Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI NA GRANICI

Policija BiH pomaknula veću skupinu migranata, ozlijeđeno najmanje troje ljudi

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
Foto: Reuters/PIXSELL
1/24
24.10.2018.
u 21:07

Oko 17 sati migranti su s bosanske strane pokušavali ponovno prijeći, ali ovaj puta se nisu naguravali s policijom nego su skandirali "Hoćemo prijelaz, hoćemo u EU"

Veća skupina migranata danas prijepodne blokirala je prilaz graničnom prijelazu Maljevac između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kod Velike Kladuše, u nastojanju da na taj način izvrše pritisak kako bi im se dopustilo da nastave put prema zapadnoj Europi. Pokušali su se probiti kroz policijski kordon i doći do samog prijelaza, a kada im to nije uspjelo sjeli su na cestu i zaustavili promet svih vozila.

Tijek događaja pratite u nastavku:

21.35 - Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu Maljevac navečer je neizmijenjeno u odnosu na cijeli dan, kada je velika skupina stranih migranata pokušavala prijeći državnu granicu Hrvatske i BiH, na mostu i oko njega večeras je između 150 i 200 migranata, a hrvatska policija je "pripravna u svakom trenutku zaustaviti pokušaje ilegalnog prelaska hrvatske državne granice", izjavila je za Hinu glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RH Marina Mandić.

Iz MUP-a RH su također demantirali objave na pojedinim novinskim portalima da je hrvatska policija na granicu dovela vodene topove.  Glasnogovornica Mandić istaknula je da od sinoć hrvatski vatrogasci svojim vozilima pružaju potporu policiji u smislu osvjetljavanja terena, a da su sve drugačije interpretacija netočne i zlonamjerne.

„Vatrogasno je vozilo okrenuto u pravcu Republike Hrvatske, a ne BiH i nalazi se na znatnoj udaljenosti od migranata, te nije moguća njegova uporaba kao vodenog topa“, rekla je Mandić. Dvojica hrvatskih policajaca koji su lakše ozlijeđeni u zadržavanju proboja ilegalnih migranata preko graničnog prijelaza, zatražili su liječničku pomoć, no sada su dobro i oporavljaju se od ozljeda, dodala je.

Iz MUP-a ističu kako je u potpunosti  netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, da su pripadnici hrvatske policije u jednom trenutku ušli na teritorij Bosne i Hercegovine. "S kolegama iz Bosne iz Hercegovine u stalnom smo kontaktu te pratimo sva događanja od sigurnosnog značaja", stoji u priopćenju.

21.05 - Bh. policija intervenirala je na Graničnom prelazu Maljevac pomaknuvši veću grupu migranata dalje od graničnog prelaza, prilikom čega je ozlijeđeno nekoliko osoba, javlja N1. Ozlijeđeno je najmanje troje ljudi, policajac i dva migranta, navodi Klix.ba.

18.05 - Oko 17 sati migranti su s bosanske strane pokušavali ponovno prijeći, ali ovaj puta se nisu naguravali s policijom nego su skandirali "Hoćemo prijelaz, hoćemo u EU". Migranti se ne miču s granice, nalaze se u improviziranom malom šatorskom naselju 20-ak metara od granice, a zapalili su čak i vatru, zbog čega je s hrvatske strane stiglo vatrogasno vozilo kako bi bilo spremno na gašenje. Migranti planiraju na tom mjestu prenoćiti.

Urlici migranata čuju se onog trena kada izvjesne osobe koji su svojevrsni kolovođe dođu među njih i nagovaraju ih na to.

Policije ima puno, dva niza specijalaca s hrvatske stranice, te dva kordona s bosanske strane. Još uvijek je 50-ak migranata s bosanske strane koji čekaju rasplet situacije i ustrajni su u tome da tu ostanu do daljnjeg, a navodno se samo čeka odluka Sarajeva da ih policajci maknu s granice.

Neki mediji javili su da je oko 8 ujutro ispaljen i suzavac s hrvatske strane, ali mještani koji su od jutra gledali tu napetu situaciji kažu da nisu vidjeli da je ikoja policija ispalila suzavac. I drugi novinari kažu da to nisu vidjeli.

Pogledajte video migranata (snimila Snježana Bičak):

18.58 - Predsjednica Grabar –Kitarović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o situaciji na granici, pri čemu je izvještena kako je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije. Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke.

17.25 - Je li na migrante u jednom trenutku bačen suzavac? Portal Klix.ba piše da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske bacili suzavac prema migrantima koji su ih gađali kamenjem, granama i drugim predmetima na GP Maljevac kod Velike Kladuše, no taj podataka za sada ne možemo potvrditi. "Brzom intervencijom i prisebnošću policajaca situacija nije izmakla kontroli, iako su migranti pokušali izvršiti proboj prema granici i preko obližnje livade", piše Klix.ba.

U skladu s mjerama osiguranja državne granice, službenici MUP-a Hrvatske su na dijelu mosta nedaleko od graničnog prijelaza, koji pripada teritoriju Hrvatske, podigli ogradu kako bi spriječili eventualne nasilne pokušaje ulaska u RH.

15:56 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je ustvrdio da zbog grupe migranata koja se nalazi kod Maljevca nije bilo ulaska hrvatske policije na teritorij Bosne i Hercegovine "niti će biti niti za time postoji potreba". "Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija", objasnio je Božinović.

Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabilježeno "pojačano kretanje" migranata i na granici sa Srbijom, što je "srbijanska policija uspješno riješila".

Pogledajte video migranata na GP Maljevac (snimio Slavko Midžor):

O situaciji u BiH Božinović je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da "situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku".

To je naš interes, ali je interes i BiH, rekao je ministar Božinović, dodajući da ga je kolega iz BiH izvijestio i o otvaranju novih prihvatnih centara pa se očekuje da će se u "danima koji slijede situacija smirivati".

15:27 - Stotinjak ilegalnih migranata koji su u noći na srijedu stigli u Bihać deportirano je iz tog grada i autobusima poslano ka Sarajevu kako bi tamo bili smješteni u novootvoreni prihvatni centar. Migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere čiji je cilj uspostaviti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Unsko-sanskoj županiji koje je u proteklim danima naglo pogoršano zbog eskalacije migrantske krize.

15:26 - Ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

Foto: Snječana Bičak

"U  jednom trenutku, prilikom postupanja BiH policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć“, izvijestio je MUP.

15:00 - Na graničnom prijelazu Maljevac sada se nalazi oko 100-tinjak migranata. Situacija je mirna bez naguravanja, javlja Večernjakova reporterka Snježana Bičak.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Migranti tvrde da će tu ostati cijeli dan i cijelu noć sve dok ne prijeđu granicu. Kordon specijalaca stoji iza zaštitne ograde s hrvatske strane granice dok su ispred njih kolege bosanske granične policije. Granični prijelaz Maljevac ostat će zatvoren.

Tijekom naguravanja ozlijeđeno je troje migranata koji su smješteni u bolnicu u Velikoj Kladuši. Ozljede su zadobili od udarca tupim predmetom. Migranti koji su na graničnom prijelazu kažu nam i da će u večernjim satima ponovo pokušati prijeći granicu. Pozvali su migrante iz Bihaća da dođu, svjesni da ih Hrvatska ne može pustiti. Kažu da žele poslati poruku Europskoj uniji.

Oko 50-tak migranata iz kampa u Velikoj Kladuši podiglo je i šatore na 500 metara od granice. Situacija je trenutačno mirna.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Prateći razvoj situacije na terenu, na području graničnog prijelaza Maljevac hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila protunavalnu ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku, rekla je Hini voditeljica MUP-ove službe za odnose s javnošću Marina Mandić.

Na graničnom prijelazu Maljevac stanje je bilo kaotično nakon što je došlo do naguravanja migranata i policije. Podsjetimo danas ujutro oko 8 sati oko 200 migranata smještenih u kampu u Velikoj Kladuši došlo je na granični prijelaz kako bi probili ogradu i ušli u Hrvatsku.

Mandić je ranije izjavila da hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti u srijedu u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije.

Probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policije jer se između njih nalazi još jedan kordon policije, rekla je Mandić Hini.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala. Mandić je demantirala informaciju iz dijela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovački teritorij.

Helikopteri nadlijeću granicu

Dnevni avaz javlja kako su migranti probili kordon policije BiH te su krenuli prema hrvatskim graničnim policajcima i graničnom prijelazu.

U manjim grupama pristižu migranti koji su se uputili prema granici. Trenutačno njih dvjestotinjak stoji ispred policijskih kordona. 

Helikopter hrvatske policije nadlijeće granicu.

Nešto prije 12 sati ponovno je došlo do naguravanja između policije i migranata, javlja Dnevni avaz.

Situacija je napeta i mijenja se iz minute u minutu, a ima i ozlijeđenih osoba.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Policijski zapovjednik u Bihaću objavio izvanredne mjere

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji, uključujući priljev novih migranata.

Novinarima je potvrdio kako je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Kazao je kako je u tijeku procjena sigurnosnog stanja pa će u slučaju potrebe biti pozvana policijska pojačanja iz drugih dijelova zemlje. Počela je djelovati i posebna udarna skupina koja koordinira rad različitih agencija i provedbu mjera dogovorenih kako bi se stabiliziralo sigurnosno stanje u Unsko-sanskoj županiji i spriječilo daljnje pogoršanje krize.

'Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane'

Koričić je kazao kako je sasvim jasno da bi dolazak novih migranata u ovaj dio BiH znatno utjecao na sigurnost pa je odlučio kako će to spriječiti svim raspoloživim sredstvima.

"Moja je ustavna obveza štititi živote i sigurnost građana", kazao je Koričić.

Dodao je kako je stanje takvo da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i poduzeti mjere ne bi li se stanje normaliziralo istaknuvši da se to odnosi i na autobusne prijevoznike koji na svojim linijama prevoze migrante prema Bihaću pa bi s tim morali prestati ili će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

"Građani trebaju vjerovati ovoj udarnoj skupini, tražim od njih da ne uzimaju vlast u svoje ruke jer postoje institucije čija je to zadaća. Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane", kazao je Koričić.

Sastavni do mjera koje policija poduzima jest i provjera identiteta putnika koji u Bihać stižu željeznicom. U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata, a policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona. Od osoblja vlaka tražili su da sve te putnike vrate u Sarajevo odakle su i došli.

Boravili u improviziranom kampu

I u srijedu oko dvije stotine ilegalnih migranata boravi u skupini u blizini graničnog prijelaza Maljevac u Bosni i Hercegovini, nastavljajući tako pritisak na lokalne vlasti ne bi li im se dopustio nastavak puta prema Hrvatskoj, a policija Unsko-sanske županije počela je aktivno provoditi mjere čiji je cilj spriječiti dolazak novih migranata u tu regiju.

Migranti, koji su boravili u improviziranom kampu kod  Velike Kladuše, prema Maljevcu su se zaputili u utorak, a tamo ih je dočekao policijski kordon koji im je zapriječio prilazak graničnom prijelazu.

Migranti su unatoč hladnoći odlučili provesti cijelu noć između utorka i srijede na otvorenome i tamo su boravili pod policijskom paskom.

Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanske županije Snežana Galić potvrdila je u srijedu ujutro kako pritom nije bilo većih izgreda iako je nekolicina migranata u večernjim satima pokušala zaobići poljske zapreke, no uhvaćeni su i nakon toga su se pridružili ostalim članovima skupine.

"Policija će nastojati uvjeriti migrante da se vrate u prihvatne centre", kazala je Galić lokalnim medijima.

Policija je protekle noći također spriječila skupinu od 90 migranata da se u Bihaću iskrca iz vlaka kojim su doputovali iz Sarajeva. Vlak je stoga bio satima blokiran na bihaćkom željezničkom kolodvoru i nije na vrijeme krenuo natrag u Sarajevo.

Dio je to mjera koje su predstavnici županijskih vlasti u utorak usuglasili s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Zapovjednik županijske policije Mujo Koričić objasnio je kako više neće biti dopušten dolazak novih migranata te kako će stoga policajci na prilaznim cestama koje vode prema Bihaću kontrolirati vozila, a posebice autobuse, i zabraniti prolazak migrantima koje eventualno zateknu.

Autobusnim prijevoznicima koji održavaju linije prema Bihaću poslana je obavijest o tome uz preporuku da ne primaju putnike – ilegalne migrante.

Ključne riječi

Komentara 443

PP
pp
11:26 24.10.2018.

Vojsku na granice i ove nasilnike tretirat s krajnjom mjerom...

ZJ
Zjako
11:27 24.10.2018.

Pitati Orbana di je žica jeftinija i posuditi nekoliko njihovih policajaca...

Avatar Vukomerec
Vukomerec
11:30 24.10.2018.

Vojsku na granice i primijeniti sva sredstva za obranu od invazije ovih nasilnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije