Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koordinacija bošnjačkih organizacija poziva na bojkot zastupnice Lekaj Prljaskaj

Glavni razlog nezadovoljstva bošnjačkih organizacija jest glasanje Lekaj Prljaskaj za Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini
24. prosinca 2018. u 15:17 84 komentara 3648 prikaza
Ermina Lekaj Prljaskaj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj pozvala je u ponedjeljak sve bošnjačke organizacije u Hrvatskoj na bojkot saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj zbog nezadovoljstva njenim angažmanom u zastupanju Bošnjaka u Hrvatskoj.

Zagreb: Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima novčane kazne Nekolicina zastupnika i ovu godinu ispratila neopravdanim izostancima

Smatramo da u dosadašnjem mandatu saborska zastupnica nije ni u najmanjoj mjeri zastupala interese bošnjačke nacionalne manjine, posebno kada je u pitanju Operativni plan i program Vlade u kojem zatraženi projekti od nacionalnog interesa za Bošnjake nisu spomenuti niti prihvaćeni, za što je isključivo zaslužna nezainteresiranost Lekaj Prljaskaj, poručuje Koordinacija u priopćenju.  

Smatramo da druga po veličini nacionalna manjina u Hrvatskoj zaslužuje primjereniji i pošteniji pristup i zaštitu svojih manijskih prava, posebno ako uzmemo u obzir ogromnu žrtvu koju su Bošnjaci u Hrvatskoj podnijeli s više od 25.000 sudionika i preko 1000 poginulih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, navodi se u priopćenju. 

Sabor U 2018. GODINI Troškovi Sabora: Evo na što su zastupnici potrošili 8,7 milijuna kuna

Glavni razlog nezadovoljstva bošnjačkih organizacija jest glasanje Lekaj Prljaskaj za Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koju oni smatraju izravnim miješanjem u unutarnja pitanja BiH, te poručuju kako nije prihvatljiva za Bošnjake u Hrvatskoj.
 
Prilikom rasprave u Hrvatskome saboru, saborska zastupnica koja predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu pored albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nije niti u jednom trenutku konzultirala, zatražila mišljenje ili savjet od bilo kojeg legitimnog predstavnika Bošnjaka u Hrvatskoj i time onemogućila da se mišljenje i glas preko 30.000 građana Hrvatske čuje u raspravi u Hrvatskome saboru, ističe se u priopćenju.

Vlada Raspisali su natječaj Vlada i Sabor zapošljavaju. Provjerite koja radna mjesta se nude

Glasanjem za Deklaraciju Lekaj Prljaskaj je povrijedila interese bošnjačke nacionalne manjine i opetovano izgubila legitimitet zastupanja interesa Bošnjaka, kako u Hrvatskome saboru tako i pri bilo kojoj drugoj državnoj instituciji.

Zbog toga Koordinacija poziva sve bošnjačke organizacije u Hrvatskoj da neupućivanjem poziva za sudjelovanjem na događajima u organizaciji bošnjačke nacionalne manjine iskažu svoj protest i nezadovoljstvo njenim angažmanom u zastupanju Bošnjaka, kaže se u priopćenju.

>> Pogledajte što je prije 12 godina o Hrvatima govorio Željko Komšić

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • attimo:

    Eto sto su ti Bosnjaci, lijepo su jasno stavili do znanja da su oni protiv prava Hrvata u Bosni i Hercegoni, domicilnoga stanovnistva u svojoj kuci, a oni u Hrvatskoj traze svoja prava, u tudjoj zemlji, zamislite?

  • koraknaprijed:

    Vidi oni traže prava kao manjina u Hrvatskoj a oni nam izglasaju svojeg poturicu u vladi BH,pravedno nema šta. Što se niste pobunili protiv Komšićevog ponašanja prema Hrvatima u BH?

  • umnjak1:

    Ma muslici su otvoreno u agresiji na Hrvate i Hrvatsku