Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžić ima još godinu dana za zakon o pobačaju

Već će i sastav povjerenstva koje formira ministar Kujundžić biti prva naznaka smjera kojim se planira ići novim zakonom
23. veljače 2018. u 17:50 17 komentara 934 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Za točno godinu dana Hrvatska mora imati svoj prvi zakon o pobačaju, a njegova priprema počela je u Ministarstvu zdravstva. Uz niz “nezahvalnih” zakona koji slijede ministru Milanu Kujundžiću, ovaj koji će regulirati pravo na pobačaj zasigurno neće biti samo njegov, nego problem cijele Vlade. Ista ta Vlada dobila je odlukom Ustavnog suda “time out” od dvije godine i obvezala se do veljače 2019. godine izglasati zakon koji će regulirati ovo pitanje.

Milan Kujundžić Komentirao inicijativu Kujundžić: 'Život počinje začećem i treba ga zaštititi'

U veljači prošle godine, podsjetimo, Ustavni je sud nakon 26 godina donio odluku kojom su odbacili prihvatiti prijedloge za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece koji datira iz 1978. godine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti 1991. godine podnijeli su iz udruge Hrvatski pokret za život i obitelj, a krajem 2016. isto su učinili iz udruge U ime obitelji. Istom odlukom Sud je naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon, tako da pitanje reguliranja pobačaja očekuje aktualnu Vladu. U tijeku je formiranje tima koji će početi raditi na prijedlogu ovog zakona, što nam je potvrdio i ministar zdravstva.

– U veljači 2019. godine trebamo donijeti novi zakon kojim će se to područje urediti i mi smo sada u pripremnim radnjama za angažiranje medicinskih, pravnih i bioetičkih stručnjaka te u prikupljanju podataka i praksi za usporedbu i analizu pravne doktrine u državama članicama Europske unije. Na izradu zakona o pravu na prekid trudnoće obvezuje nas odluka Ustavnog suda – rekao je ministar Kujundžić.

Pobačaj će tako neminovno ponovno postati aktualna dnevno-politička tema o kojoj su se posebice posljednjih godina u javnosti i te kako lomila koplja. Tako je, podsjetimo, priziv savjesti koji liječnike ginekologe oslobađa obavljanja pobačaja postao uobičajen i većinski izbor u nizu bolnica. Dio liječnika pak inicirao je svojedobno i pitanje uvođenja pravne osobnosti fetusa, što je prije komentirano i iz Ustavnog suda, odakle su poručili da gotovo nijedan Ustav ne poznaje pravnu zaštitu prije rođenja. S druge strane su oni koji pravo žene na izbor smatraju glavnim temeljem za novi zakon tako da zasigurno slijedi žustra polemika između protivnika i zagovornika prava na pobačaj. U svakom slučaju već će sastav povjerenstva koje formira ministar Kujundžić biti prva naznaka smjera kojim se planira ići, a u ovom trenutku liječnici koje smo kontaktirali nisu htjeli službeno ništa komentirati.

DARKO PAVIČIĆ Krunica ispred bolnica za život koji se našao u ćorsokaku Žene Vijeće Europe Upozorili na ugroženost spolnih i reproduktivnih prava žena, spomenuli i Hrvatsku diskriminacija U svijetu političara priča se o natalitetu, u stvarnosti šef ženama kaže: Abortus il’ otkaz

 

U Poljskoj uz ograničenja, u Švedskoj slobodno

Europska praksa koju prikupljaju u Ministarstvu zdravstva teško će im olakšati posao donošenja ovog zakona je se iskustva zemalja EU bitno razlikuju. U nas je tako pobačaj na zahtjev žene dosad bio dopušten do 10 – 12 tjedna trudnoće, kao i u nizu drugih država, ali velike su razlike u uvjetima pa je tako u Poljskoj pobačaj na zahtjev dopušten u slučaju silovanja, ugroženog života žene ili teških deformacija ploda te je prosvjedom spriječena njegova potpuna zabrana. U Švedskoj je to isključivo pravo žene bez dobne granice i do 18. tjedna trudnoće uz definirana pravila poput prethodnog savjetovanja sa socijalnim radnikom u pojedinim slučajevima.

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar PrskatorVlado
  PrskatorVlado:

  Ugojena svinjad iz ustavnog suda je poručila da ni jedan ustav ne poznaje pravnu zaštitu prije rođenja???? Ko debeli i za čiji račun ove idiote?

 • Avatar lokalpatriot ri
  lokalpatriot ri:

  "U Švedskoj je to isključivo pravo žene bez dobne granice i do 18. tjedna trudnoće uz definirana pravila poput prethodnog savjetovanja sa socijalnim radnikom u pojedinim slučajevima." Kopirati i primijeniti.

 • Andro:

  Danas su i psi zaštićeni pa je apsurdno pričati o djeci. Rođeno ili još ne. Radi se o djetetu i svako tko je jednom vidio te strašne slike pokidanih ruku i nogu nakon abortusa mora ustati protiv toga. Apsolutno zabraniti.