Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica: Plenković i ja imamo isti stav

Za utorak, 27. ožujka je u Karlovcu planiran susret predsjednice Republike s obrtnicima i gospodarstvenicima
26. ožujka 2018. u 19:52 20 komentara 2164 prikaza
Karlovac: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla tvrtku HS Produkt
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu svog trodnevnog rada u Karlovačkoj županiji, kamo je privremeno preselila svoj ured, posjetila je danas predvečer karlovačku tvornicu oružja HS Produkt, čiji se pištolji i jurišne puške izvoze diljem svijeta.

Kolinda Grabar Kitarović u Karlovcu Izmjestila svoj ured VIDEO Karlovčanin poljubio u vrat predsjednicu Grabar-Kitarović

Tijekom posjeta Karlovcu predsjednica nije htjela komentirati razgovor s premijerom Plenkovićem oko slučaja Rusija. Napomenula je samo da premijer i ona oko današnjeg sastanka imaju isti stav, koji je on iznio na konferenciji.

Nakon sastanka s Upravom tvrtke, kojem su nazočili i čelnici Karlovačke županije i Grada Karlovca, predsjednica nije davala izjave medijima, a pedesetpostotni vlasnik tvrtke Marko Vuković rekao je Hini da je predsjednica dobila informacije o gospodarskim temama, u vezi HS produkta prije svega informaciju da se gotovo sva proizvodnja izvozi.

"Novost za HS produkt je da se promijenio omjer izvoza. Dok se ranije gro proizvodnje izvozio na američko tržište, sada je čak 40 posto izvoza i na druga tržišta. Naime, s Američkim kupcima radimo kao i ranije, ali rastu nam druga tržišta, izvoz u razne druge zemlje," rekao je Vuković.

Između ostalog Vuković je rekao da se u godinu dana izveze oko 600.000 komada pištolja, te oko 70.000 jurišnih pušaka, konstruiranih u Karlovcu, a da se od ranijeg plana da HS Produkt pokrene i tvornicu streljiva za sada odustaje jer u svijetu sada ima dosta tvornica streljiva.

Karlovac: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla tvrtku HS Produkt
1 / 12
Karlovac: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla tvrtku HS Produkt

„Najmanja isplativa linija trebala bi proizvoditi 400 milijuna komada streljiva godišnje, za što sada i nema tržišta. Nema potrebe za tim jer hrvatska vojska i policija troši manje streljiva od HS Produkta koji za potrebe testiranja robe troši 12 milijuna komada godišnje. Kada bismo podigli tvornicu morali bismo u izvoz usmjeriti 80 ili 90 posto, a pokraj tvornica u Belgiji, Americi i npr. Rusiji to za sada nije realno," rekao je Vuković i dodao da je situacija sada takva, ali da se od potrebe za gradnjom tvornice nije potpuno odustalo jer sada se streljivo uvozi „i to svako po svome“.  

Pantovčak se želi približiti Rusiji Veliki pomak: Pantovčak 
u Rusiji vidi saveznika, a ne oponenta

Novinari mnogih medijskih kuća su tijekom cijelog dana, koji je predsjednica provela radno, tražili njezinu izjavu o usuglašavanju stava državnog vrha o protjerivanju jednog ruskog diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom i u skladu sa zaključcima Europskog vijeća, zbog trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. No glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić je rekla da se radi o zajedničkom stavu državnog vrha i da se tu nema što dodati.

Predsjednica se jutros nakon radnog sastanka s predstavnicima Karlovačke županije, saborskim zastupnicima te gradonačelnicima i načelnicima u svom privremenom uredu primila predstavnike srpske, bošnjačke i slovenske nacionalne manjine, potom predstavnike udruga hrvatskih branitelja, kao i predstavnike Veleučilišta Karlovac, a u popodnevnim satima se sastala s ministrom vanjskih poslova Alžirske Narodne Demokratske Republike Nj. E. Abdelkader Messahelom, udrugama i pojedincima, te se uključila u akciju „Hrvatska čita“ u OŠ „Dragojle Jarnević“, gdje je učenicima čitala priču Kako je Potjeh tražio istinu i s djecom razgovarala o tome da je u životu važno biti iskren i pričati istinu.

Za utorak, 27. ožujka je u Karlovcu planiran susret predsjednice Republike s obrtnicima i gospodarstvenicima, odlazak u Zapovjedništvo Hrvatske Kopnene vojske (HKoV), posjeta Danu otvorenih vrata Policijske uprave karlovačke, odlazak u Grad Slunj, Općinu Rakovica i Općinu Vojnić, a u srijedu će obići Općinu Lasinja, Ozalj, Dugu Resu, Općinu Generalski Stol i Ogulin.

Iseljenički događaj godine Predsjednica Grabar-Kitarović: Domovnica je mali sabor hrvatskog iseljeništva Crobarometar Crobarometar Grabar-Kitarović najpopularnija političarka, Sinčić odmah iza nje Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin Zapaljivi summit u Bruxellesu Predsjednica pozvala Putina dok ga EU optužuje za agresiju
joely richardson
bolan gubitak
Joely Richardson: Sestrina me smrt zauvijek promijenila

A1 izdvaja za Vas

 • anlaser:

  Tako je najbolje , nemoj molim te davati nikakve izjave ili obećanja.

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Samo sloga Hrvatsku spasava!

 • nirovad:

  Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske " Stožerni general Petar Stipetić"