Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERN

Krhotina od sudara protonskih snopova nepredvidivo više!

CMS1
CERN
09.02.2010.
u 21:41

Lanjska rekordna snaga o kojoj se pisalo tiho je udvostručena, a od ljeta će se u CERN-u punih godinu i pol dana izvoditi sudari na gotovo maksimalnoj snazi

O prvim ovogodišnjim pokusima sudara snopova protona na rekordnim postignutim energijama od 3,5 teraelektronvolta već su u časopisu Journal of High Energy Physics uspjeli su pisati fizičari s jednoga od dva najveća detektora na Velikom sudaraču hadrona (LHC), Kompaktnog solenoida muona (CMS). Na tom pokusu radi i većina iz hrvatske kolonije fizičara. Osnovni je zaključak da je tim sudarima proizvedeno iznenađujuće mnogo podatomskih čestica. mnogo više nego što je predviđao ijedan teoretski model!

Otkako je lanjskog 8. prosinca, nakon postizanja rekordne snage sudaranja protona energijom od dvaput 1,18 teraelektronvolti, preko Božića i Nove godine LHC u CERN-u je bio “ugašen”. Ove godine još ništa nije objavljeno o pokusima u europskom nuklearnom institutu iznad Ženeve.

U međuvremenu je energija sudaranja protonskih snopova s ukupno 2,36 TeV tiho podignuta na 3,5 TeV, a od 15. veljače snaga će se udvostručiti na strašnih 7 TeV, 3,5 TeV-a po snopu protona. Od ovoga ljeta pokusi će se punih godinu i pol odvijati pod snagom sudaranja od 10 TeV-a.

Neočekivana novost “o previše krhotina” jedino će zabrinuti kompjuteraše koji će više računalne snage utrošiti da izoliraju gotovo 99 posto “događaja” kao – nezanimljive. Zabrinut će se i fizičari na detektoru ALICE, kad se na ljeto pod tim energijama umjesti paketa protona u cijev pod zemljom počnu ubacivati paketi teških olovnih jezgri. A nitko sretniji od fizičara kada pokus krene mimo plana: to obično znači da je na vidiku otkriće novoga!

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
22:12 09.02.2010.

dakle... kvarkovi i njihovi okusi, teški i laki bozoni, mezoni, hadroni, gluoni, leptoni i ostalo subatomsko zvjerinje sa kompliciranim međusobnim vezama odlazi u ropotarnicu povijesti?

OB
-obrisani-
23:29 09.02.2010.

Znanstvenici pritisnuli gas do kraja! Tako treba, samo naprijed, nema stajanja. Ako uspiju ujediniti kvantnu mehaniku i opću teoriju relativnosti, biti će to najveće otkriće ikada. A onda ćemo vidjeti hoće li možda čak i kakva starija eterična teorija svemira poput Tesline dobiti novo svjetlo. Baš me interesira..........

BT
bili-tartuf
23:33 09.02.2010.

..ma, to cé i opet pregoriti..., a \"crnu skulju\" céju viditi ...mozda u porno-klubu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije