Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

KoHOM oštro o ministru Berošu: 'Iznio je potpunu laž'

Po njihovoj ocjeni, bez ikakvog činjeničnog utemeljenja, goleme propuste u funkcioniranju zdravstvenog sustava "pokušao je svaliti na leđa obiteljskih doktora"
17. travnja 2021. u 09:21 16 komentara 3830 prikaza
Zagreb: Vili Beroš dao je izjavu medijima prije početka sjednice Vlade
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poručila je u subotu ministru Berošu kako nije istina da obiteljski liječnici nekontrolirano upućuju nehitne pacijente u hitnu službu i da je nedovoljan njihov odaziv u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite DEMANTIRAO NAVODE Beroš: Nije bilo pogodovanja, tvrtke su angažirane prije nego što sam došao u Ministarstvo

KoHOM u priopćenju ističe kako najoštrije osuđuje dio teksta u Nacrtu reformskih mjera, koje je ministar zdravstva Vili Beroš predstavio na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, a koji se tiču primarne zdravstvene zaštite.

Ministar Beroš kao „veliku disfunkcionalnost“ u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naveo je „upućivanje nehitnih stanja u bolničke hitne“, te „nedovoljan odaziv liječnika primarne“ u mobilne timove za cijepljenje ljudi koji su nepokretni ili teško bolesni, navodi, uz ostalo, KoHOM koji tvrdi da je ministar Beroš u "oba je slučaja iznio potpunu laž".

Po njihovoj ocjeni, bez ikakvog činjeničnog utemeljenja, goleme propuste u funkcioniranju zdravstvenog sustava "pokušao je svaliti na leđa obiteljskih doktora".  

"Obiteljski liječnici itekako su dobro educirani i znaju prepoznati težinu stanja svojih pacijenata i sasvim sigurno ne šalju pacijente samo zato da napune hitnu i otežaju rad kolegama već to čine isključivo po pravilima struke", stoji u priopćenju KoHOM-a.

VIDEO Plenković, Beroš i Jandroković se cijepili AstraZenecom: "Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije"

Podsjećajući kako je istina da u hitnu službu samoinicijativno slobodno može doći bilo koji čovjek koji ima tegobe, kažu da tako dio pacijenata uspije obaviti brze pretrage i saznati dijagnozu.

"Pacijenti samoinicijativno odlaze u hitnu službu zato što na pojedine dijagnostičke pretrage čekaju mjesecima, negdje i po šest mjeseci ili godinu dana", tvrdi KoHOM i kaže da je to isključivo odgovornost ministra Beroša i njegovih prethodnika, jer "niste uspjeli, znali ili htjeli smanjiti liste čekanja".

KoHOM ističe da je više puta javno tražio da HZZO dostavi podatke o tome koliki je broj obiteljskih liječnika i po kakvim simptomima ili sumnjama slao svoje pacijente u hitnu službu navodno bez utemeljenja, ali da odgovor nisu dobili.  

Odbacujući ocjenu da je „nedovoljan odaziv liječnika primarne“ u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu, KoHOM ističe da su ministra još u prosincu 2020. pozvali da osnuje mobilne timove te da su se liječnici obiteljske medicine "stavili na raspolaganje".

NA SJEDNICI ODBORA VIDEO Ministar Marić kritizirao rashode u zdravstvu: Meni je teško

Uz konstataciju da je Beroš poslao uputu da zavodi za javno zdravstvo sastave mobilne timove i da se procijepe nepokretni ili teško bolesni pacijenti tamo gdje to ne mogu učiniti obiteljski liječnici, poručuje ministru da mobilne timove u Zagrebu nitko nije organizirao, a ne to da se liječnici obiteljske medicine ne žele u njih uključit.

KoHOM je istaknuo da mobilni timovi za cijepljenje funkcioniraju, i to jako dobro, isključivo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tvrde da je cijepljenje u RH gotovo u svim segmentima posao obiteljskih liječnika pa kažu da "ministrovu, potpuno neutemeljenu, prozivku" ne mogu tumačiti drugačije nego "još jednim sramotnim podcjenjivanjem i smišljenim napadom" na njih. 

Ministru Berošu na kraju su, među ostalim, poručili da je liječnicima obiteljske medicine ujedinjenima u KoHOM "dosta toga da za svoje propuste okrivljuje druge" i "savjetuju da za promjenu učini nešto novo: da napokon organizira učinkovito masovno cijepljenje i sustav kojem je na čelu". 

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • RogaBabaroga:

  nije iznio nikakvu laž. opća praksa ne služi ničemu. daju ti ono što ti tražiš, prepisuju recepte od specijalista, ne usmjere te sami već im ti moraš reč kuda i zašto, a drže se ko da su veći od najvećih ... prikaži još! specijalista ne u RH već u svijetu! plaću primaju po broju upisanih a ne odrađenih pacijenata, na telefon se ne javljaju, nedostupni, do njih ne možeš zbog covida a u bolnicu se može!? dobro su si oni to posložili. kaj bi se u ambulanti npr vadila krv?! pa to bi bilo svetogrđe da med.sestra u ambulanti treba vaditi krv. ne! nego kilometarski red svako jutro pred domom zdravlja, nek stoka stoji, ista ona od koje vi živite! treba tu velikih promjena, al....

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Tako je kad se takozvani stručnjaci po kfalifikacije koje Stranke a ne po znanju zato nam je sve tako.

 • Avatar Bleiburg_1945
  Bleiburg_1945:

  Ovo što je Beroš rekao, uglavnom je istina. Doći danas do svog liječnika, gotovo je nemoguće.