Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarska

Orban pojačao protuimigrantsku kampanju nakon poraza na lokalnim izborima

Viktor Orban nastavlja s protuimigrantskom kampanjom
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/PIXSELL
02.03.2018.
u 12:50

Orbanov vladajući Fidesz na predstojećim parlamentarnim izborima traži treći uzastopni mandat za sastavljanje vlade

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da će se oporbene stranke ujediniti u pokušaju da na parlamentarnim izborima 8. travnja svrgnu s vlasti svrgnu njegovu stranku Fidesz, koja je pretrpjela neočekivani poraz na lokalnim izborima te da će pretvoriti Mađarsku u utočište za imigrante.

Orbanov vladajući Fidesz na predstojećim parlamentarnim izborima traži treći uzastopni mandat za sastavljanje vlade. Stranka vodi u ispitivanjima javnog mišljenja, ali je pretrpjela neočekivani udarac na lokalnim izborima u nedjelju kada je neovisni kandidat, kojega podupire oporba, pobijedio Fideszovog kandidata za gradonačelnika

Politički analitičari su rekli da bi rezultati na lokalnim izborima mogli promijeniti dinamiku unutar oporbe, koja je dosad s mukom pokušavala oformiti bilo kakvu ozbiljniju izbornu frontu. Orban je rekao u petak za državni radio da će se rascjepkane oporbene stranke ujediniti i u svakoj izbornoj jedinici izaći s jednim kandidatom koji će se suprotstaviti Fideszovom.

Agencija Reuters navodi da najjača oporbena stranka - Socijalisti, nacionalistički Jobbik i manje liberalne stranke do sada nisu zajedno nastupali na nacionalnoj razini protiv Fidesza. "Ovo izbori bili su laboratorijska proba i to će biti ponovljeno u nekoliko izbornih jedinica", rekao je Orban. "Na kraju će u svakoj izbornoj jedinici biti oporbeni kandidat koji podržava imigraciju... i naš kandidat koji se protivi imigraciji".

On je kazao da će u slučaju da Mađarska postane "zemlja imigranata", to donijeti "teror, žene i djevojke više neće biti sigurne, a naš kulturni identitet će oslabiti i polako ispariti". Orban je ustvrdio da će oporba koristiti financijska sredstva američkog milijardera Georgea Sorosa uz pomoć stranih medija koji djeluju u Mađarskoj. Fidesz za treći se mandat na parlamentarnim izborima 8. travnja nastoji izboriti snažnom protuimigrantskom kampanjom, u kombinaciji s obećanjima rasta izdvajanja za povećanja plaća i mirovina.

Komentara 10

GO
goran2hr
13:17 02.03.2018.

Orban je u pravu. Treba se kloniti ilegalnih imigranata i podići žilet žicu.

Avatar nekakav
nekakav
13:28 02.03.2018.

znači, izgubiš izbore za jedan grad veličine Varaždina u zemlji do 10 mil stanovnika, gdje ti glavni grad čini 1/4 biračkog tijela i koji diše za tebe, i sad si ti teško poražen!? divno. izgubio za 10-ak % glasova. ajd novinaru reci koji tj. čiji kandidat je pobijedio, tko njega podupire, pa nam molim te pojasni kako će to jobbik bolja alternativa orbanovoj stranci! daj molim te, jedva čekam! kao da kod nas pobijedi npr. HSP, a slovenci presretni jer nije, npr., HDZ! sve osim glatke pobjede orbana bude iznenađenje. mađari su jako kompaktni narod i imaju jake nacionalne osjećaje. ako orban ne bude sam vladao mađarskom, bude u savezu sa jobbikom. to su vam znate oni koji su naoružani se vozikali po romskim naseljima po mađarskoj i tjerali ih, koji su podmetali požare. a i dan danas imaju naoružane paravojne postrojbe, kojima službeni organi reda ne mogu ništa, boje ih se. to je alternativa orbanu u mađarskoj, a ne nekakvi mlitavi socijalisti, koji su se u ovom otužnom (jeste bili u njemu?!) mađarskom gradiću, pridružili jobbiku i sklepali zajedničkog 'kandidata'. shvatite da istok europe se diže nacionalno, njima stiže njihov ilirski pokret. ali što o tome znaju 'kulturnjaci' u zagrebu, beču, njima su nevladine udruge smisao života i jedino mjerilo kvalitete neke države.

PP
pp
14:01 02.03.2018.

Sve po istini govori. To su činjenice. S druge strane je ljevičarsko ludilo, slijepo, emotivno i glupo. Bez obzira jeste lijevo ili desno, to će se dogoditi. Bez sumnje. Ne razumijem liberale i ljevičare. Pa i vaše vrijednosti, vaš način života će to ugroziti. Mislite da će biti gay parada kad muslimani budu većina? Mislite da će polugole cure hodati po noći ulicom a nekog ljevičarskog punk koncerta dok će mladi imigranti u čoporima krstariti ulicama? Kaj vi mislite da nas konzervativce k desničare to više ugrožava nego vas. Onda ste bedaci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije