Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Putin žestoko o napadu dronovima na Moskvu: 'Ukrajina je odabrala zastrašivanja Rusije'

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.05.2023.
u 18:17

Rusija je više puta napala glavni grad Ukrajine u svibnju kombinacijom bespilotnih letjelica i projektila, uglavnom noću, u očitom pokušaju potkopavanja volje Ukrajinaca za borbom nakon više od 15 mjeseci rata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je kako su "donesene odluke" o vremenu kada će ukrajinske postrojbe krenuti naprijed, što je još jedan nagovještaj da je Kijev spreman pokrenuti svoju dugo očekivanu protuofenzivu. U svojem večernjem obraćanju ukrajinski predsjednik je kazao kako se sastao s vojnim dužnosnicima ne samo kako bi razgovarali o obuci, taktici i zalihama streljiva, već i o tome kada bi vojska mogla krenuti u napad. "To je ono što je najvažnije, trenutak kada ćemo krenuti naprijed. Odluke su donesene'', poručio je Zelenski. 

Sergej Lavrov optužio je Zapad za "neprihvatljivu eskalaciju" rata zbog kontinuirane vojne potpore Ukrajini i zbog isporuke borbenih zrakoplova F-16. Smatra da je  to  pokušaj "oslabljivanja Rusije'" od strane "Washingtona, Londona i njihovih satelita u EU". 

VIDEO Rusija optužuje Ukrajinu za napad dronovima na Moskvu

Tijek događaja:

23:00 - Čelnik UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, u utorak je zatražio od Ukrajine i Rusije da poštuju pet načela zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, dajući naslutiti da nije osigurao njihovo obećanje da će štititi elektranu.

Grossi mjesecima pokušava uspostaviti sporazum kojim bi se smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće izazvane vojnim aktivnostima poput granatiranja najveće europske nuklearne elektrane, koja se nalazi u Ukrajini, no pod ruskom je okupacijom duže od godine dana.

Među njegovih pet načela spada i ono da ne bi trebalo biti nikakvog napada na ili iz elektrane i da elektrana ne bi trebala služiti kao baza za teško naoružanje poput raketnih bacača, topničkih sustava i streljiva, tenkova ili za vojno osoblje koje bi se moglo koristiti za napad iz elektrane.


19:37 -  Članice NATO-a provode vojne manevre na Arktiku i obećale su u utorak da će braniti Finsku, 31. članicu Sjevernoatlantskog saveza od travnja i domaćina prvih zajedničkih vježbi. 

Članstvom Finske udvostručena je duljina granice koju NATO dijeli s Rusijom koja je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači prošle godine.

Gotovo 1.000 savezničkih snaga iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške, kao i iz susjedne Švedske, pridružilo se otprilike 6.500 finskih vojnika i oko 1.000 vozila u vježbi "Northern Forest", najvećoj suvremenoj vježbi finskih kopnenih snaga iznad Arktičkog kruga.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i Finsku da odustanu od dugotrajne politike vojne nesvrstanosti i potraže sigurnost u NATO-ovoj obvezi kolektivne obrane.


18:10- Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je ukrajinski napad dronovima na Moskvu bio pokušaj zastrašivanja i provociranja Rusije i najavio jačanje protuzračne obrane oko glavnog grada. Rusija je objavila da je osam dronova ciljalo civilna područja Moskve i moskovske regije, s više od 21 milijun stanovnika, u ranim jutarnjim satima u utorak, ali su oboreni ili preusmjereni posebnim elektroničkim ometačima.

Putin je napad, koji je doveo 15-mjesečni rat u Ukrajini u srce Rusije, opisao kao teroristički odgovor koji je uslijedio nakon što je Rusija napala sjedište ukrajinske vojne obavještajne službe prije nekoliko dana.  Putin je rekao da je Ukrajina izabrala put pokušaja "zastrašivanja Rusije, ruskih građana i napada na stambene zgrade".

"Ovo je očito znak terorističke aktivnosti", rekao je. 

Ojačat će se protuzračna obrana oko Moskve, glavnog grada najveće svjetske nuklearne sile koji je već zaštićen opsežnim sustavom ranog upozoravanja, najavio je ruski predsjednik.


17:30- Čini se da je najmanje jedan od dronova korištenih u napadima na Moskvu u utorak ujutro bio UJ-22 proizveden u Ukrajini. Vjeruje se da UJ-22 ima domet leta od 800 km. Udaljenost od ukrajinske granice do Moskve je oko 450 km. 


13:17 - Ruski mediji, čije je navode teško neovisno provjeriti, objavili su kako je u jutrošnjem napadu dronovima na Moskvu, sudjelovalo ukupno 32 bespilotne letjelice različitih tipova. 

>> OPŠIRNIJE

VIDEO Snimke dronova iz Rusije šire se mrežom Telegram


13:15 - Govoreći o napadu bespilotnim letjelicama na Moskvu, ruski zastupnik Maksim Ivanov rekao je da je to bio najozbiljniji napad na Moskvu od nacističkih napada tijekom Drugog svjetskog rata, rekavši da nijedan građanin sada ne može izbjeći ono što je "nova stvarnost".

"Ili ćete pobijediti neprijatelja jedinstvenom šakom ili će neizbrisiva sramota kukavičluka, kolaboracije i izdaje progutati vašu obitelj", rekao je.


13:13 - Ukrajina se "očajnički nada" da će joj Južna Koreja osigurati obrambenu vojnu opremu kao što su protuzračni sustavi za obranu od ruskih napada, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za južnokorejske novine. Zelenski se zahvalio Južnoj Koreji na obećanju da će poslati vozila za razminiranje i humanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 230 milijuna dolara, ali je rekao da Ukrajina želi protuzračne sustave i sustave za rano upozoravanje, izvijestio je u utorak dnevnik Chosun Ilbo.

"Znam da postoje mnoga ograničenja u vezi s potporom oružjem, ali ta se načela ne bi trebala primjenjivati na obrambene sustave i opremu za zaštitu naše imovine", rekao je Zelenski spomenutim novinama.

"Protuzračni sustav nije oružje, već isključivo obrambena oprema. Moramo imati nebeski štit kako bismo ponovno izgradili Ukrajinu i očajnički se nadam da će nas Južna Koreja podržati u tom području", dodao je. Istaknuo je da će južnokorejski sustav ranog upozoravanja pomoći u obrani njegove zemlje od ruskih zračnih napada.

Američki saveznik i veliki izvoznik oružja, Južna Koreja dosad je isključivala mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini, usprkos sve većem pritisku Washingtona i Europe, zbog poslovnih veza s Rusijom i utjecaja Moskve na Sjevernu Koreju.

Predsjednik Yoon Suk Yeol je u intervjuu za Reuters u travnju signalizirao mogućnost promjene, poručivši da bi Seulu moglo biti teško nastaviti pružati samo humanitarnu i financijsku pomoć ako se Ukrajina suoči s napadom na civile velikih razmjera ili "situacijom koju međunarodna zajednica ne može oprostiti."

Yoon i Zelenski sastali su se prvi put ovog mjeseca na marginama samita čelnika skupine G7 u Japanu, nakon čega je Seul obećao isporuku opreme za razminiranje i dodatnu humanitarnu pomoć. Zelenski je također zatražio vojnu potporu Južne Koreje u video obraćanju južnokorejskim zastupnicima u travnju. Tada je zatražio, između ostalog, oklopna vozila te protuzračno, protutenkovsko i protubrodsko oružje.


08:38 - Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da Kijev stoji iza "terorističkog" napada dronom na glavni grad Rusije. Ministarstvo je priopćilo da je u napadu sudjelovalo osam bespilotnih letjelica. Moskovski gradonačelnik kazao je da su dvije osobe zatražile liječničku pomoć nakon napada, prenosi Sky News.

"Jutros je kijevski režim izveo teroristički napad bespilotnim letjelicama na objekte u gradu Moskvi", priopćilo je rusko ministarstvo.

VEZANI ČLANCI:


07:10 - U napadu dronova pogođeno je nekoliko zgrada u Moskvi pri čemu je zabilježena "manja" šteta i nije bilo ozbiljnijih ozljeda, rekao je rano ujutro u utorak gradonačelnik ruske prijestolnice Sergej Sobjanin.

"Sve hitne službe grada su na mjestu nesreće", rekao je Sobjanin.

Ruska državna novinska agencija RIA izvijestila je da se evakuiraju neki stanovnici zgrade u ulici Profsojuznaja u južnom dijelu Moskve. Nekoliko ruskih Telegram kanala za razmjenu poruka izvijestilo je da je na prilazima gradu srušeno četiri do deset dronova. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.


07:05 - Ukrajinske snage protuzračne obrane uništile su više od 20 bespilotnih letjelica u zračnim napadima koje je Rusija pokrenula na Kijev u ranim jutarnjim satima u utorak, priopćile su ukrajinske vojne vlasti.

Rusija je u ranim jutarnjim satima u utorak pokrenula novi val napada na Kijev, uslijed kojeg je najmanje jedna osoba poginula, a četiri osobe su ozlijeđene. Nazvavši to "masovnim" napadom pokrenutim u nekoliko valova, čelnik kijevske vojne uprave Serhiy Popko, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je Rusija izvela napad koristeći samo bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje. Bio je to treći napad na glavni grad u 24 sata. Nije poznato koliko je dronova Rusija lansirala.

Rusija je više puta napala glavni grad Ukrajine u svibnju kombinacijom bespilotnih letjelica i projektila, uglavnom noću, u očitom pokušaju potkopavanja volje Ukrajinaca za borbom nakon više od 15 mjeseci rata.

Napadi u utorak bili su 17. ruski zračni napad na Kijev ovog mjeseca i uslijedili su nakon što je grad dvaput napadnut u ponedjeljak, uključujući neuobičajeni udar tijekom dana.

VIDEO Rusko ministarstvo tvrdi da su njihovi ratni brodovi odbili napad ukrajinskih dronova

Komentara 97

Avatar Barba
Barba
09:09 30.05.2023.

Pa neka. Rusi razaraju Ukrajinu iz čisa mira, pa neka i Rusi osjete malo rata. Pogotovo Moskovljani.

KI
kingtom
08:25 30.05.2023.

Sve to što rusija radi drugima treba se vratiti rusiji sa kamatom. Doći će dan kada će tlačeni i napadani postati veliki i snažni i kada će moći vratiti rusiji svaki metak, dron ili projektil.

SL
Sloven
09:02 30.05.2023.

Vladek37 - ukrajinci su u ovih 15-16 mjeseci pokazali, da imaju muda. 40 milijona siromaha ( na prevaru - 1994 RAZORUŽANIH ) se bori protiv nuklearne sile od 140 milijona ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije