Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Ukrajina ipak sve bliže avionima F-16, Rusi šalju prijetnje: 'To vodi u eskalaciju!'

Ukrajina i Rusija
Screenshot/Reuters
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.08.2023.
u 11:42

Situacija na istoku Ukrajine je "teška", no snage Kijeva odbijaju ruske napade i prošli su tjedan vratile kontrolu nad nekoliko četvornih kilometara na istočnom bojištu, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane, a Moskva je u ponedjeljak objavila da je spriječila nove napade dronova.

Ukrajinska vojska je prošlog tjedna rekla da Rusija napada u smjeru Kupjanska, grada u istočnoj Harkivskoj oblasti. "Situacija u smjeru Kupjanska je teška. Neprijatelj na odustaje od namjere da napreduje, neprijatelj dovodi dodatne snage", rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maljar za nacionalnu televiziju. "Pouzdamo se u naše branitelje, no za njih je tamo veoma teško i tamo neprijatelj ne napreduje", kazala je.

>> VIDEO Novi val napada na Odesu, Ukrajinci: 'Uništili smo sve ruske rakete, krhotine su uzrokovale požar'

Tijek događaja:

11:28 - Danski ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da će Ukrajina moći koristiti donirane zrakoplove F-16 samo na svojem teritoriju.  "Doniramo oružje pod uvjetom da ga se koristi da se otjera neprijatelja s teritorija Ukrajine. I ne više od toga", rekao je Ellemann-Jensen u ponedjeljak.

"To su uvjeti, bilo da je riječ o tenkovima, borbenim zrakoplovima ili nečem drugom", dodao je. Danska će Ukrajini dati 19 zrakoplova. Nizozemska ima 42 zrakoplova F-16 na raspolaganju, ali još nije odlučila hoće li ih sve donirati. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u nedjelju da će zrakoplovi ojačati ukrajinske zračne snage i pomoći u protuofenzivi protiv ruskih snaga. 


11:25 - Rusija je u ponedjeljak osudila odluku Danske i Nizozemske da doniraju Ukrajini borbene zrakoplove F-16, upozorivši da će to dovesti do eskalacije sukoba. Danska i Nizozemska u nedjelju su objavile da će dati Ukrajini zrakoplove F-16. Prvih šest zrakoplova bit će isporučeno oko Nove godine.

"To što je Danska sada odlučila donirati 19 zrakoplova F-16 Ukrajini vodi do eskalacije sukoba", rekao je ruski veleposlanik Vladimir Barbin, a prenijela novinska agencija Ritzau. "Skrivajući se iza premise da sama Ukrajina mora odrediti uvjete za mir, Danska želi svojim djelima i riječima postići da Ukrajina nema drugog izbora nego nastaviti vojni sukob s Rusijom", rekao je. 


10:10 - Rusija tvrdi da je spriječila napade dviju ukrajinskih bespilotnih letjelica u Moskovskoj oblasti u ponedjeljak, no i da je odgođeno gotovo 50 dolaznih i odlaznih letova iz glavnog grada. Ruski dužnosnici opetovano upozoravaju da bi vojni dronovi nad Moskvom, koja s okolnim područjem ima gotovo 22 milijuna stanovnika, mogli dovesti do veće katastrofe.

Broj napada dronovima duboko unutar Rusije se povećao otkako su dvije bespilotne letjelice uništene nad Kremljom početkom svibnja. Nije jasno kakav će učinak  ti napadi imati na stav ruske javnosti o ratu. Ankete pokazuju da je podrška za rusku vojnu operaciju u Ukrajini i dalje visoka, oko 75 posto, no upitno je koliko su takva istraživanja u Rusiji precizna.


10:05 - Ukrajinska vojska je u četvrtak objavila da je ostvarila dobitke na jugoistočnom bojištu i da napreduje iz nedavno oslobođenog sela Urožajne.

Međutim, američki dužnosnik je prošlog tjedna rekao da se ne čini da će ukrajinske snage biti sposobne doći do strateškog jugoistočnog grada Melitopolja i ponovno ga zauzeti tijekom njihove protuofenzive.

POVEZANI ČLANCI:


10:00 - Situacija na istoku Ukrajine je "teška", no snage Kijeva odbijaju ruske napade i prošli su tjedan vratile kontrolu nad nekoliko četvornih kilometara na istočnom bojištu, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane, a Moskva je u ponedjeljak objavila da je spriječila nove napade dronova.

Ukrajinska vojska je prošlog tjedna rekla da Rusija napada u smjeru Kupjanska, grada u istočnoj Harkivskoj oblasti. "Situacija u smjeru Kupjanska je teška. Neprijatelj na odustaje od namjere da napreduje, neprijatelj dovodi dodatne snage", rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maljar za nacionalnu televiziju. "Pouzdamo se u naše branitelje, no za njih je tamo veoma teško i tamo neprijatelj ne napreduje", kazala je.

Maljar je dodala da ukrajinske snage prodiru južno od Bahmuta, grada koji su ruski vojnici okupirali u svibnju nakon višemjesečne krvave borbe, te da su oslobodili tri četvorna kilometra teritorija tijekom proteklog tjedna. Maljar je rekla da nije došlo ni do kakvih značajnih promjena situacije na jugu, gdje ukrajinska vojska pokušava podijeliti ruske snage i doprijeti do Azovskog mora. "Ne bismo trebali podcjenjivati neprijatelja. Svi bismo trebali biti strpljivi i podržati naše oružane snage", kazala je.

>> VIDEO Eksplozija u Rusiji: Poginulo najmanje 25 osoba

Ključne riječi

Komentara 103

NAFO čl.5.
12:18 21.08.2023.

koje je ovo prekoračenje crvene linije? 17-o? sad slijedi Medvedevljeva 53.-a prijetnja uporabom nukl.oružja 😆

A2
a200
10:58 21.08.2023.

Vec 11h , a opancara nema .... Da nije kakav VASAR u Sabac ????

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:22 21.08.2023.

Zaporožje: Robotyne je prema geopodacima u rukama Ukrajinaca. Pokreti su prema jugoistoku i mjestu Verbove istočno od ceste T0408. Prema jugu je Novoprokopivka, ali u južnom smjeru su i ruski rovovi. Donetsk: Zavitne Bazhanniya prednje ukrajinske trupe su u sjevernom dijelu naselja, dalje na jugu je pripremljena ruska obrana u Staromlynivki pa je daljnje djelovanje u zaobilaženju južnog pravca, pokretima prema jugoistoku i jugozapadu. Bakhmut borbe u smjeru Andriivke u kojoj je izgleda ukrajinska vojska, daljnje napredovanje prema istoku je usporeno jer su Rusi u obrani na nasipu željeznice i iza vodenih prepreka. Herson: Situacija nije jasna na ukrajinskim mostobranima za koje su Rusi tvdili da su zauzeli onaj kod Kozachi Lahery. Izgleda da nisu, ali su Rusi blokirali prodore prema jugu. Rusija: Veliki Novgorod, pojavili su se snimci ruskog TU-22 strateškog bombardera u plamenu, na stajanci (nisu ga sklonili blagovremeno u kaponire). Rusko ministarstvo obrane potvrdilo gubitak jednog aviona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije