Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijela kuga

Karlovac ostao bez generacije meteoroloških tehničara i šumara

sumari
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
07.08.2012.
u 12:08

Umjesto pet, Šumarska i drvodjeljska škola u novoj će školskoj godini upisati samo tri nova razreda što se odražava i na satnicu nastavnika

Prognoze da će 2012./2013. u osnovnim školama Karlovačke županije biti od 500 do 700 učenika manje nego tri godine prije, nažalost, ostvaruju se. U deset godina ‘'izgubili" smo čak 1600 školaraca. Manjak u osnovnim školama odražava se i na srednje koje imaju sve više problema s popunjavanjem pojedinih programa. Tako je nakon dva kruga ljetnog upisnog roka u srednjim školama Karlovačke županije ostalo još 181 slobodno mjesto.

Iako slijedi još i jesenski rok, već se zna da će neka zanimanja ostati neupisana. Šumarska i drvodjeljska škola ostala je bez razreda meteoroloških tehničara. Jedinstveni smjer u Hrvatskoj pokrenut je školske godine 2000./2001. nakon što su potrebe za takvim kadrom iskazali ne samo u postajama u HMZV-a nego i u meteorološkim službama u zračnim lukama, poljoprivredi, šumarstvu, vojsci i drugim ustanovama.

 Premalo za odjeljenja

No zbog slabog interesa prije nekoliko godina već je izgubljena jedna generacija meteorologa, a sada se to opet ponovilo. Osim toga, karlovačka srednja škola ostala je i bez jednog razreda šumara. Riječ je o vrlo atraktivnom i traženom zanimanju zbog kojeg u Karlovac na školovanje dolaze mladi iz gotovo čitave Hrvatske. Ovog puta nije pomogao ni dolazak učenika izvan županije.

 – Pred nama je još jesenski rok, ali već sada možemo reći da ćemo od planiranih pet upisati tri nova razreda. Za šumare je ostalo još 22, a meteorologe 13 slobodnih mjesta. Javilo se premalo učenika da bi se mogla formirati razredna odjeljenja. U predstojećoj školskoj godini nastavnici neće imati problema s popunjavanjem satnice.

Međutim, ako se ovakav negativni trend nastavi, bit će poteškoća – upozorava ravnatelj Šumarske i drvodjeljske škole Robert Erdeljac. U sličnoj bi se situaciji mogle naći i ostale srednje škole. Posebno kada se zna da su u prvom krugu popunjene samo karlovačka Gimnazija i Medicinska škola Karlovac, koja je zbog velikog interesa morala podignuti bodovni prag. Ostalih jedanaest županijskih srednjoškolskih ustanova prazne će školske klupe pokušati popuniti još u posljednjem roku. Osim loše demografske slike i evidentnog manjka učenika, problem je i prevelik broj srednjoškolskih programa koji se učenicima nude, a mnogi se i preklapaju.

 Kretanja na tržištu rada

 Opća gimnazija postoji u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju, ekonomiste imamo u Karlovcu, Ogulinu i Slunju, a tu je i sličan program za poslovne tajnike. Za prodavače se također možete školovati u Karlovcu i Ogulinu, kao i stolare za koje je interes vrlo slab.

Neki, poput Prirodoslovne škole Karlovac, učenike nastoje privući novim, atraktivnim programima. Nakon grafičara pripreme i tiska što nije naišlo na očekivani interes mladih, ovog su puta ‘'izbacili” agroturističke tehničare i popunili razred. No čini se da roditelji i učenici prate i aktualna kretanja na tržištu rada. Tako se Tehnička škola Karlovac, iako ima još nešto slobodnih mjesta, može pohvaliti da je već upisala 204 nova učenika. Redovito stvaraju nove generacije stručnjaka iz strojarstva, mehatronike, obrađivače na numerički upravljanim alatnim strojevima, automehaničare...

 – To su danas vrlo tražena zanimanja, a nakon završetka školovanja mogućnosti su velike – kaže ravnatelj škole Mile Lulić.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
anper
10:39 08.08.2012.

Šumarska škola ima najbolje uvjete za obrazovanje šumarskih tehničara, ali je činjenica da se u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj dogodila inflacija škola u kojima se može završti za šumarskog tehničara. Čak 12 škola u državi upisuje učenike za to zanimanje. Toliko o atraktivnom i traženom zanimanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije