Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanja za predsjedničke izbore u SAD-u

Republikanci sada nude konglomerat čudnih likova

U.S. Republican presidential candidate Donald Trump holds up a pork chop at the Iowa State Fair during a campaign stop in Des Moines, Iowa, United States, August 15, 2015.  REUTERS/Jim Young
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.09.2015.
u 17:00


U trci su kršćanin, koji ne vjeruje, rasist, egzorcist, okultist...

Američka Republikanska stranka za predsjedničke izbore 2016. godine uspjela je iznjedriti popriličan broj krajnje bizarnih kandidata. Od njih ukupno 17 tek jednoga ili dvojicu mogli bismo nazvati normalnim, klasičnim političarima koji znaju o čemu govore i za kakvu se funkciju natječu. Već neko vrijeme brojni komentatori američke političke scene pišu o tome da nikada do sada neka od dvije stranke nije uspjela prikupiti takav konglomerat čudnih likova s još čudnijim stavovima o životu i o politici.

Kao gljive poslije kiše

Većina tih kandidata naginje krajnje desnom političkom razmišljanju i pristaše su čudnog konzervativnog i populističkog Pokreta čajanki koji se zalaže za manje poreze, osobito za bogate te za vladu koja će biti mala i jeftina.

Tijekom proljeća kandidati su nicali kao gljive poslije kiše, no najveća bomba na republikanskoj stranačkoj sceni bio je Donald Trump. Iako je u početku nitko nije uzimao za ozbiljno, on je vrlo brzo pridobio povjerenje onih republikanskih birača sklonih konzervativnom populizmu. Od prvoga trenutka razbacivao se svojim bogatstvom poručujući i stranci i biračkom tijelu da ima dovoljno svoga novca da sam samcat iznese kampanju. David Letterman, glasoviti voditelj komičarskog političkog TV showa, koji je nedavno otišao u mirovinu, požalio je što je to učinio nakon što se Trump kandidirao.

Trumpovi rasistički komentari o Afroamerikancima i meksičkim imigrantima privukli su gomile bijelih, konzervativnih birača. Vodstvo stranke u jednom se trenutku jako zabrinulo jer se priča s Donaldom Trumpom uvelike otela kontroli i prijetila je da potpuno uruši ugled te stranke. Njemu na sučeljavanjima i u nastupima u medijima nimalo ne smeta njegovo potpuno neznanje. Vrlo suvereno i sigurno novinaru odgovara da ne zna koja je razlika između Hamasa i Hezbollaha, ali će to naučiti ako se za to pokaže potreba (ako bude izabran za predsjednika).

Kršćanin je, ali ne vjeruje

Usto je još i gotovo potpuno siguran da ništa o tome ne zna ni preostalih 16 stranačkih kolega koji su krenuli u utrku za Bijelu kuću. Sebe prikazuje kao uspješnog bogataša koji zgodne žene mijenja kao čarape, što očito vrlo dobro prolazi kod ciljane skupine birače koja želi upravo to što on ima.

Rand Paul, okulist i senator iz Kentuckyja, za sebe tvrdi da je pobožni kršćanin, ali je dao naslutiti da on zapravo u Boga ne vjeruje. No ipak kaže da se uvijek ponovno vraća Isusu, pa je u govoru u kojem je objavio svoju predsjedničku kandidaturu Boga zamolio da mu pomogne da postane predsjednik SAD-a.

I senator iz Floride Marco Rubio ima čudan i nesvakidašnji odnos s vjerom. Rođen je kao katolik, no preobratio u mormona. Nakon nekoga vremena vratio se u okrilje Katoličke crkve, ali je zapravo član čudne crkve iz Miamija koja se bavi egzorcizmom i demonologijom i poriče teoriju evolucije. Amerikancima koji su ateisti poručio je da oni zapravo nisu pravi Amerikanci jer nemaju vjeru u Boga koja je najjači temelj američkog društva.

Iako je ova šarena i čudna družina krajnje zabavna, mjesto za koje se natječu ozbiljna je politička funkcija koja utječe na cijeli svijet, koji se nada da će Hillary Clinton ipak pobijediti.

>> Podržala Trumpa jer želi da svi u Americi govore 'američki'

>> Kontroverzni Trump i dalje je favorit

 

Komentara 6

Avatar Lutkica
Lutkica
21:29 08.09.2015.

ahahaha..Rand Paul je rekao istinu,politika je nužno zlo i moraš se pomiriti s time

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:06 08.09.2015.

Ako Trump bude nominiran ispred republikanaca to ce biti onda otvoren put za Hillary. Nitko ne moze postati predsjednik ako nema potporu latinosa i zena. Crnci i onako ne glasuju za republikance.

Avatar mason
mason
18:46 08.09.2015.

Donald Trump je jedan od najboljih kandidata u povijesti Amerike.Kome je bitno sto nije u crkvi u prvim redovima.Oni koji ga optuzuju da je rasista lazu ,covjek koji je rasista ne bi zaposlio crnca.Bogat=pametan.Za Huseina je upravu sve,najgori predsjednik u povjesti plus rasist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije