Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA I UMJETNOST Uz Dan grada i Krapinčani dobivaju portrete svojih gradonačelnika

Krapina: Horvat od javnosti krije cijenu Đukićevih radova

12.11.2008.
u 17:43

Uza skori Dan grada Krapine, Grad je na inicijativu gradonačelnika Josipa Horvata i odlukom Gradskog poglavarstva od slikara Stjepana Đukića Pište, koji je poznat po portretiranju Tuđmana, Mesića i Jarnjaka, naručio portrete svih krapinskih gradonačelnika koji su u zagorskoj prijestolnici stolovali od stvaranja hrvatske države, točnije od 1993. godine do danas.

Novu gradsku vijećnicu krasit će tako portreti Ivice Fizira, Stjepana Željka Fekonje, Antuna Kuhara, Stjepana Novačkog, Dragutina Nežmahena, Alojza Malogorskog te aktualnoga gradonačelnika Josipa Horvata. Portreti su izrađeni kombiniranom tehnikom laviranog tuša i gvaša.

Gradonačelnikova ideja
Krapinski gradonačelnik rekao nam je kako je na ideju došao sam, a Poglavarstvo mu je dalo i blagoslov.

– Vidio sam kako na fakultetima i još nekim ustanovama imaju portrete dekana pa zašto i mi ne bismo sačuvali spomen na svoju povijest i gradonačelnike bez obzira na to koliko tko pridonio boljitku grada – kaže Horvat. No, cijenu koju će Grad Krapina platiti za Pištine radove Horvat nam nije htio otkriti.

– U tjednu kada obilježavamo Dan grada Krapine, početkom prosinca imat ćemo i službenu prezentaciju i tada ćete moći doznati kolika je cijena portreta – rekao je gradonačelnik Horvat. Neslužbeno ipak doznajemo kako je cijena jednog portreta 500-tinjak eura pa će Krapinčani iz svog proračuna za gradonačelnikovu ideju morati izdvojiti otprilike 25.000 kuna.

Kako doznajemo izrada portreta ponuđena je i Gradu Pregradi, no oni su to odbili. Gradonačelnica Vilmica Kapac rekla nam je kako oni u proračunu nemaju predviđenu stavku za to te da će o tome eventualno odlučivati kad na red dođe uređivanje vijećnice.

Hanžek neće spomenik
Portrete svoja dva bivša gradonačelnika Branka Piljeka i Rajka Turka imaju i Zabočani. Bivši gradonačelnik Turk rekao nam je kako su ulja na platnu, koja su napravili slikari Drago Cvijetić i Josip Kaltnecker donacije umjetnika, a oni su platili samo uramljivanje.

Sadašnjem gradonačelniku Ivanu Hanžeku postavili smo pitanje zašto i on nije među “zabočkim velikanima”. Rekao je kako si on sam ne želi podizati spomenik dok je gradonačelnik te da je svakom gradonačelniku najbolji spomenik to što je uspio napraviti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije