Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Kriminalist Cvrtila: Bilježimo trend porasta prodaje legalnog oružja

Zagreb: Kriminalist Željko Cvrtila
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/7
23.03.2023.
u 13:14

- Imamo situaciju da osjećaj sigurnosti često ne prati stvarne pokazatelje kriminaliteta pa tako bilježimo trend porasta prodaje legalnog oružja što nam govori o manjem osjećaju sigurnosti, a istovremeno stope kriminaliteta opadaju - kazao je Cvrtila gostujući u emisiji Večernjeg lista.

Pucnjave, eksplozije, napadi na strane radnike, mačeta u školi, vršnjačko nasilje...niz je to kaznenih djela, sigurnosnih incidenata i loših vijesti o kojima smo slušali u metropoli posljednjih dana i tjedana. Je li u pitanju trend ili je riječ o izoliranim incidentima? Kako sankcionirati, a kako prevenirati nasilje u društvu samo su neke od tema razgovora s kriminalistom Željkom Cvrtilom koji je gostovao u emisiji Večernji TV-a.

U razgovoru za Večernji Cvrtila je analizirao posljednje slučajeve koje su dospjeli u javnost od pucnjava u Travnom i Španskom, bombe u dvorištu u Dubravi do napada na dostavljače Wolta. Osvrnuo se i na činjenicu da na ulicama i dalje ima oružja, posebice ilegalnog dok istovremeno policijskih snaga nedostaje.

>> POGLEDAJTE EMISIJU:

Kao zabrinjavajuć podatak kriminalist navodi kako samo na području Policijske uprave zagrebačke nedostaje 30-40% kadrova u policijskoj operativi.  - Činjenica je da na području većih policijskih postaja kao što je u Novom Zagrebu, nerijetko dvije patrole, dakle 5-6 policajaca po smjeni pokriva zonu s oko dvjesto tisuća stanovnika - naglasio je Cvrtila.

Ipak, niz incidentata i ovaj podatak ne znači nužno narušenu sigurnost građana i činjenica je da Zagreb i dalje može spavati mirno te da je siguran grad, usporedimo li ga i s drugim europskim prijestolnicama.

- Ovo su sve slučajevi koji su usmjereni prema pojedincima, a ne kao terorizam koji prijeti širem građanstvu. Također, policija je brzo reagirala i nerijetko i u manje od 24 sata uhitila počinitelje što je svakako za pozdraviti - kazao je.

Bomba u dvorištu, svinjska glava s metkom u čelu, kakve se poruke šalju tim kaznenim djelima?

- Najčešće su u pozadini neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi, tj. dugovi, a nerijetko i iz krim-miljea odnosno kamatarenje i slično. Problem nastaje kada se u tim odnosima jedna strana odluči prestati surađivati i tada kreće nasilje koje je prvo usmjereno prema stvarima, ne osobama, a služi kao upozorenje. U tim okolnostima, ukoliko policija ne reagira brzo i ne uhiti počinitelje, žrtve često znaju pokleknuti i počinju odrađivati ono što se od njih traži - pojasnio je kriminalist.

Gostujući u emisiji istaknuo je i kako problem predstavlja posjedovanje ilegalnog oružja koje se čuva još od rata, ali i prestrogi uvjeti za posjedovanje legalnog oružja. No, ključ je prevencija, a na njoj treba raditi šira zajednica ne samo policija, ističe Cvrtila, navodeći da je potrebno provoditi i akcije i edukacije u svim sferama.

- Imamo situaciju da osjećaj sigurnosti često ne prati stvarne pokazatelje kriminaliteta pa tako bilježimo trend porasta prodaje legalnog oružja što nam govori o manjem osjećaju sigurnosti, a istovremeno stope kriminaliteta opadaju - kazao je Cvrtila.

Kriminalist zaključuje kako razloga za nesigurnost nema jer incidenata će uvijek biti i teško ih je prevenirati osim boljom pokrivenošću policije na terenu i radom obavještano-sigurnosne zajednice.

>> VIDEO: Zagreb: U sukobu ranjen muškarac, drugi uhićen

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije