Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapaljivi summit u Bruxellesu

Predsjednica pozvala Putina dok ga EU optužuje za agresiju

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.03.2018.
u 14:37

Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je ruskog predsjednika u Hrvatsku. Premijer Plenković: Pitajte predsjednicu. Ona razvija dijalog sa svojim ruskim kolegom.

U predvečerje summita lidera Europske unije, koji je počeo jučer u Bruxellesu, jedan visoki dužnosnik EU iz redova pučana iznio je, u razgovoru s dopisnikom Večernjeg lista i još pet-šest europskih novinara, prilično dramatičnu tvrdnju: iskreno vjeruje da “Rusija vodi neobjavljeni, moderni rat protiv EU” i da “samo naivni to ne vide”.

U isto vrijeme, u Bruxellesu je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji predsjeda summitom, izjavio da nakon napada nervnim otrovom u britanskom gradu Salisburyju nema volje uopće čestitati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi.

Grčka blokirala osudu

Dok je sve to trajalo u Bruxellesu, u Zagrebu su se preksinoć kratko susreli predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković. I dok je on jučer letio za Bruxelles na dvodnevni summit EU na kojem će opasnost od Rusije biti jedna od top-tema, iz Kremlja je priopćeno kako su hrvatska predsjednica i predsjednik Vladimir Putin razgovarali telefonom i kako je Putinu ponovljen poziv da posjeti Hrvatsku.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
1/6

– Maloprije sam vidio tu vijest – rekao je Plenković na ulasku na summit, ostavljajući dojam da večer prije, pri susretu s predsjednicom, nije od nje dobio informaciju da će ona pozvati Putina u Hrvatsku u trenutku dok ga velik dio ostatka EU gleda skeptično nakon napada u Salisburyju za koji Britanci tvrde da nosi potpis ruske države.

– Vidjeli smo se sinoć – rekao je Plenković, a na pitanje smatra li da je poziv Putinu primjeren u ovom trenutku odgovorio je samo: – To je nešto što morate pitati predsjednicu, ona razvija dijalog s ruskim predsjednikom već neko vrijeme i čini mi se da je to u kontekstu tog dijaloga proteklih mjeseci, a manje vezano uz recentna zbivanja – rekao je i zaključio da od britanske premijerke na summitu očekuje “punu i cjelovitu informaciju” o napadu u Salisburyju.

A premijerka Theresa May na ulasku nije imala nikakve dvojbe da je taj napad “dio obrasca ruske agresije na Europu i njezine bliske susjede, od zapadnog Balkana do Bliskog istoka”.

– Ruska prijetnja ne poznaje granice – dodala je May.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je, sinoć oko 23 sata, da su se svi lideri složili s ocjenom britanske vlade da je “Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za napad u Salisburyju te da ne postoji drugo vjerodostojno objašnjenje”. To je bio znak da je premijerka May uspjela uvjeriti najskeptičnije članice, Grčku i Cipar, koje su smatrale da ne treba, prije okončanja istrage, kriviti Rusiju. Ruski predsjednik Putin je, inače, jučer telefonski razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

Vijest o telefonskom razgovoru hrvatske predsjednice s predsjednikom Putinom prva je objavila služba za priopćavanje Kremlja.

“Predsjednici Putin i Grabar-Kitarović telefonski su razgovarali. Hrvatska čelnica čestitala je Putinu pobjedu na predsjedničkim izborima. Lideri su također razmijenili mišljenja o raznim aspektima bilateralne suradnje, uzimajući u obzir rezultate posjeta hrvatske predsjednice Rusiji u listopadu 2017., posebice intenziviranje trgovinskih i gospodarskih odnosa. Razgovaralo se i o nekim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući stanje na Balkanu. Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je poziv Putinu da posjeti Hrvatsku u obostrano prihvatljivom terminu”, priopćeno je iz Kremlja.

Iz Ureda predsjednice priopćeno je da je Putin pozvao hrvatsku predsjednicu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, kao i da su razgovarali o “pomacima” u bilateralnim odnosima Hrvatske sa Srbijom, o očuvanju stabilnosti u BiH u svjetlu predstojećih izbora, te o tome da se pomaci u hrvatsko-ruskim odnosima vide i u “upravo postignutom dogovoru između izvanredne uprave Agrokora i Sberbanke o daljnjem sudjelovanju u postizanju nagodbe”.

Litva za protjerivanje

Sve se to događalo dok su britanski dužnosnici u Bruxellesu brifirali sve kolege iz ostalih članica EU, pa i iz Hrvatske, o dokazima protiv Rusije te o mreži ruskih špijuna u Europi prikrivenih u statusu diplomata i povezanih s onih 23-oje ruskih diplomata koji su protjerani iz Velike Britanije. Neke države članice EU također razmišljaju da slijede Britance u toj praksi protjerivanja.

– Svi podržavamo Veliku Britaniju u ovoj situaciji i podržavamo mjere koje su poduzeli, svi mi razmatramo slične mjere, i ja kao predsjednica Litve. To može uključivati protjerivanje ruskih diplomata – rekla je Dalia Grybauskaite. Baltičke članice EU su najskeptičnije i najoštrije prema Rusima, ali Grčka je najmanje sklona oštrim izjavama i zbog toga zaključci summita, barem u nacrtu, ipak nisu izrijekom optuživali Ruse kao što ih optužuju Britanci.

- U ovom trenutku nije razmatran takav potez - rekao je premijer Plenković na pitanje novinara razmišlja li i hrvatska Vlada o protjerivanju pojedinih ruskih diplomata kao što je to učinila britanska vlada i kao što predsjednica Litve najavljuje da bi tu praksu mogle slijediti još neke države članice EU-a.

- Dakle, prvo želimo zajednički stav, a nakon toga ćemo vidjeti dokle taj stupanj solidarnosti u ovakvim slučajevima ide. U svakom slučaju, osuđujemo taj napad i izrazito smo zabrinuti zbog korištenja ovakve vrste oružja za napade poput ovog u Salisburyju - dodao je hrvatski premijer na ulasku na sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da “moramo izraziti solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom i s britanskim narodom, no istovremeno moramo provesti istragu”, što znači ne osuđivati Rusiju dok se ne iznesu jasni dokazi za takvo što.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker našao se pod kritikom britanskih medija zbog toga što je uputio pismenu čestitku Putinu na reizboru, no jučer se pravdao tvrdnjom da je isto pismo čestitke, s istim riječima, poslala i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Komentara 58

FR
franjo
14:58 23.03.2018.

Svaka normalna europska država mora razvijati dobre odnose sa Rusijom.

Avatar Proleter
Proleter
15:03 23.03.2018.

Ja sam mislio da Britanci izlaze iz EU.

Avatar abcd
abcd
14:54 23.03.2018.

Drago mi je sto predsjednica skupa s Crkvom konstantno dize tlak ljevicarima i tzv. liberalima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije