Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodski varoš

Malena i Klepetan postali roditelji, u gnijezdu klepeću četiri nova ptića

11.06.2015., Brodski Varos - U pticjoj obitelji Malene i Klepetana ove je godine vec stasalo pet mladih roda, no ovih su im se dana pridruzile jos dvije odrasle rode, pa Stjepan Vokic, koji inace brine o rodama i preko zime skrbi o  Malenoj kojoj je sloml
Ivica Galović/PIXSELL
04.06.2016.
u 07:45

Ptići će u Brodskom Varošu ostati do 4. ili 5. srpnja kada odlaze u prirodu i uče se živjeti i letjeti. U afriku lete sredinom kolovoza

Iz gnijezda u Brodskom Varošu opet dopire veselo klepetanje mladih roda. Malena i Klepetan postali su roditelji četiriju ptića. Malena je ove godine snijela šest jaja, ali iz preostala dva ptići se, na žalost, nisu izlegli.

Tako se broj potomaka koje je ovaj planetarno popularni par u proteklih 14 godina donio na svijet povećao na 58. O pticama i dalje skrbi umirovljeni školski domar Stjepan Vokić-Stipa, najzaslužniji za najljepšu ljubavnu priču životinjskog svijeta.

– Uvijek se iznova razveselim kada moje rode dobiju potomke. Sada su vrlo pažljivi prema mladima i ne smijem ih dirati jer bi me inače mogli udariti – kaže Stipa.

Malena i Klepetan po točno određenom rasporedu stražare nad mladima.

U gnijezdu je ipak češće Malena, jer Klepetan odlazi na dvadesetak kilometara udaljene bare kako bi nahvatao riba, skakavace, glista i različitih kukaca za hranu potomcima. Stipa im nareže malo salame, a nerijetko ode i do kanala upecati im ribe.

Ptići će u Brodskom Varošu ostati do 4. ili 5. srpnja, kada odlaze u prirodu i uče se živjeti i letjeti. U Afriku će odletjeti sredinom kolovoza i nikada se više neće vratiti u obiteljsko gnijezdo. Za razliku od Klepetana, koji svakog ožujka hrli natrag u zagrljaj svoje voljene, njihovi si potomci traže partnere i ostaju tamo gdje im se svidi.

– Svake me godine ispuni tuga kad Klepetan i mladi odlaze. Međutim, to je priroda i to tako mora biti – kaže Stipa.

Ključne riječi

Komentara 5

KK
katka-kr
08:21 04.06.2016.

lijepo :)

IB
ibiza
11:30 04.06.2016.

srvarno nesto ljepo

AR
armida
06:11 24.06.2016.

Trebalo bi malo pomoći barba Stipanu,da bar ima hranu za Malenu i malene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije