Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Albanija je od Nove godine zatvorila 4300 kladionica. Bi li to bilo moguće u Hrvatskoj?

Procjene su stručnjaka da u Hrvatskoj oko 50.000 osoba ima problem s patološkim kockanjem, dok ih je oko 100.000 u riziku zbog kockarskih sklonosti
04. siječnja 2019. u 17:14 60 komentara 7161 prikaza
Rulet
Foto: Getty
Pogledajte galeriju 1/2

Albanija je od Nove godine zatvorila 4300 kladionica u kojima je bilo zaposleno oko 8000 ljudi. Bi li takvo što bilo moguće u Hrvatskoj? Što bi Vladi Andreja Plenkovića bilo teže, odreći se više od pola milijarde kuna naknada i poreza na dobitke od klađenja (581 milijun u 2017.) ili ostaviti oko šest tisuća zaposlenih (6060 u 2016., dok ih je najviše bilo 2008. godine 7664) u djelatnosti klađenja i kockanja bez posla i plaće koja je 2016. prosječno bila 4640 kuna.  

Svećenik Sam se predao Svećenik kockar izgubio 120 tisuća eura na lažnoj lutriji

Vlada albanskog premijera Edija Rame odrekla se pedesetak milijuna USD poreznih prihoda kladioničarske industrije, uz to što je oko 8000 ljudi ostalo bez posla. S tim da su albanske vlasti do 2015. vodile akciju protiv ilegalnih aktivnosti među kladioničarima pod nazivom "Kraj ludila", za koje je zatvoreno oko 1500 ilegalnih objekata za kockanje i zaplijenjeno 1149 automata. 

Zemlja bez klađenja

Unatoč brojnim protivljenjima vlasnika kladionica, albanski premijer Edi Rama i njegova vlada ustrajali su u "frontalnom ratu sa zlom koje se duboko ukorijenilo u albansko društvo". Albanija je od Nove godine zemlja bez kockanja i klađenja, što se odnosi i na online inačicu. Kockanje je getoizirano samo na hotele  s pet zvjezdica u luksuznim resortima. Zatvoreno je oko 4300 kladionica u zemlji s 2,8 milijuna stanovnika, što je daleko iznad susjednih balkanskih zemalja i više od razvijenih zapadnoeuropskih zemalja, kako je za AFP istaknuo ekonomist Klodian Tomorri.

Edukacija o industriji igara na sreću PROBLEM MALOLJETNICI Zaposlenici kladionica educiraju se o industriji igara i ovisnosti o kockanju

Prema istraživanju Sveučilišta u Tirani, jedan od četiri kockara barem je jednom pokušao počiniti samoubojstvo, dok ih se 70% bori sa psihičkim problemima. Klađenje i kockanje u korelaciji je i sa sitnim kriminalom i obiteljskim nasiljem. Odvjetnica Vjollca Pustina ističe da je 70% sudskih razvoda u Tirani lani bilo povezano s kockanjem, prenosi AFP. 

Stručnjaci su zabrinuti da Albanija, unatoč najavama vlade, ne raspolaže dovoljnim brojem rehabilitacijskih centara koji bi trebali pomoći onima kojima je sada uskraćeno klađenje i kockanje, a među kojima je i velik broj siromašnih. U zemlji s prosječnom plaćom od 300 eura, kako piše AFP, Albanci godišnje troše oko 150 milijuna eura na sportsko klađenje, a kad se uzme u obzir i ilegalno klađenje, procjenjuje se da je riječ o oko 700 milijuna eura. 

Mobitel i bankovna kartica UKRALI JOJ PODATKE Stigla joj ovrha od 5700 kn, netko je na njeno ime sklopio 4 pretplate za mobitel!

Prema posljednjim podacima Fine, u Hrvatskoj je 2016. ukupno 68 obveznika poreza na dobit u djelatnosti kockanja i klađenja (najmanje od 2001., s tim da ih je 2008. bilo 99) ostvarilo prihod od 2,7 milijardi kuna ili oko 360 milijuna eura, što je najveći prihod unazad 16 godina. S tim dasu kladioničari najveću neto dobit ostvarili u 2014., 398 milijuna kuna, pa 2016. 302 milijuna kuna. 

Klađenje problem mladih 

Procjene su stručnjaka da u Hrvatskoj oko 50.000 osoba ima problem s patološkim kockanjem, dok ih je oko 100.000 u riziku zbog kockarskih sklonosti. Procjenjuje se da oko 70% građana redovito ili povremeno sudjeluje u igrama na sreću. Za to su im 2012., prema podacima Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koje potpisuje doc. dr. sc. Neven Ricijaš, na raspolaganju bila 3472 mjesta registrirana za kockanje/klađenje.

Ricijaš je kockanje mladih, osobito sportsko klađenje, okvalificirao "ozbiljnim problemom u Hrvatskoj" u čemu smo u odnosu na druge europske zemlje pri vrhu s tim rizičnim ponašanjem. Vidjet ćemo na primjeru Albanije vodi li zabrana u još pogubniju ilegalu. Bratislava je reducirala broj kladionica nakon peticije 130.000 građana s ciljem da nestanu do 2021., a i u Latviji se potpisuje peticija za zabranu kladionica.

>> Pogledajte što se dogodilo ovom muškarcu nakon što je udario djevojku

 

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • TEUTA:

    Takva zabrana bila je i za vrijeme Envera Hoxhe i nista nisu postigli. Taj zanat lako se moze nauciti. Drugo, njohov premijer Edi Rama vise voli drogu !

  • zgzg1234:

    Zabrane nikom ne pomazu, samo bi se razvila mafija. Glupost. Uzimaju ljudima poslove i prihod.

  • samoborka:

    Ajme...zabraniti kladionice u Hrvatskoj!? A tek pusenje... Bilo bi jednostavnije zabraniti disanje u Hrvatskoj nego poroke.