Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Marić:

'Ne, nisam se zasitio funkcije ministra'

Osijek: Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/9
29.04.2019.
u 22:32

Uljanik je privatna kompanija, uprava i nadzorni odbor su odgovorni za vođenje - rekao je Marić.

Ravno s ranog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu, ministar financija Zdravko Marić dojurio je na Ekonomski fakultet u Osijeku i “uskočio” u ulogu predavača. Govorio je o tome kako su postigli investicijski rejting, a stao je pred krcatu dvoranu, u kojoj su se “gužvali” studenti, alumniji, profesori, ali i saborski zastupnici iz redova HDZ-a i HNS-a.

Nema garancije za rejting

– Kad god mi netko predloži da predajem studentima, prvo pristanem, a onda dogovaramo temu – započeo je on. Studenti pak nisu samo sjedili i slušali o postignućima Vlade RH, nego su ministra rešetali i pitanjima. Zanimalo ih je, tako, kako se može jamčiti da kreditni rejting Hrvatske neće pasti.

Pogledajte izjavu:

 

– Kratki odgovor: nikako, zaista nema garancije! U političkoj ćete areni čuti kako netko slavi kreditni rejting da bi se mogao zadužiti. Nemojte nasjedati na to. Tri milijarde kuna manje kamata plati državni proračun danas nego prije par godina. Taj se novac može uložiti u nešto konstruktivnije umjesto da se plati inozemnim vjerovnicima. Svi bismo mi voljeli jamstva i garancije, no osim Uljanika, malo tko ih i dobije. Uvijek će se gledati makroekonomske performanse, politička stabilnost, ali i kvaliteta institucija. Vezano za Uljanik, plaćeno je dosad 3,1 milijarda kuna. Dobar dio mojih kolege u Vladi ni blizu nema takav proračun – naveo je ministar uz napomenu “da se ni slučajno ne protumači krivo kako tu ima regionalne netrpeljivosti”.

Situaciju u brodogradilištu Uljanik ministar je pak komentirao i novinarima, prije predavanja.

– Uljanik Grupa je privatna kompanija, uprava i Nadzorni odbor su ključni i odgovorni za njezino vođenje. Država je zadržala manji udio u tome, iz raznih razloga, ne znam osobno zbog čega. Kako god bilo, država je bila uključena u cijeli taj tijek i proces, kao i u nekim drugim brodogradilištima, po principu da je jamčila za izgradnju brodova. U nekim normalnim scenarijima jamstvo se vrati i nema ugroze javnih financija, ali ovdje smo bili svjedoci da brodovi nikad nisu izgrađeni te da je država dosad platila veliki iznos, 3,1 milijardu kuna – pojasnio je.

O uvođenju eura

Naglasio je kako je uloga država da stvara uvjete za gospodarski rast i razvitak, a u slučaju Uljanika “država je išla i korak dalje”.
Marić je na predavanju, nadalje, komentirao i negativno raspoloženje građana spram uvođenja eura.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

– Puls naroda prvi put kad zanemarite, bolje da vas nema! Naši roditelji, dide i bake jako se dobro sjećaju razdoblja prije uvođenja kune. U strahu su od inflacije, zbog iskustava iz prijašnjih razdoblja. Ne smije se zanemariti i pozitivne efekte. Nužna je argumentirana polemika. Neće se to dogoditi preko noći. Tu ne ulazite kad želite, tu kucate na vrata kad vas puste, kad procijene da ste spremni i da sutra nećete biti zemlja slučaj – kazao je Marić.

Publiku je zanimalo i je li se zasitio funkcije ministra.

– Ne, ne... Želje, ambicije, volja nikada nisu bili upitni kod mene. Nisam ja guru, imamo sjajan tim, nametnuli smo svoja promišljanja, dobili smo podršku Vlade i isporučujemo rezultate – poručio je.

Ključne riječi

Komentara 20

RO
ronyday
15:18 29.04.2019.

IDS mafija galvni je krivac za krah Uljanika. Uljanik je toj partiji služio kao kasica prasica. reketom i korupcijom preko brojnih kooperanata, dobavljača, uhljebljivanjem IDS-ovog kadra, pljačkom države.

DU
Deleted user
15:44 29.04.2019.

Gubici javni, dobici privatni! Ako se ne varam, SDP je bio na vlasti kada je provedena "privatizacija" Uljanika... S IDS-om u koaliciji... Kukurikuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.... A mi popušili 3 milijarde!!! Ajde Bero komentiraj to, lepo te prosim!

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:40 29.04.2019.

Ministar Marić je najbolji ministar u vladi a koliko je samo bilo kuknjave da ga se smjeni ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije