedi Muhamed Morsi, član Muslimanskog bratstva i, što je još interesantnije, čovjek s bradom, prvi takav u modernoj egipatskoj povijesti.

Komentara 10

OB
-obrisani-
23:06 19.07.2012.

Albert Einstein,Leonardo da Vinci ,Wilhelm II. Alexander Graham Bell,Sigmund Freud ,Johannes Calvin ,Charles Darwin ,Galileo Galilei ,Robert Koch ,Michelangelo Buonarroti ...ovo su samo neki poynati ljudi...a svi profeti su nosili bradu.

OB
-obrisani-
23:09 19.07.2012.

svi ama svi profeti su nosili bradu, niti jedan od njih nije bio obrijan.

OB
-obrisani-
22:52 19.07.2012.

abraham lincoln

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije