Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Maras: Premijer živi s Alisom u zemlji čudesa

Plenković i Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
10.10.2018.
u 13:37

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković svima nama, a i HDZ-ovcima, trebao bi dati opomenu jer nismo zapljeskali premijeru, ironičan je Beljak

Nakon izlaganja premijera Andreja Plenkovića u Saboru, stanku je zatražio SDP-ov Gordan Maras

– Izgleda da premijer i ja ne živimo u istoj zemlji. On živi s Alisom u zemlji čudesa. Vlada rehabilitira ratne zločince, država je paralizirana sukobom unutar HDZ-a, korupcija seže do najviših vrhova vlasti. Sve to što opterećuje našu zemlju premijer ignorira. Tražim da se Plenković što prije probudi – tvrdi Maras, nakon čega mu je odobrena stanka od 10 minuta. Javio se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak i to zbog povrede Poslovnika.

– Predsjednik Sabora Gordan Jandroković svima bi nama, a i HDZ-ovcima, trebao dati opomenu jer nismo zapljeskali premijeru – ironičan je Beljak.

Premijer je stanku iskoristio da nakratko napusti sabornicu, na što je odmah upozorio čelnik Mosta Božo Petrov koji je prvi govorio uime klubova zastupnika.

Plenković i Maras
1/7

– Potrebno je govoriti iskreno, i prema javnosti i ljudima. Ako želimo nešto napraviti, trebamo govoriti istinu, iako ona koji put nije lijepa. Ono što smo čuli posljednjih sat vremena od premijera trebamo staviti u kontekst, a to nije kontekst Afrike nego Europe. Danas smo imali prilike čuti jedan lijepi predizborni govor iako je Vlada na pola mandata. Premijer i ministar financija vole se hvaliti suficitom, no rast BDP-a nije dovoljan ni za pokrivanje troška kamata koje je uzela država. Imamo 10,2 milijarde kuna, a za obveze treba platiti 12 milijardi kuna, dakle nedostaje 1,8 milijardi kuna. Istodobno s time, sve zemlje oko nas rastu – kaže Petrov. I hvaljenje smanjenjem javnog duga uspoređuje s tranzicijskim zemljama, pa kaže kako svi imaju mnogo manji dug.

– Čime se mi to možemo ponositi? Čim se pojavi čak i neki mizeran rast, troškovi države rastu, i to 4 posto ove godine, a istodobno s time, BDP ispod 3 posto Čim se spomene suficit, nastupa golema glad za javnim novcem, hrvatskim političarima je onda najbolje ne spominjati riječ suficit – primjećuje Petrov.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić posebno je kritizirao odnose Vlade prema brodogradnji. Već krajem prošle godine, kaže, dobio je informacije o prvim problemima u Uljaniku i o tome izvijestio Vladu, no ništa nije poduzeto.

– Dva ministra govore jedno, druga dva drugo, i onda dođemo u Europsku komisiju gdje nam kažu da im uopće nije jasno što Vlada želi s brodogradnjom. Vlada je namjerno ignorirala mogućnost spašavanja brodogradnje kao jedne strateške gospodarske grane. E pa, imam poruku za premijera. Ako svojim nečinjenjem gurnete Uljanik u stečaj, zaboravite prenamjenu prostora na području brodogradilišta Uljanik – odlučan je Miletić.

I šefa SDP-a Davora Bernardića zanima što će biti s radnicima Uljanika.

– Vašim reformama tjerate ljude da rade do 67 godina, da bi kao budući umirovljenici imali manje i živjeli teže. Zašto niste rekli da je obrazovna reforma samo jedna loša PR-ovska priča – kaže Bernardić. Pita se što radi glavni državni odvjetnik i koga štiti, referirajući se na brojne afere kojima se javnost bavi posljednjih dana, a posebno ga zanima zašto njegovu prethodniku Dinku Cvitanu nije produžio mandat.

– Zašto HDZ koristi institucije za svoje unutarstranačke obračune. Ako ne vjerujemo institucijama, što nam preostaje – zanima šefa SDP-a koji i to vidi kao razlog za masovno iseljavanje.

Video: Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Marasa u Saboru

Komentara 20

MO
Morany
14:44 10.10.2018.

Maras je zaljubljen u Plenkovića, ovaj ga svaki put išamara i napravi budalom i Maras i dalje ne odustaje. Jadna nam majka ovakvoj oporbi!!

LB
lorena.benko2
14:48 10.10.2018.

plenković svaki put dođe u Sabor i svaki put obriše pod snjima, zar su toliko glupi i nesposobni da se ne mogu pripremiti i navuć ga na tanak led nego uvijek ispadnu budale

JA
jackiechan7
14:43 10.10.2018.

Poslati Marasa na megdan s Plenkovićem je kao poslati Mr Muscola u ring sa Kličkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije