Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euharistijsko slavlje u sinju

Kardinal Bozanić pozvao na jedinstvo oko općih pitanja: Dosta nam je podjela!

velika gospa
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
15.08.2015.
u 13:00

Kardinal Bozanić pozdravio je u Sinju predsjednicu, a posebno sinjske alkare. Pozvao je na zajedništvo i zaštitu obitelji te ljudskog života

Kardinal Josip Bozanić održao je misno slavlje u Sinju povodom blagdana Velike Gospe. Pozdravio je za početak euharistijskog slavlja sve prisutne, prvenstveno predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a posebno sinjske alkare.

- Braćo i sestre, čudotvorna Gospa Sinjska uistinu je Majka od milosti. To vjernici nisu zaboravili od onoga jutra svetkovine Velike Gospe 1715. godine koje je svanulo u slobodi. Slavlje Marijina uznesenja na nebo bilo je potvrda pomoći s neba. U utvrđenome Gradu nitko se nije uzoholio misleći da je pobjedu izvojevala ljudska moć i hrabrost branitelja, i nitko nije sumnjao da je obrana čudesni Božji zahvat, izmoljen ponizno pred likom Gospe od milosti - rekao je Bozanić.

Prisjetio se i dugogodišnje tradicije ovog jubilejskog slavlja, pa se tako prisjetio i 250. obljetnice čudesne obrane Sinja, kada se Crkva nalazila u nesklonim društvenim okolnostima. - Tadašnje se slavlje, kojem je predsjedao blagopokojni kardinal Franjo Šeper, zbivalo u nesklonim društvenim okolnostima za Crkvu kada je komunistička vlast još uvijek nastojala pokazati svu odlučnost potiskivanja nacionalne svijesti u hrvatskom narodu i zatiranja Katoličke Crkve. No, događaj sinjskoga jubileja 1965. godine pomrsio je račune i potopio nade komunističke vlasti. Velebno euharistijsko slavlje u Sinju bilo je tada najveće poslijeratno okupljanje vjernika u našemu narodu. To je sinjsko slavlje pokazalo da vlast koja se usprotivi narodu i koja želi izbrisati njegovu povijest, kulturu i vjeru, ne može opstati. Zato je lijepo iznova doživjeti da marijanska svetišta i danas jačaju jedinstvo Crkve i naroda - rekao je Bozanić.

Pri kraju propovijedi pozvao je na radost i zajedništvo života. - Dosta nam je podjela! Ako želimo napredak svom narodu i domovini potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja. Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda. Ideologije koje se zasnivaju samo na ekonomskoj računici vode u vrijednosnu izgubljenost - zaključio je kardinal Bozanić, blagoslovivši za kraj euharistijskog slavlja sve prisutne u Sinju, ali i cijelu domovinu.

>>Blagdan Velike Gospe u Sinj doveo više desetaka tisuća vjernika

>>Katolici, pravoslavci i muslimani štuju Gospu, Marija je jedina žena imenom spomenuta u Kur'anu

Komentara 102

NI
Nikomah95
13:11 15.08.2015.

Napokon je dosao u Sinj. Hvala kardinale Bozaniću, hvala Papa

JT
Jedan_tamo
13:11 15.08.2015.

Zele da nas djele ovih par posto susjeda koji su zbog kune dosli, al nemaju pojma kako smo slozni u najvaznijim pitanjima - pitanjima koja tangiraju bas te susjede. Haha.

PO
pozornik66
15:09 15.08.2015.

Sritan blagdan Velike Gospe svim vjernicima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije