Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bjesni rat

'Majka svih bitaka' borba je za Aleppo, najveći sirijski grad

sirija, aleppo (1)
Reuters/PIXSELL
29.07.2012.
u 14:28

Sukobi su preneseni na uske ulice gdje je uporaba teške tehnike gotovo nemoguća pa se očekuje izbijanje borbi prsa o prsa nepredvidiva ishoda

Borbe za Aleppo, najveći sirijski grad na sjeveru zemlje, i u nedjelju su nastavljene nesmiljenom žestinom. Više od stotinu tenkova Assadove vojske i dalje granatira gradske četvrti koje su prije nekog vremena zauzele snage Slobodne sirijske vojske, a iako je moral pobunjenika prilično visok, vrlo je malo šanse da će se uspjeti duže oduprijeti brojčano i tehnički nadmoćnijoj regularnoj vojsci pod kontrolom Damaska.

Borbe u srcu grada

Borbe se ovoga trenutka vode za svaku ulicu i za svaku kuću gradske četvrti Saladin u kojoj Slobodna sirijska vojska ima najčvršća uporišta. Pobunjeničke snage pokušavaju zaustaviti napredovanje Assadova pješaštva lakim naoružanjem i udarima snajpera, dok se protiv oklopnih postrojbi bore ručnim raketnim bacačima. U gradu vlada panika, civilno je stanovništvo u podrumima, a tko god može napušta grad bojeći se mogućeg pokolja, ma koja od strana u ovoj bici odnijela prevagu.

Prema tvrdnjama sirijskih provladinih novinskih agencija, jednu od tvornica u Aleppou, koju su pobunjenici koristili kao oružanu bazu, zahvatio je požar nakon eksplozije improviziranih bombi koje su tamo smještene, a pritom je poginuo i veliki broj pobunjeničkih boraca. S druge strane, i Slobodna sirijska vojska nastoji u bici za grad preuzeti inicijativu pa su pokušali napad na policijsku stanicu pod kontrolom Assadovih snaga, no ovaj je udar po svemu sudeći bio neuspješan. Okrutnosti u sukobu dodatno će se pojačavati jer se borbe prenose u gradske četvrti uskih ulica gdje je djelovanje teže tehnike, topništva i oklopnih vozila gotovo nemoguće pa borce obiju strana vjerojatno očekuju borbe prsa o prsa čiji je ishod nemoguće predvidjeti. Kako je cijeli grad u okruženju, presječene su sve trase kojima je pobunjenicima stizala pomoć u naoružanju i ljudstvu, a neki izvještaji govore da su se protiv Slobodne sirijske vojske u gradu digli i Kurdi te pripadnici lokalnih sirijskih plemena. U gradu u kojemu su crte bojišnice toliko ispremiješane da ih je gotovo nemoguće čvrsto definirati i gdje pojedine ulice padaju iz ruku u ruke gotovo svakog sata ratna je sreća promjenjiva pa i pobunjenici bilježe manje uspjehe.

Slobodna sirijska vojska objavila je tako da je uhvatila nekoliko stotina pripadnika Assadovih snaga, no još nije jasno je li riječ o regularnoj vojsci ili shabihama, pripadnicima paravojnih postrojbi.

Vratili granični prijelaz

Uz borbe u samome gradu, sirijska je vojska jučer uspjela povratiti i kontrolu nad graničnim prijelazom Bab al-Hawa na granici s Turskom kojim su prošloga tjedna ovladali pobunjenici i snage Slobodne sirijske vojske. Prema tvrdnjama sirijske novinske agencije, među pobunjenicima koji su ubijeni i zarobljeni u ovoj akciji puno je stranaca, iz Saudijske Arabije, Afganistana, Egipta i Alžira.

Komentara 72

Avatar patkovic
patkovic
15:20 29.07.2012.

naš naivni premijer je smješkom poklonio a kauboji utopili za debelu lovu i isto se smiju

OB
-obrisani-
14:57 29.07.2012.

One kalašnjikove koje je nedavno ministarstvo obrane HR tobože doniralo američkim vojnicima radi vježbe,očito su završili kod sirijskih pobunjenika. To znači da RH aktivno naoružava i podupire sirijsku oporbu,odnosno sudjeluje u agresiji na Siriju.

DU
Deleted user
17:07 29.07.2012.

Amerika naoružava teroriste u Siriji zajedno sa nekim Europskim zemljama. A u međuvremenu UN kokodaće o poginulima, koji ginu jer ameri šalju strane plaćenike u Siriju... I onda se za sve poginule okrivljuje Sirijska vojska, jer kao Sirijia nema pravo boriti se protiv napadača i domaćih izdajnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije