Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izazvali negodovanje

KBC Osijek izdao uputu zaposlenicima da se racionalno koriste rukavicama i maskama

Doktorica Ljiljana Perić, infektologinja u KBC-u Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
19.03.2020.
u 13:14

S obzirom na epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus i opću ograničenu dostupnost jednokratnih rukavica i zaštitnih maski te iznimno povećano korištenje svih zaštitnih artikala u indiciranim te još češće bezrazložnim situacijama, nužno je ponašati se profesionalno, racionalno i opravdano primjenjivati zaštitnu opremu – stoji u dopisu koji potpisuje prof. dr. sc. Domagoj Drenjačević

Osječka bolnica izdala je uputu svojim zaposlenicima da racionalnije upotrebljavaju zaštitna rukavice i maske. Izazvalo je to negodovanje, pa i bunt djelatnika jer ističu da su upravo oni "na prvoj crti" izloženosti.

– Uočeno je učestalo neopravdano i neracionalno korištenje zaštitnih jednokratnih rukavica te maski i nepridržavanje Postupnika za primjenu zaštitnih rukavica od liječnika, medicinskih sestara i ostalih djelatnika. S obzirom na epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus i opću ograničenu dostupnost zaštitnih sredstava (jednokratnih rukavica i zaštitnih maski) te iznimno povećano korištenje svih zaštitnih artikala u indiciranim te još češće bezrazložnim situacijama, nužno je ponašati se profesionalno, racionalno i opravdano primjenjivati zaštitnu opremu – stoji u dopisu koji potpisuje prof.dr.sc. Domagoj Drenjačević, predsjednik Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija.

Doktorica Ljiljana Perić, infektologinja u KBC-u Osijek
1/15

Ističe kako je nošenje zaštitne opreme opravdano jedino ako se skrbi o bolesnicima u neposrednom radu, a u ovim epidemiološkim okolnostima i u kontaktu s osobama s dokazanom li epidemiološki suspektnom infekcijom SARS-CoV-2 virusom.

– Nošenje maski u javnosti kod zdravih ljudi izvan navedenih indikacija nije medicinski ni stručno opravdano. Nošenje maski zaštita je širenja prema potencijalnom kontaktu više nego obrnuto – pojašnjava dr. Drenjačević.

Podsjeća i kako korištenje zaštitnih jednokratnih rukavica ne isključuje potrebu za provođenjem redovite higijene ruku, a njihova neprofesionalna i nekritična primjena  može u velikoj mjeri pridonijeti križnoj kontaminaciji površina.

Tim za kontrolu bolničkih infekcija provodit će pojačan nadzor nad adekvatnom primjenom zaštitne opreme.

Medicinskom osoblju KBC-a Osijek takav dopis nije baš najbolje "sjeo" jer strahuju od zaraze i prenošenja virusa svojim obiteljima.

– To ne znači da se zaposlenici bolnice ne trebaju koristiti zaštitom, jer naravno da trebaju! Ovo je samo uputa da je koriste po pravilima struke, da razmišljaju da budu racionalni u svemu, pa tako i u tome – pojasnio nam je dr. Drenjačević u telefonskom razgovoru.

Inače, broj zaraženih od koronavirusa i hospitaliziranih u KBC-u Osijek, kao i u cijeloj Slavoniji, zadržao se na sedam, koliko ih je evidentirano proteklog vikenda. Jedan pacijent, u dobi od 37 godina, ima tešku upalu pluća, ali kako doznajemo, još nije na respiratoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije