Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADNJA ŠANSA Županijsko poglavarstvo apsolutno podupire splitski i trogirski škver

Kako se pomoglo Hajduku, tako se može i brodogradnji

05.12.2008.
u 15:37

SPLIT – Unatoč velikim gubicima, dajemo apsolutnu potporu Brodosplitu, Brodotrogiru i daljnjem razvoju brodograđevne industrije na našem području. Osnovat ćemo radnu skupinu koja će pratiti program restrukturiranja i privatizacije škverova i iznalaženja modela kako bi se osigurala tekuća likvidnost.

Zaključak je to današnje sjednice Poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije koje se bavilo problemima gospodarstva, poglavito brodogradnje koju čekaju teški dani. O trenutačnom stanju, zabrinuti za budućnost, poglavarima su se obratili direktori Brodosplita i Brodotrogira te čelnici HUS-a i Sindikata metalaca Hrvatske.

Troše zadnje rezerve
– Trošimo rezerve, imamo ih još za dva mjeseca, a onda će ljudi biti svugdje – zavapio je Mateo Tramuntana, direktor trogirskog škvera, dodajući da ne vjeruje da će se u privatizaciji pojaviti strateški partner koji u džepu ima novca.

Splitski škver u zadnjih pet godina nagomilao je gubitke 2,8 milijardi kuna. Direktor Domagoj Klarić smatra kako škver treba hitno restrukturirati i privatizirati. Ugovorili su gradnju 10 brodova ukupno vrijednih 6,5 milijuna USD.

– Europa neće rješavati naše probleme, smanjenje brodograđevnih kapaciteta za 40 posto znači gašenje dva škvera, jedno što imamo jest brodogradnja, hoćemo li i nju prodati – upitao je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita. Poručio je da ako Vlada iskoči iz dogovora i obećanja, slijedi štrajk!

Strah i hladni rat
– Živimo u strahu i hladnom ratu, došli smo vas zamoliti da podržite brodogradnju, preduvjet razvoja industrije na području Dalmacije – rekao je Vedran Dragičević, dopredsjednik SMH-a.

– Interes nam je svima da se brodograđevna djelatnost ne ugasi, da se proizvodnja nastavi – naglasila je dožupanica Anđelka Vuković podsjećajući kako će vjerojatno 20. prosinca biti objavljeni natječaji za prodaju škverova. Zalaže se da se u ugovore obvezno ugradi socijalna klauzula o zaštiti radnih mjesta.

– Kao što se pomoglo Hajduku i uspjelo ga se privatizirati, tako se može i mora pomoći i brodogradnji – poručila je dožupanica.

– Zainteresiranih za kupnju splitskog škvera ima, među njima je i tvrtka iz Singapura – rekao je Damir Arapović, direktor Specijalne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije