Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte predstavila program

Istaknula je kako im je cilj popraviti pogreške koje je napravio realsocijalizam
21. siječnja 2019. u 14:24 32 komentara 2239 prikaza
Katarina Peović
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović najavila je danas da će se pod sloganom "Za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu" zalagati za demokratski socijalizam 21. stoljeća kako bi se korjenito promijenio sadašnji političko-ekonomski sustav.

Katarina Peović Utrka za Pantovčak Radnička fronta kandidirat će Katarinu Peović za predsjednicu

"Mi ne tražimo pobjedu na izborima ili preuzimanje vlasti već korjenitu promjenu političko-ekonomskog sustava koja se ne može dogoditi kozmetičkim promjenama tj. smjenom jednih ljudi drugim ljudima", rekla je Peović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila svoju predsjedničku kandidaturu i program "Demokratski socijalizam 21. stoljeća".

Istaknula je kako im je cilj popraviti pogreške koje je napravio realsocijalizam, a jedna od osnovnih jest što nije dao većini da vlada. Smatra i kako se ta transformacija ne može dogoditi na taj način da neka avangardna partija "odozgora" povede smjenu, već promjene moraju biti rezultat aktivnosti i borbe.

Katarina Peović
1 / 8
Katarina Peović

"Mi ne tražimo pobjedu na izborima, već nudimo artikulaciju vizije demokratskog socijalizma 21. stoljeća koji mijenja klasičnu perspektivu kako nema alternative u perspektivu drukčijeg društva. To je prije svega vizija, a ne pobjeda na izborima ili smjena vlasti", naglasila je.

Peović je rekla kako se zalažu za novu ekonomsku politiku koja treba zamijeniti "dominantan smjer ekonomskog razvitka" koji se u Hrvatskoj temelji na potrošnji, uvozu, rentijerstvu, vanjskom zaduživanju te bogaćenju bogate elite.

Zagreb je naš Zagreb je naš: 'SDP ne može odgovoriti izazovima. Mi smo ta nova politička snaga'

Smatra kako tome treba suprotstaviti model ekonomskog razvoja usmjerenog prema društvenom i ekonomskom planiranju, reindustrijalizaciju uz punu zaposlenost, proizvodnju za zadovoljavanje "moralno važnih potreba" (hrana, stanovanje, obrazovanje, zdravstvo i sl), ekološku i energetsku održivost te poticanje poduzeća koja se nalaze pod direktnim upravljanjem radnika.

Istaknula je kao se Radnička fronta zalaže i za poništavanje svih privatizacija u kojima je bilo nepravilnosti i pogodovanja, provođenje reorganizacije načina vođenja javnih poduzeća, za reformu radnih prava u korist radnika (smanjiti radni tjedan na 35 sati, zabrana prekovremenog rada, zabrana studentskog ili agencijskog rada i bilo kakvog rada putem posrednika i sl). Navela je kako se zalažu i za ukidanje II. mirovinskog stupa te ukidanje svih povlaštenih mirovina te lažnih invalidnina. Uz to, zalažu se za dostupno i besplatno javno zdravstvo te isto takvo obrazovanje.

Vezano uz vanjsku politiku, Peović je rekla da će se zalagati za zaustavljanje dosadašnje "sluganske politike prema Bruxellesu, Svjetskoj banci i MMF-u", demilitarizaciju društva, smanjivanje financiranja vojske te istupanje iz NATO-a i povlačenje hrvatskih vojnika iz svih misija.

Zagreb: Konferencija povodom zajedničkog izlaska na lokalne izbore koalicije Zagreb je naš! Lokalni izbori Lijeva koalicija zajedno na izbore: Holjevac je bio posljednji koji je napravio iskorak za boljitak Zagreba

Peović, koja je docentica na Odsjeku za kulturalne studije riječkog Filozofskog fakulteta, na novinarski upit rekla je kako očekuje podršku svojoj politici jer je sada u Rijeci devastirana industrija i uništena brodogradnja.

Upitana o "nacionalizmu i ustaštvu" u zemlji, odgovorila je kako sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i aktualna politika doprinose povijesnom revizionizmu, čemu se treba suprotstaviti. Smatra da crtanje srpa i čekića na spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu predstavlja jedan tip otpora takvom nacionalizmu pozdravivši taj čin. Neprimjerenim smatra progon mladića koji je to nacrtao.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • cenzura:

  Ova neće skupit potpise ni za kandidaturu, kamoli kaj drugo!

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Jesu li se skupili svih 7 članova radničke fronte?... aha- jesu, onog malog draču s pivom u ruci i paštetom u stomaku su pustili.....😂

 • HRBHB:

  Imate metode fašista gadovi