Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promet

Kumrovečka pruga na čekanju sve do 2018. godine

pruga
Foto: Mladen Mandić
19.11.2014.
u 18:00

Hrvatske željeznice: Obnova ne kreće zbog tri kratke dionice od 120, 240 i 140 metara, koje meandrima Sutle prolaze kroz susjednu Sloveniju

Na pruzi između Kumrovca i Savskog Marofa koja je sagrađena još prije više od pola stoljeća, vlakovi ne prometuju već više od 14 godina. Još u lipnju 2006. godine, na pruzi su počeli remontni radovi, no iznenada su prekinuti tri mjeseca kasnije i to graničnim incidentom na Muri. Nakon svega je na intervenciju slovenske policije, hrvatska strana prekinula sve radove na dionici od Harmice do Vukova Sela, gdje pruga na nekoliko mjesta presijeca granicu Hrvatske i Slovenije i prolazi kroz slovensku katastarsku općinu. Radi se o tri kratke dionice, od 120, 240 i 140 metara, nastale na meandrima Sutle. Već osam godina traju nastojanja s hrvatske strane, ali i slovenske, posebice načelnika Podčetrtka Petra Misje, koji je zainteresiran za prijevoz turista do Termi Olimia, da se promet ponovo uspostavi. No, stvar se očito sve ovo vrijeme, nije pomaknula s mrtve točke.

Problem državna granica

- Projekt rekonstrukcije i elektrifikacije željezničke pruge od Harmice do Kumrovca još uvijek nije predviđen u Planu investicija HŽ Infrastrukture za realizaciju, jer do sada nisu stvoreni preduvjeti za to. Naime, unatoč svim nastojanjima nije konačno utvrđena državna granica između Hrvatske i Slovenije, a što je preduvjet za definiranje nadležnosti za izdavanje potrebnih dozvola na pojedinim dijelovima trase te stoga još uvijek nema mogućnosti za pokretanje pitanja imovinsko-pravnih odnosa, te nije moguće ugovoriti izradu tehničke dokumentacije, niti ishoditi potrebne dozvole - rekli su nam u Hrvatskim željeznicama te dodali da s obzirom da do pravorijeka arbitražnog ovlaštenog međunarodnog suda kojim će se konačno definirati granična crta nije došlo, svi drugi procesi su obustavljeni. Stoga se trenutno ne može govoriti ni o sufinanciranju projekta iz EU-ovih fondova. Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama bio je ipak nešto konkretniji.

Schengenski sustav

- Iako su nam iz HŽ-a obećavali da je obnova pruge ušla još u proračun za ovu godinu, od toga nije bilo ništa, zbog Schengenskog sustava koji bi se na granici sa Slovenijom trebao uspostaviti tek 2018. godine. Sav materijal za prugu je osiguran i nalazi se na ranžirnom kolodvoru u Zagrebu. Radi se o repromaterijalu koji je skinut s magistralnih pruga - rekao je načelnik Ulama dodavši kako imaju sva obećanja iz HŽ-a i Ministarstva da će se pruga ipak jednog dana obnoviti i na njoj uspostaviti promet.

Komentara 1

PR
promatrach
21:17 19.11.2014.

Ne znam kakve veze incident na Muri ima veze s prugom Savski Marof - Kumrovec. Spomenuta dionica nece nikad biti pustena u promet nego sluzi za predizborna obecanja koja se ionako u povijesti ove drzave nisu ispunila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije