Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iseljenički događaj godine

Predsjednica Grabar-Kitarović: Domovnica je mali sabor hrvatskog iseljeništva

Foto: Mirjana Dokoza/Petar Grubišić
1/10
26.03.2018.
u 07:00

Predstavnici Hrvata iz svih iseljeničkih udruga diljem Europe nisu krili oduševljenje što ih je posjetila predsjednica

U subotu uvečer velika dvorana Kongresnog centra Kuhteater u Bad Homburgu, malom gradiću udaljenom tridesetak kilometara od Frankfurta, bila je glavno i najveće okupljalište hrvatskih iseljenika. Petstotinjak uzvanika, uglavnom predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga, klubova i zajednica iz cijele Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske i drugih europskih zemalja u kojima živi veći broj iseljenika, okupilo se na tradicionalnoj, 12. Večernjakovoj domovnici, tradicionalnom izboru najboljih i najuspješnijih pojedinaca u iseljeništvu.

Oduševljeni predsjednicom

Taj veliki skup iseljenih Hrvata njemački mediji nazivaju hrvatskim Oscarom, a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je nazočila ovogodišnjoj Večernjakovoj domovnici, veliki skup iseljenih Hrvata iz cijele Europe nazvala je malim saborom hrvatskog iseljeništva.

Dolazak predsjednice Grabar-Kitarović na Večernjakovu domovnicu prvi je dolazak hrvatskog predsjednika među hrvatske iseljenike u Njemačkoj, gdje su se okupili i sunarodnjaci iz drugih zemalja. Naši iseljenici nisu krili oduševljenje što će mnogi od njih uspjeti stisnuti ruku predsjednici, prozboriti s njom koju riječ i za uspomenu se fotografirati. Pola sata prije početka Večernjakove domovnice u velikom predvorju Kongresnog centra u Bad Homburgu trajalo je predsjedničino druženje sa sunarodnjacima koji su u bijeli svijet krenuli trbuhom za kruhom.

– Znam da je Hrvatska živa u vašim srcima. Svi ste vi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine krenuli u svijet u nadi da ćete naći bolji život. Jeste li ga našli, to vi najbolje znate. I Hrvatska je pošla vašim stopama u svijet, a taj svijet najprije i najbolje poznaje po vama, dragi moji Hrvati – rekla je s govornice u Bad Homburgu okupljenim iseljenicima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

I gradonačelnik Bad Homburga, grada koji je već godinama domaćin Večernjakovoj domovnici, poželio je dobrodošlicu predsjednici Grabar-Kitarović u grad, a ona se upisala u njihovu Zlatnu knjigu. Podugačak je popis uzvanika koji su iz Njemačke, Hrvatske i BiH nazočili ovogodišnjoj dodjeli Večernjakove domovnice. Iseljenike je pozdravila i ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić, a dodjeli nagrada nazočili su: predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, glavni tajnik CDU-a pokrajine Hessen Manfred Pentz, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes te njegovi kolege, gradonačelnici Dubrovnika, Vukovara, Raba i Mostara – Mato Franković, Ivan Penava, Nikola Grgurić i Ljubo Bešlić. Ispred grada Zagreba bio je nazočan predsjednik Skupštine Andrija Mikulić. Sa sunarodnjacima se družio i legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević koji je u cijeloj strci negdje izgubio putovnicu. Bogat zabavno-glazbeni program, koji je bio podijeljen u dva dijela, trajao je do ranih jutarnjih sati, a vodili su ga Franjo Ridjan i mlada hrvatske iseljenica Mihaela Macukić, a u zabavnom dijelu programa nastupio je Miroslav Škoro, tamburaški sastav Bisernica iz Wuppertala, Paula Jusić i još nekoliko mladih glazbenika iz dijaspore.

Ove godine za Večernjakovu domovnicu bilo je nominirano 79 kandidata iz iseljeništva, a 29 je ušlo u uži izbor. Prema ocjeni čitatelja Večernjeg lista, ali i stručnog žirija inozemne redakcije Večernjaka, osoba godine u iseljeništvu je Vinko Sabljo, organizator hrvatskih svjetskih igara u Zagrebu. Njemu je nagradu uručila predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

Druženje do dugo u noć

Nakon završetka službenog dijela programa druženje hrvatskih iseljenika u Bad Homburgu potrajalo je do ranih jutarnjih sati. Stvorila su se neka nova poznanstva, upoznali sunarodnjaci iz različitih zemalja u koje su prije mnogo godina otišli njihovi roditelji na privremeni rad s kojega se nikada nisu vratili. Cijeli Bad Homburg u subotu disao je hrvatski. Kongresna dvorana u kojoj se održavala priredba bila je okićena hrvatskim i Večernjakovim znakovljem.

Među nagrađenima u Bad Homburgu bila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njoj je zahvalnicu u obliku skulpture uručio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Inače, organizator Večernjakove domovnice svake godine dodjeljuje zahvalnice zaslužnim pojedincima koji su dali potporu u održavanju Večernjakova skupa. Sam predsjedničin dolazak među iseljenike u Bad Homburg bio je velik događaj i pozitivno je odjeknuo među Hrvatima u iseljeništvu. Inače, ovogodišnja zahvalnica dobila je novi oblik. Izgleda kao kristalna skulptura koja na sebi ima fragmente hrvatskog grba. Izradila ju je zagrebačka likovna umjetnica Dunja Cossetto koja inače posljednjih godina likovno oblikuje i izrađuje nagrade za Večernjakovu domovnicu. Ove godine dala je i novi oblik svim nagradama koje su u subotu večer dodijeljene na Večernjakovoj domovnici u Bad Homburgu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije