Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SJEDNICI ODBORA

VIDEO Ministar Marić kritizirao rashode u zdravstvu: Meni je teško

Foto: Youtube
16.04.2021.
u 10:14

Kad zaboli zub, onda se dođe iz Dublina u Zagreb, ustvrdio je ministar

Ministar financija Zdravko Marić na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo komentirao je stanje državnih financija kad je riječ o rashodima zdravstvenog sustava. U nekoliko navrata otvoreno je zatražio od ministra Vilija Beroša da smanji rashode zdravstva, no ustvrdio je i da njih dvojica odlično surađuju. 

– Jako mi se sviđa da smo ovdje bez kamera. Ne moramo se suzdržavati, možemo krajnje otvoreno govoriti – rekao je Marić. Ono što on nije znao jest da se sjednica prenosi preko saborskog YouTube kanala. 

– Imam tu neki materijal, ovo nije za javnu distribuciju, samo ću zamahati njime, svi ovih dana mašemo nekim papirima. Od kada sam došao u Ministarstvo financija 2006., razlika između rashoda zdravstvenog sustava i prihoda iz doprinosa bila je milijardu kuna. Sjećam se da je tada u mirovinskom sustavu razlika između prihoda i isplaćenih mirovina bila već 12 milijardi kuna. Do danas je mirovinski sustav u deficitu državnog proračuna uvijek negdje na četiri posto BDP-a. Zdravstveni sustav, nažalost, ide najboljim smjerom da se tome približi – kazao je Marić, prenosi Novi List. 

– Od 2007., kada su doprinosi za zdravstvo bili 16,9 milijardi, a rashodi 18 i nešto milijardi, došli smo do godišnjih rashoda od 34 milijarde kuna, a doprinosi su porasli na 21 milijardu – objasnio je ministar. 

Ministar je kazao da se i čuo sa svojim prethodnicima, Slavkom Linićem i Borisom Lalovcem. Sva trojica dijele stav kako HZZO ne treba izdvajati iz državne riznice. 

– Malo sam se jučer na kraju sastanka našalio, ako mi još netko dođe s tezom da Ministarstvo financija nešto duguje, neću odgovarati za svoje postupke. Meni je teško. Možda nisam dovoljno pametan da objasnim kako u godini COVID-a cijena lijekova raste. A ima manje je zahvata. 

– Danas je glavna tema odakle novac za veledrogerije. Kao da smo negdje imali zakopan novac – ustvrdio je i nadometnuo: ''Ljudi, pa povećali smo deficit. O čemu pričamo?'' 

23.03.2021., Zagreb - Ministar financija Zdravko Maric odrzao je konferenciju za novinare u zgradi Vlade RH. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Nemam nikakve sefove tamo u Ministarstvu koje sam odjednom odlučio otključati jer sam zaboravio šifru. Mi taj dug prema veledrogerijama sada jednostavno pretačemo u dug prema bankama, prema onima kod kojih ćemo se još zadužiti – ustvrdio je. 

– Zato sljedeći korak mora biti reforma, nešto što će Ministarstvo zdravstva predložiti. Ja bih bio najsretniji da mogu potpisati ček veledrogerijama na šest milijardi kuna.  Ako ostane ovakva dinamika, mi smo za godinu dana na istom i ništa nismo napravili. Podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji – poticao je Marić kolegu Beroša.

Jedna od tema o kojoj se govorilo jest i broj osiguranika u zdravstvenom sustavu. Marić je ustvrdio kako se to gleda kroz prizmu mirovinskog sustava. 

– Kad se netko iseli iz Hrvatske, odjavi li se sa zdravstvenog? A kad zaboli zub, dođe iz Dublina u Zagreb. U Dublinu je sve bolje, a u Hrvatskoj ništa ne valja. Budimo iskreni, svi smo tome pridonijeli. Demografiju i iseljavanje smo stavili pod političku sferu, a to je broj jedan problem u RH. To je po meni najveći problem. 

 

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar southman
southman
10:43 16.04.2021.

Ne daj im više nikome ni kune prije nego obave neophodne reforme.

MA
marta22
10:38 16.04.2021.

Da su svi ministri kao Marić, Hrvatska bi bila Švicarska!

MA
maximinimax
11:06 16.04.2021.

Nikako da netko objasni zašto su lijekovi i za gotovinu puno skuplji nego kod susjeda, Bosna, Slovenija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije