Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kopački rit još uvijek čeka razminiranje

Grad i turnir te Istraturist već četvrtu godinu iskazuju domaćinstvo Zakladi za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“ koja upravo ondje predstavlja svoje programe
24. srpnja 2014. u 20:25 1 komentara 1032 prikaza
kopački rit
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

I ove godine Umag je više od središta sportske i gospodarske elite, ljubitelja tenisa koji se okupljaju na 25. Vegeta Croatia Openu. Grad i turnir te Istraturist već četvrtu godinu iskazuju domaćinstvo  Zakladi za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“ koja upravo ondje predstavlja svoje programe, projekte te prikuplja sredstva kako bi se preostali dio miniranih i minsko sumnjivih područja u Hrvatskoj konačno očistio.

Riječ je o Zakladi koji vodi bivša potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, koja svake godine, a tako će biti i ove, okupi najvažnije gospodarstvenike u regiji kako bi osvijestila o potrebi razminiranja. Donatorska okupljanja prilika su da se predstavi projekt u koji je uloženo prethodne godine, ali i predstavi novi, za koji se prikupljaju sredstva. Projet i rad Zaklade podržavaju predsjednik RH dr. Ivo Josipović te bivši predsjednik Stjepan Mesić koji će se sutra, kao i svake godine, naći na zajedničkom cilju. Posredstvom ove humanitarne akcije dosad je prikupljeno 642.400,00 kuna koje su utrošene u razminiranje dijela područja oko Smiljana. 

Kako bi svečano obilježili ovaj hvalevrijedan uspjeh i nastavak aktivnosti radi otklanjanja mina, u subotu će se okupiti donatori i svi koji podržavaju projekt u 18.00 sati, u hotelu Meliá Coral, a predsjednik Republike dr. Josipović uručit će zahvale dosadašnjim donatorima. Planovi Zaklade su ozbiljni, a područja pod minama još veća. Tako će se novac prikupljen na umaškom donatorskom okupljanju u subotu namijeniti za razminiranje sjevernog područja Parka prirode Kopački rit. Osim što je riječ o jedinstvenom ekološkom lokalitetu koji je rezervat zaštićenih ptičjih vrsta, Kopački rit je i turistička atrakcija koja u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj posjetitelja. Plan Zaklade jest skupiti novac za razminiranje 30 tisuća kvadratnih metara, a potrebe su puno veće. Naime, minska polja i minski sumnjiva područja u tom parku prirode protežu se na 10 milijuna četvornih metara, što je veliko područje koje treba očistiti.

>>U Umagu skupljeno 200.000 kn za razminiranje Smiljana

Dino Rađa
'NEMOJ DA TI PUNE GLAVU'
Dino Rađa: Obišao sam Auschwitz, Bleiburg, Jasenovac, Ovčaru i nije mi jasno...
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • ANM:

    Pa to je normalno! Vlada zaustavlja razminiranje, a još bi i minirala još malo terena!