Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP: Dezinformacija je da će Hrvatska puštati migrante prema zapadnoj Europi

Kao ranjiva populacija, kroz mnoge su zemlje migranti bili izloženi i drugim dezinformacijama, ali i kriminalnim skupinama i krijumčarima ljudi, što smatramo krajnje bešćutnim, kažu iz MUP-a
23. listopada 2018. u 23:22 2 komentara 789 prikaza
migranti
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

MUP je u utorak poručio Platformi 112 da nijedna udruga koja djeluje u njenom sklopu ne treba biti zabrinuta za svoj rad, ističući da namjera MUP-a nije "napadati organizacije" ni vršiti "pritiske na aktiviste i volontere".

migranti Prenoćili na otvorenom Migranti s granice vraćeni u Bihać. MUP: Nećemo dopustiti nezakonite prelaske

Platforma je ranije potaknuta nepravomoćnom presudom volonteru udruge Are You Syrious Draganu Umičeviću izrazila "zabrinutost zbog pritisaka" koje MUP "kontinuirano radi na aktiviste, volontere i sve one koji solidarno pomažu i pružaju podršku izbjeglicama".

MUP ističe da je u konkretnom slučaju koji Platforma 112 spominje nadležna policijska postaja "podnijela prekršajnu prijavu protiv osobe", zbog prekršaja iz Zakona o strancima.

"Temeljem opisane prijave, nadležni je sud presudio te navedenoj osobi odredio kaznu koja je u ovom trenutku nepravomoćna. Na isti će način policija i ubuduće promptno postupati prema svim osobama za koje postoji sumnja da su svojim činjenjem ili nečinjenjem počinile prekršaje ili kaznena djela, a što je u konačnici naša zakonska ovlast, ali i temeljna obveza.

Migranti Nova kriza? Migranti proveli noć na cesti uz granicu tražeći ulazak u Hrvatsku

Dakle i ovom prilikom odgovorno odbacujemo optužbe o bilo kakvim pritiscima MUP-a ili policije prema volonterima ili prema djelovanju nevladinih udruga", kažu u MUP-u.

Ističu i da "nevladine organizacije, posebice sada, tijekom značajnih migracijskih kretanja, imaju iznimno važnu ulogu među migrantskom populacijom", jer "upravo nevladine organizacije uživaju njihovo povjerenje i ni u kojem slučaju ga ne bi trebale izigrati".

Udruge mogu pomoći informiranju ranjive migrantske populacije

"U svjetlu recentnih dezinformacija koje su se pojavile u Bosni i Hercegovini kao i u Srbiji, kako će Hrvatska propuštati migrante preko svog područja i omogućiti im daljnje kretanje prema zemljama zapadne Europe, smatramo kako udruge upravo sada mogu iskoristiti svoj utjecaj i doprinijeti točnom informiranju ionako ranjive migrantske populacije", odgovorio je MUP.

migranti Kasno navečer Policija BiH zaustavila veću skupinu migranata, krenuli prema Hrvatskoj

Dodaju da bi se točnim informiranjem migrantske populacije, slanjem jasne poruke da hrvatska policija postupa sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu te kako nije moguće očekivati da će dozvoliti nezakonite ulaske i kretanje kroz hrvatski teritorij, mnoge od njih odvratilo od daljnjeg neizvjesnog puta.

"Kao ranjiva populacija, kroz mnoge su zemlje bili izloženi i drugim dezinformacijama, ali i kriminalnim skupinama i krijumčarima ljudi, što smatramo krajnje bešćutnim. Protiv takvog okrutnog kriminala hrvatska se policija svakodnevno bori sprječavajući nezakonite migracije.

izvanredno stanje Veliki prosvjed u Bihaću: Zaustavljali vozila i tražili migrante

Cilj nam je osigurati sigurnost, pravni poredak, javni red i mir te zaštititi interese građana Republike Hrvatske.   

Zaključno pozivamo sve relevantne aktere da kroz svoj djelokrug rada doprinesu boljem razumijevanju aktualnih migracijskih kretanja i time pridonesu zakonitim, održivim i kontroliranim migracijama, a što je u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz lipnja ove godine", ističe MUP.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • Hladan:

    Gledajuci ovu sliku na kojoj vidim masu bespomocnih zena, djece i staraca naprosto mi od tuge za ovim jadnim izbjeglicama suze idu.........niz ledja!! Podrska nasoj policiji, kojeg god ovog vojnog dezertera uhvatite u ilegalnom ulasku u HR premjerite mu sve kosti pendrekom!

  • knezzg:

    živo Orban