Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katarina Peović: Predsjednica ne treba četiri puta veću plaću od prosječne

Radnička fronta i ja ovu kandidaturu koristimo kao priliku da predstavimo viziju društva demokratskog socijalizma 21. stoljeća
27. siječnja 2019. u 06:30 49 komentara 3453 prikaza
Katarina Peović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Razgovarali smo s Katarinom Peović, kandidatkinjom Radničke fronte za predsjednicu Hrvatske.

Katarina Peović 'Za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu' Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte predstavila program

Što vas je navelo da se kandidirate za predsjednicu?

U postojećim okvirima koji su u velikoj mjeri određeni financijskim sredstvima, kao i pravilima koje donose vladajući, ne postoji puno načina da netko kritizira sustav ili zagovara korjenitu promjenu sustava.

Radnička fronta i ja ovu kandidaturu koristimo kao priliku da predstavimo viziju društva demokratskog socijalizma 21. stoljeća, viziju koja mijenja perspektivu iz “nema alternative” u perspektivu drugačijeg društva u kojem će ekonomija i imovina dominantno biti u vlasti čitavog društva, gospodarska će se aktivnost odvijati u interesu zadovoljenja potreba cijelog društva, a jurnjavu za privatnim profitom zamijenit će briga za životni standard, radničku sigurnost, zdravlje, obrazovanje i dobrobit većine.

Katarina Peović Utrka za Pantovčak Radnička fronta kandidirat će Katarinu Peović za predsjednicu

Što je ključno u vašem programu?

Predlažemo ekonomski model usmjeren prema društvenom i demokratskom planiranju proizvodnje, proizvodnju za potrebe, ekološku i energetsku održivost, poticanje poduzeća pod direktnim upravljanjem ili nadzorom radnika, zaštitu izvoznih industrija poput brodogradnje, reindustrijalizaciju, deeurizaciju ekonomije, ciljano upravljanje tečajem, poništavanje privatizacija u kojima je bilo nepravilnosti i pogodovanja, kao i zapljenu novčanih sredstava stečenih na takav način, rigidnu zaštitu radničkih prava, ukidanje II. mirovinskog stupa i svih povlaštenih mirovina, javno dostupno i besplatno zdravstvo i obrazovanje, antineoliberalnu i samostalnu vanjsku politiku te raskid Vatikanskih ugovora.

Katarina Peović | Autor : Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zašto smatrate da bi plaća predsjednice trebala iznositi jednu prosječnu plaću u državi?

Nema nikakvog razloga da predsjednica prima četiri puta veću plaću od prosječne, a da troškovi ureda idu do 42 milijuna kuna godišnje. Treba donirati dio predsjedničke plaće tako da se 24 tisuće raspodjele i da se dio proslijedi, a da ostaje ono što bi bila prosječna plaća koja iznosi 6281 kunu neto.

Doniranje dijela plaće je simbolična gesta, no ona ima svoju težinu. Ona poručuje da predsjednica djeluje u korist radne i nezaposlene većine, umirovljenika, studenata, seljaka, iseljenih, blokiranih. 

>> Pogledajte video predsjednice na Danu otvorenih vrata na Pantovčaku

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Deleted user:

  a ta tvoja tzv vizija drustva prodaja magle i nista drugo to je nekada palilo kod tite a sada na vasu zalost,jer nemate veze sa radnickom klasom ,vama je cilj jedino pokupiti lovu pa sto bude dajte vec jednom shvatite ... prikaži još! da u Hrvatskoj nisu vise titini glupe komunjare nego narod koji treba nesto novo a ne takove glupoti koje pisete ,ne znam samo tko vas financira takovi kao ,namjerno cu reci sto nemam obicaj reci nepoznatoj osobi ,TI nemas pojma o cemu pises jer skolu si vjerojatno kupila u sirokom u bosni ili aa??

 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  nisam se prestao smijati od početka do kraja teksta

 • SAKALAB:

  Neradnicka fronta