Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kinezi došli u 3.maj: 'Reakcije su vrlo pozitivne'

Kinesko izaslanstvo sutra popodne bi trebalo krenuti na put za Kinu, a prije njihovog odlaska pokušava se dogovoriti još jedan, kratki razgovor u Ministarstvu gospodarstva.
30. travnja 2019. u 20:16 18 komentara 1908 prikaza
Kinezi obišli brodogradilište Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Izaslanstvo kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, u utorak popodne je nakon Uljanika, gdje su razgovarali s Upravom i Nadzornim  odborom o pojedinostima poslovanja brodogradilišta, stiglo u riječki 3. maj.

Kinezi obišli brodogradilište Uljanik Sudbina brodogradilišta Kinezi obišli Uljanik. Marić: Tek treba vidjeti postoji li interes za brodogradilišta

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak izjavio je nakon ulaska kineskog izaslanstva u 3. maj, da je u izaslanstvu top menadžment najvećega kineskog brodogradilišta kao i eksperti, odvjetnici i bankari.

Kinezi obišli brodogradilište Uljanik

Dodao je da je sastanak u pulskom Uljaniku bio detaljniji, a da se u 3. maju održava sastanak s Upravom 3. maja i predstavnicima sindikata, odnosno prezentacija brodogradilišta i kapaciteta, a potom se planira kraći obilazak.

"Jučer je održan sastanak u Vladi, gdje ih je primio premijer Plenković i uvodno smo ih upoznali sa situacijom u brodogradilištu. Danas se razgovaralo i o detaljima, o kapacitetima brodogradilišta, što je sposobno napraviti, što je radilo u svojoj povijesti, stanju pojedinih ugovora i pojedinih novogradnji. Dotaknuli smo se i EU pravila, sukladno s time, jer, ako će ući u ovaj proces i ako će u tom procesu inzistirati da i država bude dio tog procesa, morat ćemo raditi prema EU regulativi, pa smo im dali presjek te regulative", dodao je pomoćnik ministra gospodarstva.

Osijek: Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu Zdravko Marić: 'Ne, nisam se zasitio funkcije ministra'

Novak je rekao da su njihove reakcije vrlo pozitivne, ali i da se ne može uspoređivati kineska brodogradilišta s našima.

"Ne znam bi li se ijedan brod iz njihove knjige narudžaba mogao graditi u našim brodogradilištima, oni grade velike brodove, koji ne mogu ni stati na naše navoze", dodao je. Kinesko izaslanstvo, kazao je, impresionirao je stupanj složenosti naših brodova i stupanj tehničkih rješenja do kojih su došli naši stručnjaci, a koje primjenjuju na izgradnji brodova.

Na upit o dojmu, Novak je rekao da je pozitivan. "Činjenica da je došao ovako respektabilan tim je znak da su doista došli vidjeti postoji li mogućnost bilo kakve suradnje," procijenio je.

Brodosplit POTVRDILI IZ UPRAVE Brodosplit od danas više nije strateški partner Uljanika

Na pitanje o mogućoj odluci, Novak je rekao da do petka sigurno neće biti odluke. "Jasno su dali do zanja da se moraju vratiti kući i pregledati materijale koje su dobili. Svjesni su da je najveći problem u ovom trenutku vrijeme, da ga brodogradilište nema te da ako krenu u taj proces, treba krenuti što prije, po mogućnosti prije otvaranja stečajnih postupaka," naveo je.

Na novinarski upit o modelu ulaska kineskih ulagača u brodogradilišta i o vrijednosti restrukturiranja, Novak je rekao da su sume velike.

"U kojem obliku još je rano govoriti, uglavnom strateško partnerstvo podrazumijeva neki od oblika ulaska u vlasničku strukturu; voljeli bismo da i Rijeka i Pula iza sebe imaju strateškog partnera koji predstavlja značajan udjel na svjetskom tržištu. Nismo razgovarali o parcijalnim rješenjima, samo za Pulu ili Rijeku, još uvijek razgovaramo o paketu", rekao je Novak.

Plenković i predstavnici kineske brodograđevne kompanije CSIC Još nema odluke Kinezi idu u obilazak brodogradilišta. Plenković: Otvoreno smo rekli u kakvim su problemima

Kinesko izaslanstvo, dodao je, sutra popodne bi trebalo krenuti na put za Kinu, a prije njihovog odlaska pokušava se dogovoriti još jedan, kratki razgovor u Ministarstvu gospodarstva.

Na pitanje jesu li kineski investitori zadnja slamka spasa za 3. maj i Uljanik, Novak je rekao kako "nada umire posljednja te da ne bi rekao da su zadnja slamka spasa, ali da jedna od zadnjih sigurno jesu."

Uoči dolaska kineskog izaslanstva u riječko brodogradilište, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je da radnici pozdravljaju bilo kakav ulazak partnera koji će jamčiti isplatu plaća radnika i nastavak brodograđevne djelatnosti u 3. maju.

Vlak JUŽNA VRATA EUROPE Koji se sve izazovi i koje moguće zamke kriju u kineskom interesu za riječki pravac

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je ranije danas da tek treba vidjeti postoji li određeni interes kineske brodograđevne kompanije, čiji su predstavnici u posjetu brodogradilištima u Puli i Rijeci, ocijenivši da je još rano o bilo čemu govoriti te da"treba biti u potpunosti realan".

Uz novinarske ekipe, kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište dočekala je aktivistica Slavica Šota s transparentima na kineskom i hrvatskom jeziku na kojima je pisalo " Ovo je država u kojoj svaki strani investitor bude opljačkan".

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće