Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni vrh na Mirogoju

Plenković: Bilo je to vrijeme nacionalnog entuzijazma, pred nama je još puno zadaća

Državni vrh ma Mirogoju
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/10
08.10.2018.
u 15:59

Povodom Dana neovisnosti državni vrh predvođen premijerom Plenkovićem odao je počast poginulima za domovinu polaganjem vijenaca na Mirogoju

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Zagrebu na Dan neovisnosti predvodio državni vrh u odavanju počasti poginulima za domovinu polaganjem vijenaca na Mirogoju te se tom prigodom prisjetio proglašenja neovisnosti prije 27 godina.

"Danas, na Dan neovisnosti prisjećamo se vremena kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza s bivšom državom, samo dan nakon raketiranja Banskih dvora od strane agresorske JNA", podsjetio je premijer Plenković nakon polaganja vijenaca te istaknuo kako je riječ o prijelomnoj odluci u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske i ključnom preduvjetu za međunarodno priznanje Hrvatske koje je uslijedilo samo tri mjeseca kasnije.

"To je bilo vrijeme Domovinskog rata, vrijeme obrane, vrijeme velikoga nacionalnog entuzijazma, vrijeme državništva prvoga predsjednika Franje Tuđmana i uz potporu cijeloga hrvatskoga naroda, a posebno hrvatskih branitelja, ostvaren je ključni cilj slobodne samostalne i neovisne države", istaknuo je Plenković. 

Državni vrh ma Mirogoju
1/10

Taj cilj, dodao je, nastavljamo i danas, skoro 30-ak godina kasnije, ovoga puta čvrsto ukorijenjeni u u europski i u transatlantski kontekst. Kao zadaće koje su su pred nama izdvojio je jačanje gospodarskog rasta i boljeg standarda života svih hrvatskih ljudi, jačanje hrvatskih institucija i njihove samostalnosti "da budu tako snažne bez bilo kakvih upliva i da ulijevaju povjerenje hrvatskim građanima".

Na tom tragu i Vlada i parlamentarna većina sve što rade je u nastojanju osnaživanja gospodarskih trendova u čemu, kaže premijer, svi vidimo postignute korake naprijed.

"Naravno da puno toga još treba napraviti i u toj zadaći ćemo biti ustrajni u vremenu koje je pred nama", poručio je premijer koji je predvodio Vladino izaslanstvo  u kojemu su bili i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomo Medved te Nina Obuljen Koržinek.

Zajednički vijenci predsjednice Republike, premijera i predsjednika Sabora  položeni su kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Jandroković naglasio presudnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika

U programu obilježavanja 27. obljetnice neovisnosti RH, saborsko izaslanstvo predvodio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji se također prisjetio povijesnog događaja 8. listopada 1991.  koji je otvorio put ka međunarodnom priznanju Hrvatske.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

"To je dan kada smo jasno rekli da više nismo dio Jugoslavije i da Hrvatska kreće na svoj put kao samostalna država", rekao je Jandroković nakon polaganja vijenaca.

Posjetio je i na to da je tom danu prethodilo raketiranje Banskih dvora i pokušaj da se ubije tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

"Trebalo bi možda razmisliti danas što bi bilo da se zaista to i dogodilo i da su oni koji su ga pokušali ubiti, taj svoj cilj i ostvarili. Očito je da je Franjo Tuđman bio čovjek koji je odigrao presudnu ulogu u stvaranju Hrvatske, naravno, uz hrvatske branitelje i sve one koji su se hrabro borili i pobijedili u Domovinskom ratu", rekao je Jandroković.

Naglasio je i ulogu Hrvatskog sabora koji je donio odluku o raskidu svih državnopravnih i ustavnih sveza s bivšom državom.

Kao i uvijek u hrvatskoj povijesti, Sabor je bilo tijelo, taj temelj  koji se brinuo o suverenosti RH, o interesima hrvatske države i naroda i zato s ponosom obilježavamo ovaj dan, poručio je predsjednik Sabora.

Vijenac poginulima za domovinu je u ime hrvatske predsjednice položio njezin izaslanik Vlado Galić.

Pogledajte video: Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

 

Komentara 24

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
17:38 08.10.2018.

I u tim kratkim vremenima našeg nacionalnog entuzijazma si zbrisao za London, nisi mogao ni to izdržati niti podijeliti taj entuzijazam sa narodom kojim su te poslali da upravljaš.Što ono kaže mama lekarka - anemičan.

DU
Deleted user
17:11 08.10.2018.

Tipičan briselski birokrata karijerist i poslušnik. Ali baš školski tipičan. U trenutku kada BH hrvati doživljavaju svoj politički blajburg čovjek je i dalje miran i uglađen. Iako ga komsić naziva hajdukom on ostaje i dalje pravi europski gospodin. Aferim štoo bi rekli muslimani.

OO
onako_ovlaš
21:03 08.10.2018.

narod nije dao potporu,narod je aklamacijom stao uz to,samostalnost i neovisnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije