Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karlovac ostao bez generacije meteoroloških tehničara i šumara

Umjesto pet, Šumarska i drvodjeljska škola u novoj će školskoj godini upisati samo tri nova razreda što se odražava i na satnicu nastavnika
07. kolovoza 2012. u 12:08 1 komentara 896 prikaza
sumari
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Prognoze da će 2012./2013. u osnovnim školama Karlovačke županije biti od 500 do 700 učenika manje nego tri godine prije, nažalost, ostvaruju se. U deset godina ‘'izgubili" smo čak 1600 školaraca. Manjak u osnovnim školama odražava se i na srednje koje imaju sve više problema s popunjavanjem pojedinih programa. Tako je nakon dva kruga ljetnog upisnog roka u srednjim školama Karlovačke županije ostalo još 181 slobodno mjesto.

Iako slijedi još i jesenski rok, već se zna da će neka zanimanja ostati neupisana. Šumarska i drvodjeljska škola ostala je bez razreda meteoroloških tehničara. Jedinstveni smjer u Hrvatskoj pokrenut je školske godine 2000./2001. nakon što su potrebe za takvim kadrom iskazali ne samo u postajama u HMZV-a nego i u meteorološkim službama u zračnim lukama, poljoprivredi, šumarstvu, vojsci i drugim ustanovama.

 Premalo za odjeljenja

No zbog slabog interesa prije nekoliko godina već je izgubljena jedna generacija meteorologa, a sada se to opet ponovilo. Osim toga, karlovačka srednja škola ostala je i bez jednog razreda šumara. Riječ je o vrlo atraktivnom i traženom zanimanju zbog kojeg u Karlovac na školovanje dolaze mladi iz gotovo čitave Hrvatske. Ovog puta nije pomogao ni dolazak učenika izvan županije.

 – Pred nama je još jesenski rok, ali već sada možemo reći da ćemo od planiranih pet upisati tri nova razreda. Za šumare je ostalo još 22, a meteorologe 13 slobodnih mjesta. Javilo se premalo učenika da bi se mogla formirati razredna odjeljenja. U predstojećoj školskoj godini nastavnici neće imati problema s popunjavanjem satnice.

Međutim, ako se ovakav negativni trend nastavi, bit će poteškoća – upozorava ravnatelj Šumarske i drvodjeljske škole Robert Erdeljac. U sličnoj bi se situaciji mogle naći i ostale srednje škole. Posebno kada se zna da su u prvom krugu popunjene samo karlovačka Gimnazija i Medicinska škola Karlovac, koja je zbog velikog interesa morala podignuti bodovni prag. Ostalih jedanaest županijskih srednjoškolskih ustanova prazne će školske klupe pokušati popuniti još u posljednjem roku. Osim loše demografske slike i evidentnog manjka učenika, problem je i prevelik broj srednjoškolskih programa koji se učenicima nude, a mnogi se i preklapaju.

 Kretanja na tržištu rada

 Opća gimnazija postoji u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju, ekonomiste imamo u Karlovcu, Ogulinu i Slunju, a tu je i sličan program za poslovne tajnike. Za prodavače se također možete školovati u Karlovcu i Ogulinu, kao i stolare za koje je interes vrlo slab.

Neki, poput Prirodoslovne škole Karlovac, učenike nastoje privući novim, atraktivnim programima. Nakon grafičara pripreme i tiska što nije naišlo na očekivani interes mladih, ovog su puta ‘'izbacili” agroturističke tehničare i popunili razred. No čini se da roditelji i učenici prate i aktualna kretanja na tržištu rada. Tako se Tehnička škola Karlovac, iako ima još nešto slobodnih mjesta, može pohvaliti da je već upisala 204 nova učenika. Redovito stvaraju nove generacije stručnjaka iz strojarstva, mehatronike, obrađivače na numerički upravljanim alatnim strojevima, automehaničare...

 – To su danas vrlo tražena zanimanja, a nakon završetka školovanja mogućnosti su velike – kaže ravnatelj škole Mile Lulić.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • anper:

    Šumarska škola ima najbolje uvjete za obrazovanje šumarskih tehničara, ali je činjenica da se u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj dogodila inflacija škola u kojima se može završti za šumarskog tehničara. Čak 12 škola u državi upisuje učenike za to ... prikaži još! zanimanje. Toliko o atraktivnom i traženom zanimanju.