Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pravobraniteljica: MUP onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata

Hrvatska policija migrante udara palicama, prisiljava da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjera da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović
18. listopada 2018. u 15:17 47 komentara 2332 prikaza
Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska policija nastavlja kršiti ljudska prava migranata, upozorila je četvrtak pravobraniteljica Lora Vidović, koja posebno ističe da joj Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) sustavno uskraćuje pristup podacima o postupanju policije prema migrantima koji tvrde da ih se premlaćuje, oduzima im se novac i vraća preko granice mimo zakonske procedure.

migranti u Maljevcu Oštre osude vijeća europe MUP odbacuje navode Vijeća Europe o nasilju nad migrantima

Pučka pravobraniteljica u nekoliko je navrata upozoravala na pritužbe migranata na policijsko nasilje, no do danas nije dobila informacije od MUP-a ni Državnog odvjetništva o provedenim istragama koje bi te pritužbe potvrdile ili otklonile, navodi se u dopisu pravobraniteljice saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

migranti Protupravno ulaženje Ilegalni migranti sve češće stižu i čamcima preko Dunava

Kontinuirane pritužbe migranata

Vidović navodi pritužbe migranata na postupanje hrvatske policije u kojima se navodi "udaranje palicama, prisiljavanje da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjeranje da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani".

"Tijekom takvih postupanja, navodi se u pritužbama, nije im bilo dozvoljeno govoriti, a postoje svjedočanstva i da su im oduzimane vrijednosti, novac i mobilni telefoni. Takva postupanja mogu predstavljati povredu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, po kojem nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ni nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kazni, i zahtijevaju provođenje učinkovite istrage", stoji u dopisu. 

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ured pravobraniteljice u više je navrata zatražio detaljne informacije od MUP-a i DORH-a o provođenju takvih istraga, no nikada ih nisu dobili, a "izostala je i nedvosmislena i jasna osuda nasilja prema migrantima od najviših državnih dužnosnika".

Pučkoj pravobraniteljici kontinuirano pristižu pritužbe migranata putem organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, o traženju međunarodne zaštite i ignoriranju takvih izjava, nasilnom uvođenju u kombi pa čak i premlaćivanju, uključujući i palicama, otuđivanju novca i svih vrijednosti, uništavanju mobitela, bilo utora za punjenje odvijačem ili polijevanjem vodom, te vraćanju preko zelene granice, mimo zakonske procedure.

Na upite povodom takvih pritužbi MUP u svojim odgovorima tek konstatira da su one nesadržajne i netočne, kaže Vidović, a ne daje tražene podatke o broju i vrsti postupaka poduzetih da bi se one ispitale.

migrant Dobro se 'sakrio' Migranti na razne načine žele do Europe: Kako je mislio da će mu ovo uspjeti?

Vidović tvrdi da je ove godine po prvi put, kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena u radu, i to u više navrata tako što joj je MUP uskratio neposredan pristup predmetima i podacima o postupanju prema migrantima u svom Informacijskom sustavu, koji je ujedno jedini izvor tih podataka.

Uskratom podataka, do kojih se došlo u policijskim postajama Glina, Gvozd, Cetingrad, Karlovac i Donji Lapac, grubo su prekršeni propisi koji omogućuju pravobraniteljici uvid u te podatke, navodi u dopisu saborskom odboru.

Ignorantsko ponašanje MUP-a

Kao primjer ignorantskog ponašanja MUP-a prema institutu pučke pravobraniteljice Vidović navodi da joj MUP uskraćuje snimke termovizijskih kamera, za koje u MUP-u tvrde da nisu sačuvane, i to upravo one snimljene u trenutku navodnih incidenata.

migranti Je li moguće I policajci i migranti su preko granice počeli švercati - migrante

Vidović kaže da je od DORH-a tražila rješenje o odbačaju kaznene prijave, koju je podnijela obitelj Hussiny vezano uz slučaj pogibije djevojčice Madine Hussiny,  no ono joj nikad nije dostavljeno.

Pravobraniteljica podsjeća da se o postupanjima policije prema ilegalnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite raspravljalo i na tematskoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost 1. ožujka, te na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora 13. i 14. lipnja, no od tada nisu uočeni nikakvi pozitivni pomaci, nastavlja se s kršenjem ljudskih prava migranata, a pučka pravobraniteljica, opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena je raditi u skladu sa svojim ovlastima.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Forgotten:

  Gospođo draga, Vas je zaposlila i plaća vas država o čijim granicama je riječ. Vaša je obveza prije svega poštivati državu koja Vas zapošljava, njezin Ustav, zakone i dakako - granice. Ako Vama to ne odgovara, podnesite ostavku i idite ... prikaži još! se baviti aktivizmom. Ne možete se baviti svojim ideološkim aktivizmom o trošak poreznih obveznika i na štetu države koja Vas zapošljava. Ima dovoljno Soroševih NGO-ova, naći će mjesta za Vas.

 • LeandroZG:

  Ajde Lora ne njajke, bez papira i na silu bi preko grane. Vodi si ih doma

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Bilo bi krasno vidjeti ovu gospođu da uđe među te migrante kako bi se provela, jarlaukala bi i dozivala tu istu policiju koju sada tako žustro napada, uistinu je mučno gledat ove bespametne birokratske niš koristi štetočine.