Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ KRIZI

Kvadrat stana u Dubrovniku zlatom se plaća, za mlade obitelji postoji samo jedna nada

Grgo Jelavić/PIXSELL
05.10.2020.
u 07:22

Do kraja godine trebali bi biti objavljeni kriteriji i natječaj za 43 stana u Mokošici, planirana je izgradnja stanova u Solitudu, a postoje planovi i za Podbrežje

Ni pandemijska kriza nije spustila vrtoglave cijene nekretnina u Dubrovniku. Potražnja je i dalje mnogo veća od ponude pa se u povijesnoj jezgri cijene kuća i stanova od 5.500 do više od 8.000 €/m2. Takve cijene mnogo mladih dubrovačkih obitelji ne može platiti, a slamka spasa im je POS..

Do kraja godine trebali bi biti objavljeni kriteriji i natječaj za 43 stana u Mokošici, i to po posebnom modelu - prvih 10 godina plaća se samo najamnina od 1500 kuna na mjesec, koja ulazi u otkupninu stana od 1300 €/m2. Planirana je izgradnja još 50 stanova u Solitudu za koje se čeka građevinska dozvola i model financiranja. A nakon završetka ceste, postoje planovi i za Pobrežje, javlja HRT.

- Imamo više od 70.000 m2 zemljišta, a gore se ne bi gradile zgrade, nego bi davali zemlju s uvjetom izgradnje obiteljske kuće, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Grad subvencionira podstanarstvo, ali svatko teži vlastitim kvadratima što se, smatraju mnogi, sporo rješava. Za to je vrijeme niknuo niz novoizgrađenih zgrada, gdje su stanovi mnogima nedostupni, ali ipak rasprodani.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar FrancJunior
FrancJunior
08:20 05.10.2020.

Imam jos nekoliko grumena zlata, pa cu potraziti srecu u Dubrovniku, jer vec dugo trazim stan ili kucu u zamjenu za zlato.

DU
Deleted user
10:14 05.10.2020.

Najbolje je da im ponude stanove ili kuće u dijelovima HR gdje su nekretnine ispod njihove vrijednosti primjerice Slavonija, Podravina, Gorski kotar, Lika, Kordun i Banija itd. U tim dijelovima tvrde teče med i miljeko.

SI
sisavac
08:31 05.10.2020.

jedina nada je da država krene graditi sama stanove i prodavati ih bez ikakve zarade, i time direktno napasti građevinare i mutikaše, kao u austriji, njemačkoj... samo oni to mogu jer imaju stabilan sustav poreza na nekretnine, pa se u startu zna kolko čega kome se plaća, a ne kao kod nas, gdje nisi siguran što dobivaš za cijenu priključka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije