Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga godina mandata

Plenković: Nitko ne može i neće biti iznad zakona

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
10.10.2018.
u 13:21

Država ne može biti prava potpora građanima ako njezine institucije nisu učinkovite, odgovorne i svima dostupne. Moramo uložiti dodatne napore kako bismo ojačali naše institucije, naglasio je premijer

Nakon stanke u Saboru premijer Andrej Plenković stao je pred zastupnike objašnjavajući kako će ih izvijestiti o radu Vlade u drugoj godini mandata u kojoj su, osiguravši stabilnost, započeli s promjenama koje će popraviti život građana, kaže. Podsjetio je na brojne naslijeđene probleme, kao i krizu u Agrokoru, no uvjerava da reforme koje provode daju konkretne rezultate.

U trenutku preuzimanja Vlade, podsjetio je, društvo je bilo podijeljeno, a povlačenje novca iz europskih fondova slabo.

– Trebamo bolje raditi, više ulagati i mudrije upravljati proračunom. Premda djelujemo u ozračju u kojem se širi pesimizam i defetizam, predanim radom želimo ljudima vratiti potreban optimizam i u tom kontekstu nastojimo uspostaviti dijalog sa svim relevantnim akterima – ustvrdio je Plenković dodavši kako je od početka mandata doneseno 266 zakona.

Sabor
1/7

– Posebno mi je drago da svi zastupnici manjina podržavaju Vladu te štitimo i unaprjeđujemo manjinskih prava unatoč sve glasnijim propitkivanju njihovih prava od nekih – kaže Plenković.

 Govoreći o stanju u pravosuđu, kaže da su napravljeni neki koraci kako bi se ono popravilo, no unatoč tome stanje u pravosuđu još uvijek nije zadovoljavajuće.

– Država ne može biti prava potpora građanima ako njezine institucije nisu učinkovite, odgovorne i svima dostupne. Moramo uložiti dodatne napore kako bismo ojačali naše institucije. U pravosuđu već niz godina imamo kontinuirano smanjenje neriješenih predmeta na sudovima. No stanje u pravosuđu još uvijek nije zadovoljavajuće. Očekujem da pravosudne institucije savjesno i odgovorno izvršavaju svoje obveze, bez političkih pritisaka, ali uz punu podršku vlade. Nitko ne može i neće biti iznad zakona – poručio je premijer.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Važna sastavnica demokratskog društva, nastavlja, jest sloboda medija, dodavši da je kompromitiranje sigurnosnih podataka dodatno narušilo povjerenje u sigurnosni sustav.

Govoreći o gospodarstvu, naglašava kako je smanjena nezaposlenost, ali i povećane plaće.

–- BDP raste, kao i izvoz roba i usluga te potrošnja kućanstava. Niz godina bili smo u proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a to želimo promijeniti. Kamate na javni dug spustili smo kao i kamate na kredite građanima i javnim poduzećima. Naš kreditni rejting prošle su godine povećale sve tri glavne kreditne agencije. Danas se nalazimo na korak do investicijskog rejtinga, što nam je cilj u sljedećem razdoblju – kazao je Plenković, a posebno se pohvalio rješavanjem krize u Agrokoru gdje se, naglašava, "uspješnom nagodbom pokazalo se da je Vlada u stanju odgovoriti na najveći izazov u hrvatskoj povijesti". Što se tiče brodogradnje, nove krize u gospodarstvu, Plenković je poručio kako je Vlada zainteresirana da brodogradnja opstane, ali na načelu tržišne ekonomije.

Reforma mirovinskog sustava je goruće pitanje, tvrdi premijer.

– Činjenica da 15 posto proračuna ide na mirovinu pokazuje da sustav nije samoodrživ, a tu je i nepovoljan omjer zaposlenih i umirovljenika. Reformom želimo omogućiti sadašnjim umirovljenicima da rade 4 sata i primaju punu mirovinu – naglašava.

Kad je riječ o reformi obrazovanja, Plenković ističe kako kurikulumi moraju učvrstiti identitet mladih kroz hrvatski jezik, kulturu i povijest.

– Stručno analiziramo sve promjene koje uvodimo u sustav. Unaprijedili smo strukovno obrazovanje – kaže Plenković.

Što se tiče gorućeg problema demografije i starenja, on nije samo muka za Hrvatsku, već i za cijelu Europu – kaže Plenković dodavši kako nema instantnog rješenja za to.

– Nema kvota, nema više radnih dozvola i to je razlog zašto se val iseljavanja događa zadnjih godina – tvrdi Plenković te se osvrće i na ratifikaciju Istanbulske konvencije, gdje se čak i HDZ podijelio. Unatoč žestokoj kampanji protiv ratifikacije, Plenković podsjeća kako je Vladina interpretativna izjava među pravnim stručnjacima Vijeća Europe pozdravljena i predstavljena kao model za druge države članice. Borba protiv vršnjačkog, obiteljskog nasilja civilizacijski je iskorak i Vlada će napraviti sve da to poštuje, poručuje Plenković.

Progovorio je i o braniteljima te podsjetio na zakon koji je donesen.

– U dvije godine povećali smo proračun Ministarstva branitelja za 50 posto i donijeli novi zakon o braniteljima. Bitno nam je i pitanje nestalih i počinitelja zločina za vrijeme rata – upozorava.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

''Orkestriranim djelovanjem izigrana je stvarna volja hrvatskog naroda''

Osvrnuo se i na vanjsku politiku, pa govorio o EU, Schengenu, ali i odnosnima sa susjedima, posebice s BiH i Srbijom.

– Ulazak u Schengen strateški je cilj, Hrvatska, jer se nalazi na migrantskoj ruti, još jače mora štiti svoje granice. S BiH imamo vrlo snažne veze. Na nedjeljnim izborima dezavuiran je sam smisao Daytonskog ugovora. Kao jamac i potpisnik ugovora, Hrvatska je dužna štiti njegov duh. Orkestriranim djelovanjem izigrana je stvarna volja hrvatskog naroda. To što se dogodilo loše je za stabilnost BiH jer nepotrebno antagonizira Hrvate i Bošnjake. Sa Slovenijom se i dalje razgovora, a odnosi sa Srbijom opterećeni su i neriješenim pitanjima, ali i retorikom kojom se Hrvatsku difamira – naglašava Plenković. 

Završno, premijer poručuje kako nakon pola mandata svoje Vlade smatra da je u društvu potrebno probuditi optimizam, samopouzdanje i povjerenje te ujediniti narod oko zajedničkih vrijednosti.

– Nećemo štedjeti truda ni energije i uvjeren sam da ćemo uspjeti. Zato vas pozivam da nam se pridružite u mijenjanju Hrvatske nabolje – zaključio je Plenković. 

Poručuje kako će u vremenu pred nama nastaviti s jačanjem pravosudnih institucija, s ubrzanom digitalizacijom javnih usluga i mjerama demografske politike, subvencionirat će rješavanje stambenog pitanja, uvesti obiteljske kartice, još će bolje, nabraja, iskoristiti članstvo u Europskoj uniji te se posvetiti apsorbciji europskih fondova i pripremama za predsjedanje.

VIDEO: Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

Komentara 54

IN
Intelegantan
12:35 10.10.2018.

Sve" pametniji od pametnijeg",prvo Bozo Petrov, zatim IDS-ov Miletic i sada vrh vrhova predsjednik SDP-a Bernardic.Dok je ovakve oporbe koja samo kritikuje a nista pametno ne predlaze ,HDZ se moze vec sada proglasiti pobjednikom sljedecih izbora.

TE
tegovdizac
13:12 10.10.2018.

Plenković govori o stanju države, o gospodarstvu, radnnim mjestim, o aktivnostima po resorima, a oporba o broju psihijatrijskih kreveta u dalmaciji, liftovima, ideologiji, susjedskim svađama i sl.

CM
carlo.maldini.96
13:08 10.10.2018.

Plenki opet oprao pod s ovima u saboru, ne znam kako im nije neugodno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije