Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hatidža Mehmedović:

Dabogda bilo više ovakvih kao što je Kolinda!

Hatidža Memedović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.07.2015.
u 11:50

Ova predsjednica udruženja Majki Srebrenice izdvojila je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na komemoraciji zločina nazivajući je "kraljicom Balkana"

Hatidži Mehmedović u Srebrenici su ubijeni sinovi Azmir i Almir te muž Abdulah. U Srebrenicu se vratila među prvima, na imanje na kojemu joj društvo prave samo tri drveta jele koje je Almir posadio kao dječak. Uspomena na njezinih troje najvoljenijih. Ova predsjednica udruženja Majki Srebrenice izdvojila je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na komemoraciji zločina nazivajući je “kraljicom Balkana”.

Zašto ste predsjednicu prozvali kraljicom Balkana?

Ona je jedina kraljica Balkana, ona je i naša kraljica! Nije samo Hrvatske, nego i BiH.

U čemu vidite njezinu ulogu, snagu?

Zato što razumije brojne stvari koje drugi ne razumiju. Zato što je žena, zato što je majka, što je u sve vrlo dobro upućena. Kraljicom je zovemo i zato što je sposobna, dabogda imali stotinu takvih. Kamo sreće da je tako.

Bili ste žalosni zbog incidenta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog čega je cijela ceremonija pala u drugi plan.

Zaista, to se nije smjelo dogoditi. To se dogodilo u Memorijalnom centru, na dženazi (pokopu). To su naša sveta mjesta. Majke, nažalost, žive za taj dan, za dženazu, da nađemo tijela svojih najmilijih i da ih ukopamo. Zato smo nesretni što se to dogodilo. Ali mi smo sigurne da to nisu učinile osobe koje žive u Srebrenici, nego su to učinili oni koji su došli i odmah napustili grad, a mi opet ovdje ostajemo i živimo. Kada mi kao preživjele članice obitelji koje su žrtve genocida možemo pružiti ruku, nije se smjelo dogoditi da to učine. Ali dovoljno je bilo da se pojavi nekoliko budala koje su spremne napraviti nerede i one su ga i napravile. Mi se osjećamo tužno zbog toga, na dženazu su svi bili dobrodošli jer su došli da se poklone i nisu došli zbog drugih razloga.

Susreli ste se s gospodinom Vučićem, Clintonom. Što očekujete od njih, konačno istinu?!

Iskreno, mi više očekujemo od gospodina Čovića (hrvatski član Predsjedništva BiH koji se obratio u Srebrenici), nego od Vučića. Nama je Čović susjed i mi smo svoji na svome te trebamo urediti svoju državu zajedno, po mjeri svih njezinih građana. A Clinton ima svoju državu, svoje obveze. Jest da nam svako malo kroje kapu, ali to su velike sile. Ima onih koji su i iznad Clintona.

Srebrenica danas?!

Ostala je sama kao i uvijek. Ima svoje povratnike koji su ovdje cijele godine. Neki dođu na dan-dva. To su povratnici koji su tu i koji nikada neće otići dok je vijeka. Imamo danas ukopanih oko 6400.

Kako vi živite, sami, s tri jele?

S moje dvije susjede sjedim i gledamo te tri jele koji je moj mali sin posadio. Nažalost, jele rastu, a moga sina nema. Na bih to poželjela nikome na svijetu. Zato kažem – kada može preživjela žrtva kao najveći gubitnik, s najvećom boli u srcu, pružiti ruku i poželjeti mir svakome i da se to nikada nigdje na ponovi, možete zamisliti kakvo nam je srce...

Neizmjerno veliko...

Tako nešto može samo majka učiniti. Ne bih željela da ijedna majka stane pred masovnu grobnicu i traži kost svoga djeteta ili da živi za taj dan da konačno pronađe tijelo svog djeteta. To je nešto što ne mogu riječi ispričati. Zato ne treba puno dati. Treba samo biti pošten prema samome sebi pa ćemo biti i prema drugima. Nažalost, u BiH to nije slučaj i napravili su zemlju samo da bi u njoj bio kaos.

Kako vidite budućnost Srebrenice, BiH... ovih prostora?

Prošlost ne možemo vratiti, ali moramo jako puno naučiti iz nje da se to više ne ponovi. A ovdje je ubijena mladost. Nestale su čitave generacije. Ovdje je ubijeno čovječanstvo. Ja nemam nasljednika, za mene više nema budućnosti. Ali zbog budućnosti jednostavno svi moramo dati sve od sebe da se drugome ne dogodi ono što ne bismo željeli sebi. Kada bismo imali više žena kao što je “naša kraljica”, zasigurno bi sve bilo puno bolje. I ona nije samo naša kraljica, može biti kraljica cijeloga svijeta jer je pametna, obrazovana, lijepa. Nadam se da će i nama pomoći da nas prime u Europu.

>>Incident je pokazao da Vučić ne može obilaziti BiH s figom u džepu

>>Milanović o napadu na Vučića: Ne želim davati savjete niti popovati

Komentara 179

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
11:59 13.07.2015.

Nije lako našim antifašistima nazvati srebrenički zločin genocidom, jer time direktno i Bleiburg proglašavaju genocidom nad vlastitim narodom, a svoju antifašističku ideologiju genocidnom ideologijom. Jer, radi se o identičnoj stvari, likvidaciji ratnih zarobljenika, vojno sposobnih muškaraca, te civila, žena i djece, nakon okončanja borbi i zakapanje istih u stotine neznanih jama.

PA
pan-am
11:59 13.07.2015.

Da,da ,dobra je naša Kolindica ,vidiš nju nitko ne gađa!!!

Avatar zagorac2
zagorac2
12:05 13.07.2015.

zato jer je intelegentna, postena, vrijedna, poznata u svijetu I cijenjena partija je protiv nje I htjeli bi ju unistit ali nece uspjet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije