Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obzor

Koga je “kralj privatizacije” nazvao šesnaesti put

kutle
Ilustracija Tonči Zonjić
10.04.2010.
u 10:36

Da je neka od državnih institucija prije šest mjeseci zatražila blokadu dionica na Malti koje su pod istragom, svaki naknadni kutleraj bio bi spriječen.

Činilo se da će se njime ubuduće baviti samo drugostupanjska pravosudna tijela u Republici Hrvatskoj, što će reći da su niži sudovi rekli svoje, samo treba vidjeti hoće li zatvori biti uvjetni ili bezuvjetni. Ipak, mag privatizacije na hrvatski način Miroslav Kutle opet je zajašio na čelu kolone. Nastavite niz: Moby Dick, Globus, Slobodna Dalmacija, Tisak, Dalma, Diona, Gradski podrum... Možda Podravka?

Papir koji je Večernji list ovih dana iskopao daje veliku dividendu vlasniku potvrdnog odgovora. Da, upravo Kutle već mjesecima vodi glavnu riječ u aferi koja je uhitila dosad najvišega državnog dužnosnika, bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, a kuca i na vrata prije koji mjesec Nedodirljivoga.Bespuća privatizacijske zbiljnosti dopuštaju i takav razvoj situacije, još živimo u Hrvatskoj, ne. Prema tom papiru se u Lijepoj Našoj i danas, u jeku navodne borbe protiv korupcije na svim razinama, mogu zamračiti elementarne stvari, poput vlasništva nad kompanijama, može se skrivati porijeklo uloženog kapitala, pa i to je li doista riječ o kapitalu i je li on stvarno uložen.

Kad je već o Kutlinoj Podravki riječ, nije kriv samo taj privatizacijski mag, paradigma “kruha bez motike”, krive su i institucije pravne države, koje su dopustile da se javnost već mjesecima zabavlja pitanjem vlasništva nad pišljivih Podravkinih deset posto, ovaj čas vrijednih bagatelnih 180 milijuna kuna.

Da je neka od tih institucija – Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Zagrebačka burza, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Središnje klirinško depozitarno društvo, Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska narodna banka, možda čak i sama Vlada – prije šest mjeseci, kad se slutilo da je svinjarija u Podravki nacionalni problem, jednostavno zatražila blokadu dionica na Malti koje su pod istragom, svaki naknadni kutleraj bio bi i teoretski spriječen. Ovako, “kralju hrvatske privatizacije” Miroslavu Kutli na dan kad je pod policijskim nadzorom išao u susjednu državu pa je 15 puta u jednom popodnevu zvao svojega ministra omogućen je i šesnaesti poziv.

– Halo, Polančec, pošto Podravka? – mogao je, zahvaljujući instrumentima pravne države koji se sve u šesnaest trude “raditi svoj posao”, glasiti taj poziv.

Komentara 14

MA
marko53
14:38 10.04.2010.

Ukradeno od sirotinje-reče jedan i ostade živ.

UK
Ugo Kajvez
12:25 10.04.2010.

10.04.2010. u 10:55h zeljkonl . Koji \"njegov\" novac ???? ................. sve što ta spodoba ima je ukrdeno od hrvatske sirotinje ............ treba ga obijesiti ..........

OB
-obrisani-
10:55 10.04.2010.

Ne kapiram!Ako je Kutle kupio 10% deonica,to je njegov izbor,ulozio je svoj novac,tako i zapad funkcionise.Jedino pitanje moze biti poreklo novca i nista vise!Zasto komplikovano kad moze i jednostavnije......Ali naravno to treba dokazati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije