Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za 'humanitarnu stanku'

Kratkotrajna stanka: Rusija i Sirija prestale s bombardiranjem Alepa

Sirija, Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
18.10.2016.
u 12:01

Rusija je u više navrata tražila da sirijski pobunjenici prekinu veze s Frontom Fateh al-Sham koju UN smatra terorističkom skupinom, kao uvjet za uspostavu primirja u Alepu.

Ruski i sirijski zrakoplovi prestali su bombardirati Alep u utorak ujutro, rekao je ruski ministar obrane, dodajući kako je riječ o koraku kojim se želi omogućiti osmosatno primirje 20. listopada.

Ruska i sirijska vojska objavile su u ponedjeljak da će prekinuti bombardiranje Alepa tijekom osam sati u četvrtak u sklopu "humanitarne stanke", najavila je u ponedjeljak ruska vojska.

"Napadi ruskih i sirijskih zračnih snaga na regiju Alepa prestali su danas počevši u 10 sati (po lokalnom vremenu)", rekao je Sergej Šojgu u televizijskom obraćanju.

"Raniji prekid vatre potreban je da se uvede 'humanitarna stanka' 20. listopada. To jamči civilima sigurnost prolaza kroz šest koridora i omogućuje evakuaciju slabih i bolesnih kroz istočni Alep", objasnio je.

Šojgu je pozvao zemlje "koje imaju utjecaja na oružane skupine u istočnom Alepu" da uvjere vođe skupina da prekinu vatru i napuste grad.

Šojgu je rekao da bi inicijativa mogla "pridonijeti uspjehu" međunarodnih pregovora u Ženevi u srijedu kada se radi o odvajanju sirijskih pobunjenika od džihadističke skupine Fronte Fateh al-Sham, bivše Al Nusre.

Rusija je u više navrata tražila da sirijski pobunjenici prekinu veze s Frontom Fateh al-Sham koju UN smatra terorističkom skupinom, kao uvjet za uspostavu primirja u Alepu.      

Zapad kaže da bi bombardiranje bolnica i medicinskih ciljeva u istočnom Alepu moglo biti ratni zločin

>> Rusija najavila osmosatni prekid vatre. State Department: To je prekratko i prekasno

>> Putin pozirao za kalendar i pokazao mekšu stranu, ali i poručio: 'Spremni smo upotrijebiti oružje za obranu'

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
12:36 18.10.2016.

ajd nek netko dokaže da su bolnice i škole ciljano i sustavno bombardirane. bombardirane su zgrade u kojima su nekad bile bolnice, škole. bitna i ogromna razlika. kakav ratni zločin, pa nije povijest počela ove godine! pamti se i napadapad amerikanaca na vijetnam, sjevernu koreju (jel znate su su ameri razrušili skoro pa svaku zgradu u toj nesretnoj sjevernoj koreji...)...

SB
silvia_bilic
12:11 18.10.2016.

Sve mi se čini da će nedostajat djevica veceras kad rusi krenu punit raj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije