Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatvarajte prozore

Prekršaj za koji malo ljudi zna: Za otvoreni prozor na autu mogla bi vas dočekati neželjena ceduljica

Zagreb: Za otvoren prozor na parkiranom automobilu kazna od 30 eura
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.07.2023.
u 11:32

Mnogi vozači često ostavljaju prozore malo spuštene kako bi njihovo vozilo bilo prozračeno ili kako bi spriječili pregrijavanje. Ukoliko policija to uoči vozač će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu do 30 eura.

Vozači su često svjesni najčešćih prekršaja za koje ih policija može kazniti kao što su prebrza vožnja, konzumacija alkohola te nepropisno korištenje pojasa ili mobitela za vrijeme vožnje. Međutim, malo tko zna da Zakon o sigurnosti cestovnog prometa propisuje čak 310 različitih pravila prema kojima policija može postupati. Jedno od tih pravila koje može iznenaditi brojne vozače je mogućnost kazne za ostavljanje otvorenih prozora na automobilu.

Mnogi vozači nisu svjesni ove odredbe i često ostavljaju prozore malo spuštene kako bi njihovo vozilo bilo prozračeno ili kako bi spriječili pregrijavanje unutrašnjosti. Ukoliko policija primijeti takvo stanje automobila prilikom obilaska parkiranih vozila, vozač može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu do 30 eura. Zakon kaže da vozač, prije nego napusti vozilo, mora poduzeti sve mjere da spriječi da automobil sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu, a to uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora.

Takva je kazna prošlog tjedna zatekla jednoga vozača iz Pazina koji je ostavio prozore na automobilu otvorene kako se isti ne bi pregrijao. Uz blago rashlađen auto, dočekala ga je i ceduljica policije kojom je kažnjen za prekršaj. Pazinjanin je svoju anegdotu podijelio s pratiteljima na društvenim mrežama, a njegovu objavu prenio je portal Istra 24.

POVEZANI ČLANCI: 

- Danas mi se je desila jedna vrlo montipajtonovska situacija. Kaže DHMZ 32.4 celzijevaca, Pazin među najtoplijima u državi u 14 sati, ja i drugarica idemo se okupati na obližnji Ganges. Na povratku kući ceduljica na kojoj stoji da sam parkirao auto s otvorenim prozorima i da za to trebam platiti 15 eura. Koliko me ovo nasmijalo, ne mogu opisati. Uglavnom ljudi, zatvarajte vrata i prozore na autu, poštujte pozitivne propise!, napisao je Pazinjanin.

>>VIDEO Ove stari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

 

Komentara 8

LO
Lolita3
12:19 17.07.2023.

Država je postala sama sebi svrha. Tako i ta kazna, čovjek je ostavio otvoren prozor na svoj rizik, zna se zašto, nikome nije nanio nikakvu štetu i čemu onda kažnjavanje?

OB
obican
13:15 17.07.2023.

Za spusteni prozor kazna, za mecku parkiranu na nogostupu okret nalijevo. Otkud da zna tko je ovaj koji je tako parkirao?

MR
mrck1996
13:36 17.07.2023.

Nije mi nikada bila jasna logika ovog zakona. Kao ja moram zatvoriti prozor da mi neko ne ukrade auto ili kako oni kazu da ga pokrene? . Jos jedna u nizu izmisljotina ovog apsurdistana zvanog 'Lijepa nasa' koji je osmisljen samo zato da se puni proracun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije