Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijava protiv pomoćnika ministra

Krešo Zadro pokušava “NK Trnje gurnuti na Europsko prvenstvo”

01.07.2016., Zagreb - HND, Konferencija za medije znanstvenih centara izvrsnosti, prijavljuju DORH-u Ministarstvo znanosti zbog zlouporabe polozaja. Veljko Miljevic, Gordan Lauc. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
02.07.2016.
u 21:50

Zbog neraspisivanja natječaja za namjenska sredstva iz fondova EU ugrožena radna mjesta više od 500 znanstvenika

Odvjetničko društvo Miljević i partneri, opunomoćenik voditelja znanstvenih centara izvrsnosti u STEM području, podnijelo je jučer ujutro Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv dr. sc. Kreše Zadre, pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara, kojim ga se tereti za kazneno djelo protiv službene dužnosti.

Razlog – neraspisivanje natječaja za dodjelu sredstava iz operativnog programa Kohezija i konkurentnost koja ukupno iznose 50 milijuna eura. O toj aferi Večernji list pisao je prije mjesec dana. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da će protiv Zadre biti podignuta kaznena prijava voditelji centara izvrsnosti istaknuli su kako su ostali bez mogućnosti da na neki drugi način ishode raspisivanje natječaja.

Bez tih sredstava, kažu, neće biti u mogućnosti zadržati više od 500 mladih znanstvenika koje su uspjeli okupiti u centrima koje vode. Riječ je o doista uglednim znanstvenicima. Jučer su novinarima situaciju objašnjavali prof. dr. sc. Vlasta Bonačić-Koutecky, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, prof. dr. sc. Stipan Jonjić, prof. dr. sc. Gordan Lauc i akademik Slobodan Vukičević. Kako se moglo začuti, pomoćnik ministra Krešo Zadro nudio je centrima 20 milijuna eura, dok bi se ostatak od 30 milijuna rasporedio drugima. To je za voditelje centara neprihvatljivo, smatraju to pogodovanjem jer namjenski novac EU može ići samo proglašenim centrima izvrsnosti, dakle onima za koje su i međunarodne evaluacije utvrdile da su doista najbolji u nas.

Centri svoj rad i istraživanja planiraju s pretpostavkom kako je taj novac osiguran. Nakon njihova odbijanja tog kompromisa, Zadro je počeo dovoditi u pitanje pravovaljanost procedure, do tada ona nije bila upitna. Prema njima, on je tu tek da provede ranije donesene odluke, a to je raspisivanje natječaja za dodjelu sredstava kojima bi se dugoročno osigurao rad 10 hrvatskih znanstvenih centara.

– Zadro je jedan neuspješan znanstvenik koji NK Trnje želi ugurati na Europsko prvenstvo. Njegovo nije da ocjenjuje uspješnost centara jer su svi ovi centri već prošli međunarodne evaluacije. Ovo je jednostavno pogodovanje – posebno je oštar bio akademik Vukičević, dok je dr. Stipan Jonjić istaknuo kako se sada Hrvatska izjednačila sa zemljama na europskom začelju. Koliko je situacija alarmantna, govori i gotovo bizarna činjenica da je Šustarovo ministarstvo sazvalo svoju konferenciju za novinare sat prije Miljevića i voditelja centara izvrsnosti šaljući poziv sat i pol prije njezina početka. Zadro je tamo rekao da je Nacionalno vijeće za znanost bilo preslobodno u izboru prijedloga za znanstvene centre izvrsnosti koje je dobilo nakon evaluacije pa je potrebno raspisati novi natječaj. Voditelji to odbijaju navodeći da u uvjetima natječaja jasno piše kome je namijenjen europski novac.

Komentara 2

DU
Deleted user
08:51 03.07.2016.

Tko je ikada ranije čuo za Krešu Zadru? Još jedno g..no ispod MOSTA

Avatar 2222
2222
22:27 02.07.2016.

To je nemoguce S.C. Trnje igra samo dobro na kisi i blatnjavom terenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije