Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Republikanci sada nude konglomerat čudnih likova


U trci su kršćanin, koji ne vjeruje, rasist, egzorcist, okultist...
08. rujna 2015. u 17:00 6 komentara 406 prikaza
U.S. Republican presidential candidate Donald Trump holds up a pork chop at the Iowa State Fair during a campaign stop in Des Moines, Iowa, United States, August 15, 2015. REUTERS/Jim Young
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Američka Republikanska stranka za predsjedničke izbore 2016. godine uspjela je iznjedriti popriličan broj krajnje bizarnih kandidata. Od njih ukupno 17 tek jednoga ili dvojicu mogli bismo nazvati normalnim, klasičnim političarima koji znaju o čemu govore i za kakvu se funkciju natječu. Već neko vrijeme brojni komentatori američke političke scene pišu o tome da nikada do sada neka od dvije stranke nije uspjela prikupiti takav konglomerat čudnih likova s još čudnijim stavovima o životu i o politici.

Kao gljive poslije kiše

Većina tih kandidata naginje krajnje desnom političkom razmišljanju i pristaše su čudnog konzervativnog i populističkog Pokreta čajanki koji se zalaže za manje poreze, osobito za bogate te za vladu koja će biti mala i jeftina.

Tijekom proljeća kandidati su nicali kao gljive poslije kiše, no najveća bomba na republikanskoj stranačkoj sceni bio je Donald Trump. Iako je u početku nitko nije uzimao za ozbiljno, on je vrlo brzo pridobio povjerenje onih republikanskih birača sklonih konzervativnom populizmu. Od prvoga trenutka razbacivao se svojim bogatstvom poručujući i stranci i biračkom tijelu da ima dovoljno svoga novca da sam samcat iznese kampanju. David Letterman, glasoviti voditelj komičarskog političkog TV showa, koji je nedavno otišao u mirovinu, požalio je što je to učinio nakon što se Trump kandidirao.

Trumpovi rasistički komentari o Afroamerikancima i meksičkim imigrantima privukli su gomile bijelih, konzervativnih birača. Vodstvo stranke u jednom se trenutku jako zabrinulo jer se priča s Donaldom Trumpom uvelike otela kontroli i prijetila je da potpuno uruši ugled te stranke. Njemu na sučeljavanjima i u nastupima u medijima nimalo ne smeta njegovo potpuno neznanje. Vrlo suvereno i sigurno novinaru odgovara da ne zna koja je razlika između Hamasa i Hezbollaha, ali će to naučiti ako se za to pokaže potreba (ako bude izabran za predsjednika).

Kršćanin je, ali ne vjeruje

Usto je još i gotovo potpuno siguran da ništa o tome ne zna ni preostalih 16 stranačkih kolega koji su krenuli u utrku za Bijelu kuću. Sebe prikazuje kao uspješnog bogataša koji zgodne žene mijenja kao čarape, što očito vrlo dobro prolazi kod ciljane skupine birače koja želi upravo to što on ima.

Rand Paul, okulist i senator iz Kentuckyja, za sebe tvrdi da je pobožni kršćanin, ali je dao naslutiti da on zapravo u Boga ne vjeruje. No ipak kaže da se uvijek ponovno vraća Isusu, pa je u govoru u kojem je objavio svoju predsjedničku kandidaturu Boga zamolio da mu pomogne da postane predsjednik SAD-a.

I senator iz Floride Marco Rubio ima čudan i nesvakidašnji odnos s vjerom. Rođen je kao katolik, no preobratio u mormona. Nakon nekoga vremena vratio se u okrilje Katoličke crkve, ali je zapravo član čudne crkve iz Miamija koja se bavi egzorcizmom i demonologijom i poriče teoriju evolucije. Amerikancima koji su ateisti poručio je da oni zapravo nisu pravi Amerikanci jer nemaju vjeru u Boga koja je najjači temelj američkog društva.

Iako je ova šarena i čudna družina krajnje zabavna, mjesto za koje se natječu ozbiljna je politička funkcija koja utječe na cijeli svijet, koji se nada da će Hillary Clinton ipak pobijediti.

>> Podržala Trumpa jer želi da svi u Americi govore 'američki'

>> Kontroverzni Trump i dalje je favorit

 

Rand Paul

Primili smo oko 600 tisuća izbjeglica iz Iraka. Meni tu nešto nije potpuno jasno. Mislio sam da ljudima dajemo azil onda kad izgubimo rat, a mi smo rat u Iraku dobili. Mi smo im dali demokratsku vladu. Nikako mi nije jasno zašto bismo davali azil Iračanima nakon rata koji smo dobili?

Govorit ću sve dok više ne budem mogao govoriti. Govorit ću onoliko dugo koliko bude trebalo, sve dok od obale do obale Sjedinjenih Država ne zasvira sirena koja će nas upozoriti da je ustav važan, da je vaše pravo na pravedno suđenje pred porotom dragocjeno i da nijednog Amerikanca u njegovoj vlastitoj zemlji ne smiju ubiti bespilotnom letjelicom prije nego što sud presudi da je kriv.

Oni koji su osnivali Sjedinjene Američke Države nikada nisu željeli da Amerikanci vjeruju svojim vladama. Cijeli naš ustav prožet je tvrdnjama da su svaka vlast i vlada neka vrsta nužnog zla. Upravo zbog toga vlade treba maksimalno obuzdavati i svoditi na minimum. Stoga moramo oživiti onaj Reaganov zakon koji kaže: "Kako bi sloboda i gospodarstvo rasli, vlada se mora smanjivati!"

Marco Rubio

Pogledajte cijelu ovu strku oko jednog mrtvog lava Cecila, a ništa slično se ne događa zbog mrtvih beba koje su posljedica planiranog roditeljstva. Bit ću sretan kada ista razina pobune i bijesa, kakva je izbila zato što je zubar ubio lava, izbije zato što pokret planiranog roditeljstva ubija na tisuće djece

Vjerujem da se klima mijenja zato što u povijesti nikada nije bilo trenutka a da se klima nije mijenjala. Ne slažem se s tvrdnjama koje neki, uključujući znanstvenike, govore javnosti, a to je da će ono što mi danas radimo imati utjecaja na klimu. Znanstvenici su provode istraživanja nekoliko desetljeća i na temelju toga zaključuju što se događa, a klima postoji oduvijek

Nisam znanstvenik, ali mogu vam reći što o starosti zemlje kaže povijest i Biblija. No mislim da je to rasprava koju vode teolozi i koja nema ništa s američkim gospodarskim rastom i bruto domaćim proizvodom. Mislim da starost svemira nema nikakve veze s time kako ćemo mi doći do gospodarskog rasta. Kako nisam znanstvenik, misli da nisam kvalificiran da dajem odgovor na to pitanje.

Donald Trump

Oni koji vode ovu zemlju glupi su, političari su glupi, a meksička vlada je pametna i domišljata. Oni su jako dobro osmislili da u Sjedinjene Države šalju kriminalce, lopove i drugi ološ zato je oni na njih ne žele trošiti novac. Tako nam Meksiko šalje probleme, drogu, silovatelje i bolest. Možda i pokojeg dobrog čovjeka.

Baš sve žene koje su kod mene stažirale, svjesno ili nesvjesno, flertovale su sa mnom. To je svakako stvar koja je potpuno očekivana. Mislim da je jedina razlika između mene i ostalih predsjedničkih kandidata to što sam ja iskreniji od svih njih, ali i to što su moje žene puno ljepše od njihovih. Nešto ću vam reći! Ma nije važno što mediji pišu o vama sve dok vi uz sebe imate jako lijepu i mladu žensku stražnjicu.

Žalosno je, ali i istiniti – predsjednik Obama loše je radio kao predsjednik. Upravo zbog toga, siguran sam, generacijama nijedna crnac neće biti izabran na to mjesto. Svima koji kažu da sam ja rasist poručujem da to nikako nije točno. Jednom sam čak i zaposlio jednog crnca.

Ted Cruz

Ako se za dvadeset godina pojavi neko opskurno i trivijalno pitanje, siguran sam da ću ja biti pravi odgovor na njega.

Što se ebole tiče, ne smijemo vjerovaati medicinskim stručnjacima zato što oni rade za predsjednika Obamu.

Obama nas je pozvao u Bijelu kuću. Nešto ću vas zamoliti. Ako slučano nestanem, pošaljite tim za potragu i spašavanje. Nadam se da se sutra neću probuditi među sirijskim pobunjenicima. 

Rick Santorum

Vrhovni sud tvrdi da silovatelj ne može dobiti smrtnu kaznu, a dijete začeto silovanjem može. Tu nešto nije u redu.

Kontracepcija je opasna. Ona nam daje odobrenje da u seksualnom carstvu radimo ono što nikako ne bismo trebali.

Palestinci žele pregovarati s Izraelcima, a svi koji žive na Zapadnoj obali su Izraelci, a ne Palestinci. Jedini mogući zaključak jest da Palestinci ne postoje i da je to izraelska zemlja.

Svadbeni video Vinka Grgića
RASKOŠNO IMANJE
Svadbeni video otkrio u kakvom luksuzu živi Vinko Grgić, osumnjičeni iz afere Janaf
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
HEDONIZAM
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
 • Avatar Lutkica
  Lutkica:

  ahahaha..Rand Paul je rekao istinu,politika je nužno zlo i moraš se pomiriti s time

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Ako Trump bude nominiran ispred republikanaca to ce biti onda otvoren put za Hillary. Nitko ne moze postati predsjednik ako nema potporu latinosa i zena. Crnci i onako ne glasuju za republikance.

 • Avatar mason
  mason:

  Donald Trump je jedan od najboljih kandidata u povijesti Amerike.Kome je bitno sto nije u crkvi u prvim redovima.Oni koji ga optuzuju da je rasista lazu ,covjek koji je rasista ne bi zaposlio crnca.Bogat=pametan.Za Huseina je upravu sve,najgori predsjednik u ... prikaži još! povjesti plus rasist.