Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADIVILI VOJNE EKSPERTE

Kako su Ukrajinci oborili nezaustavljive ruske rakete? Pentagon nije imao pojma da Patriot to može

U.S. Army MIM-104 Patriots at Rzeszow-Jasionka Airport
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
30.05.2023.
u 10:26

Ukrajincima je za rukom pošlo iskoristiti Patriote do krajnjih granica čime su zadivili i generale i eksperte najjače vojne sile na svijetu. I to u rekordnom roku, jer to obrambeno oružje u Ukrajinu je stiglo u travnju ove godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin već se godinama hvali da je Rusija globalni lider u hipersoničnim projektilima, koji se mogu kretati brzinom do 10 maha (12.250 km/h) kako bi izbjegli neprijateljsku zračnu obranu. I doista, Rusi su prvi put, barem službeno, svoju hipersoničnu raketu Kinžal (bodež) koja leti deset puta brže od zvuka i ima domet veći od dvije tisuće kilometara lansirali lani u ožujku na metu kraj grada Deljatina. Bio je to prvi put da se takva vrsta oružja iskoristila bilo gdje na svijetu u stvarnom ratovanju, a ne samo u svrhu testiranja. Postoje i nagađanja kako je ruska vojska Kinžal iskoristila još u lipnju 2016. na neimenovanu zemaljsku metu u Siriji, ali Rusi to nikad nisu potvrdili.

Bilo kako bilo, sve do sredine svibnja ove godine vjerovalo se kako su te hipersonične krstareće rakete nezaustavljive, odnosno da ih je nemoguće oboriti sa zemlje, a onda su se Ukrajinci pohvalili kako su u jednoj noći oborili čak šest ispaljenih Kinžala koje je Moskva ispalila. Kako? Zahvaljujući američkim Patriotima, obrambenom sustavu zemlja-zrak koji se smatra jednim od najnaprednijih sustava protuzračne obrane u američkom arsenalu.

GALERIJA Rusi tvrde: Ukrajinci su dronovima napali Moskvu 

U.S. Army MIM-104 Patriots at Rzeszow-Jasionka Airport
1/12

VEZANI ČLANCI: 

Amerikanci su se dugo nećkali da li uopće isporučiti taj sustav Ukrajini, a nakon što su ipak dali zeleno svjetlo vjerovali su kako će proći najmanje godinu dana prije nego ukrajinska vojska nauči koristiti Patriote. Međutim, u obuci u SAD-u 65 ukrajinskih vojnika svladalo je korištenje tog sustava u svega nekoliko tjedana, i ne samo to. Iako su Patriote Sjedinjene Države počele koristiti još 1991. u Zaljevskom ratu, Pentagon nije imao pojma kako taj sustav može srušiti hipersonične rakete. Ukrajincima je, dakle, za rukom pošlo iskoristiti Patriote do krajnjih granica čime su zadivili i generale i eksperte najjače vojne sile na svijetu. I to u rekordnom roku, jer to obrambeno oružje u Ukrajinu je stiglo u travnju ove godine, što znači da su se Ukrajinci Patriotima u samo mjesec dana naučili služiti bolje nego Amerikanci u otprilike tri desetljeća.

Predsjednik Volodimir Zelenski dugo je inzistirao da im Zapadni saveznici počnu slati obrambene sustave zemlja-zrak, a nakon SAD-a, posebice kada se vidjelo koliko su Ukrajinci dobri u korištenju tog sustava, Patrioti uskoro stižu i iz Nizozemske i Njemačke. To što se Ukrajinci mogu braniti protiv oružja za koje su Rusi smatrali da je nezaustavljivo predstavlja značajnu prekretnicu u ratu, pogotovo kad se u obzir uzme da pomoću Patriota mogu oboriti preko 90% Kinžala koje agresorska vojska lansira.

VIDEO Kijevske vlasti objavile snimku štete nakon granatiranja grada

Komentara 133

VE
Velaga
11:03 30.05.2023.

Kanižal kad se približi meti prestaje letiti brzo jer pri toj brzini ne radi mu aktivno navođenje nego samo zadano, tada ga patrioti ruše. Uglavnom, vidim da su Nišlije outsoursane ruskim gazdama preuzele komentare na gotovo svim hrvatskim portalima. Mii na more, guštamo, a oni 24 sata na dan zarađuju rublje

Avatar pendreck
pendreck
11:05 30.05.2023.

Puno ovdje ne mogu doc k sebi od muke...kindali su im postali nis korist....glavni adut osim nuklearnog arsenala pada u vodu... Slava Ukrajini!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:02 30.05.2023.

Te hipersonične rakete su jedno obično rusko potemkinovo selo, kao i sve do sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije