Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijepljenje i rodna ideologija

Kanada uvodi stroge mjere, a mnogi Hrvati odlučuju se na povratak: 'Nastala je panika'

Foto: REUTERS
1/2
31.10.2021.
u 22:50

Najviše novih povratnika u domovinu dolazi iz Ontarija, ali ima ih i iz ostalih provincija, mahom iz Britanske Kolumbije i Alberte

Kanada slovi kao uređena i dobro organizirana zemlja koja poštuje pravila koja je donijela. Početkom listopada kanadska je vlada objavila mjere kojima se regulira zračni, željeznički i brodski promet koje je već dulje najavljivala. Prema tim mjerama, u načelu će moći putovati samo oni putnici koji su primili dvije doze cjepiva protiv COVID-19. Nova pravila stupila su na snagu 30. listopada, a primjenjuju se i za domaće i međunarodne letove i vlakove, a obvezne su i za djecu od 12 godina. Sama objava izazvala je dosta nezadovoljstva u dijelu hrvatskih iseljenika.

Karte u jednom smjeru

– Otkad je premijer Trudeau objavio nove mjere, doslovno je nastala panika – ističe vlasnica putničke agencije Nives Petrović.

U sljedećih nekoliko tjedana među njezinim stalnim klijentima nastala je velika potražnja za avionskim kartama za Hrvatsku, s datumom odlaska prije 30. listopada.

– Ovoga je mjeseca samo preko moje agencije u Hrvatsku otputovalo 157 putnika s neodređenim datumom povratka ili s kartom u jednom smjeru, što je neobično jer moji klijenti uvijek kupuju povratne karte – kaže Petrović, čija je agencija Nives Travel upravo obilježila 15 godina postojanja. Riječ je o obiteljima s djecom koje su nezadovoljne ili se protive postojećim restrikcijama. U grupi ima i onih koji očekuju otkaz na poslu jer nisu primili obvezna cjepiva, a nekoliko je putnika već dobilo otkaze i sada sa svojim poslodavcima pregovaraju o otpremninama. U grupi koja je otputovala tijekom rujna i listopada određeni je broj mladih, studenta koji nemaju pristup fakultetima jer se nisu cijepili, pa studiraju online iz Hrvatske.

Očito su na udaru mlađe obitelji koje ne odobravaju obveznu primjenu cjepiva protiv koronavirusa za mlađu populaciju, mahom djecu stariju od 12 godina. Najviše novih povratnika u domovinu dolazi iz Ontarija, ali ima ih i iz ostalih provincija, mahom iz Britanske Kolumbije i Alberte.

Foto: Pixabay

Majka troje djece iz okolice Toronta, čije najmlađe dijete još nema 12 godina, kaže: „Selidba u Hrvatsku zapravo je nešto što sam uvijek nosila u srcu i u mislima. Posljednjih 18 mjeseci bili su samo katalizator za donošenje te odluke. Zahvalna sam Kanadi na svemu, ali smatram da je sada došlo vrijeme za promjenu. Radujemo se što ćemo živjeti u Zagrebu, gradu koji nas je oduvijek privlačio. Želimo iskusiti europski stil života, koji ima drukčiji ritam življenja od sjevernoameričkoga. Moji su roditelji došli u Kanadu u potrazi za boljim životom, u nadi da će im djeca imati bolju budućnost u Kanadi. Sada i mi upravo činimo isto, selimo se u zemlju svojih predaka kako bismo svojoj djeci pružili priliku da žive u Hrvatskoj. Uzbuđeni smo zbog te velike odluke i nismo dopustili da nas strah spriječi da iziđemo iz zone komfora.”

Roditelji naše sugovornice u Kanadu su došli u vrijeme velikoga ekonomskog rasta, u razdoblju masovne imigracije od 1953. do 1973. godine. Sada se zatvara krug povratkom peteročlane obitelji u Hrvatsku.

Iako je Kanada već više puta bila proglašena najboljom zemljom za život, većina povratnika ne misli tako. Vlasnik građevinske tvrtke iz Mississauge, koji je u Kanadu stigao početkom 1980-ih, ispratio je sina, snahu i unuka u Hrvatsku. Kaže da su mladi odluku o selidbi donijeli jer se ne slažu s novim trendovima u odgoju i školovanju djece, ponajprije s rodnom ideologijom, a ni restrikcije koje su na snazi nisu dobro djelovale na obiteljsku dinamiku.

Nadaju se prilici u Hrvatskoj

Nadaju se da će im Hrvatska pružiti priliku za novi početak iako su oboje već druga i treća generacija Hrvata u Kanadi. Od početka pandemije u Kanadi su naglo porasle cijene stanova i kuća, statistike upućuju na više od 21 posto rasta cijena nekretnina, a inflacija od 4,4 posto najviša je u posljednjih 18 godina. Unatoč izvrsnim socijalnim politikama, besplatnom zdravstvu i besplatnom obveznom školstvu, troškovi života u Kanadi naglo su porasli.

Razlog su visoki porezi, visoke cijene usluga, osiguranja, benzina i ostalog što prati inflacijski rast cijena. Neki od povratnika zaradili su prodajom nekretnina, koje su postigle rekordno visoke tržišne cijene. U okolici Toronta i Vancouvera doslovce se ne može naći čak ni manja obiteljska kuća za manje od milijun kanadskih dolara. Dobar dio povratnika ostavio je odškrinuta vrata za povratak u Kanadu ako se mjere ublaže. U načelu, svi se povratnici slažu u jednom – da im neće nedostajati iscrpljujući, ubrzani stil života kojim su dosad živjeli.

Do kraja studenoga tranzicijsko je razdoblje do konačnog stupanja na snagu zakona koji dopušta putovanja samo osobama koje su primile dvije doze cjepiva.

U tom razdoblju osobe koje su se cijepile jednom dozom bit će još puštene u zrakoplove, brodove i vlakove. Kanadske državne granice uskoro se zatvaraju za putnike koji nisu primili dvije doze cjepiva protiv COVID-19.

VIDEO: Preko 10.000 švicarskih tvrtki traži radnike u Hrvatskoj

Komentara 133

SF
Sv Franjo
23:16 31.10.2021.

Brat mi živi u Vancouveru.Bježe Kanađani masovno iz zemlje.Nitko ne voli diktaturu ludila.

TK
Toni Kos
02:39 01.11.2021.

Kao jedan od ti Kanadski Hrvati, ovaj clanak je u pravo sto pise. Treba jos dodat crime rate stalno raste. Broj ubistva, krade rasteju. Porezi na Kuci su prosjecno 5-6 tisuca dollare, mirovine nije dosta da pokriva te troskove. Boljeolje prodati kucu i vratit se u domovinu kao sto Portugalci i Talijani radeju vec desetljece. J edini problem je osiguranje za ljekove i zdravste troskove i 'clawback' na mirovine (zivis 183 dane izvan zemlje Kanada uzme 35% staracke penzije.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
23:13 31.10.2021.

Sad je jasno zašto su ga gađali kamenjem u kampanji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije