Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kako je splitska policija spriječila krađu 47.000 eura od starije žene

Stariji građani diljem EU sve su češće meta prevaranata, Europol izdao upozorenje nakon uhićenja više osoba u Njemačkoj i Poljskoj
22. siječnja 2021. u 23:21 6 komentara 4555 prikaza
Split: Policijska kontrola na Bačvicama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Teto, molim te, pomozi mi! Upao sam u probleme i ako mi ne daš novac, završit ću u zatvoru! - rečenica je to, koja je u policijskim krugovima poznata kao tzv. trik nećaka, a kojom se, kako je priopćio Europol, koristila skupina prevaranata iz Njemačke i Poljske kako bi se dokopala tuđeg novca.

Bivši premijer Ivo Sanader na prvom je suđenju bio osuđen na devet godina zatvora i vraćanje oko 15 milijuna kuna BIVŠI PREMIJER Sanader uputio pismo javnosti: 'Dobro znam zašto vrhu vlasti odgovara da sam u zatvoru'

Mete su im bili stariji ljudi, koji žive sami, a prijevare su obavljene putem telefona. Prevarant bi nazvao svoje starije potencijalne žrtve koje su uglavnom živjele u Austriji i Njemačkoj. Predstavio bi se kao službena osoba, uglavnom kao policajac. Potencijalnoj žrtvi bi potom kazao da zove u ime njezina i njegova rođaka koji se našao u problemu te mu treba novac, jer će u protivnom završiti iza rešetaka. Žrtve bi nasjele na tu prevarantsku priču i dale novac osobi koja bi po njega došla, misleći da pomažu svojim bližnjima, a dok bi shvatile da su prevarene, bilo je kasno.

Europol je izvijestio da je prije nekoliko tjedna počeo istraživati jednu ovakvu skupinu prevaranata, koju je na koncu i razotkrio. Poljska policija uhitila je tri osobe, a njemačka jednu, koja je prikupljala novac od žrtava. Zaplijenjeni su im i mobiteli i digitalna oprema kojom su se služili u prijevarama. Inače, u Europolu kažu da je ova istraga provedena u sklopu projekta koji se bavi razotkrivanjem kriminalaca i prevaranata čija su meta građani starije životne dobi. 

Naime, primijećeno je da je takva vrsta kriminala postala svojevrstan fenomen na području cijele Europske unije. Prevaranti se uglavnom predstavljaju kao policajci, odvjetnici, suci ili poreznici, odnosno osobe s autoritetom, kojima žrtve vjeruju. Kada im povjeruju, predaju im svoj novac po koji prevaranti počesto dolaze i na vrata žrtava. 

prostitucija ISPOVIJEST MLADIĆA Mučna priča iz Hrvatske: 'Imao sam 16, u autu me silovala psihologinja, plakao sam dok me svlačila...'

Kako bi se ovakva vrsta kriminala suzbila i spriječila, Europol je još 2010. godine pokrenuo projekt koji se bavi razotkrivanjem ovakvih kriminalaca te kažu da je trenutačno u tijeku nekoliko ovakvih istraga diljem Europske unije.

Ovaj fenomen nije nepoznat ni u Hrvatskoj, u kojoj policija gotovo svakodnevno izvještava o ovakvim prijevarama. Zagrebačka policija tako je jučer priopćila kako je 74-godišnjakinja ostala bez nakita vrijednog više desetaka tisuća kuna jer je u stan pustila dvije prevarantice koje su joj lažno navele da prodaju lijekove. Splitsko tužiteljstvo je pak neki dan pokrenulo istragu protiv muškaraca koji su se lažno predstavljali kao policajci, tražeći da im žrtva sa svog bankovnog računa podigne i preda 47.000 eura. 

Tvrdili su joj da je riječ o krivotvorinama koje moraju provjeriti, a u svom naumu nisu uspjeli jer žrtva nije uspjela podići toliku sumu novca, a da podizanje novca prethodno nije najavila banci. 

A kako je opetovano dolazila i tražila podizanje većih suma, bankarska službenica je posumnjala da se radi o prijevari o čemu je obavijestila policiju. Koja je pak prevarantima postavila klopku pa su umjesto s novcem u džepu, završili iza rešetaka.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Ja_se_bom_cijepil:

    Prošle godine, imao sam sličan poziv. Zvao me neki tip, srpski je govorio, počeo me ispitavati za moju banku, odmah sam prekinuo i blokiram broj. Idem gledat broj, pozivni iz Velike Britanije (44). Drugi dan me opet zove drugi broj ... prikaži još! iz Velike Brtanije, ne javljam se, blokiram broj, za par dana, zove opet treči broj iz VB, blokiram broj, zadnj broji bili su ....1970,...1971 ,...1972

  • bf22:

    čari liberalne demokracije...kada bi takvi izlazili iz kojekakvih rudnika i kamenoloma nakon višegodišnjeg prisilnog rada,tada bi se postigao kvalitetan preodgoj i dotični bi stekli radne navike koje bi im koristile u daljenjem životu.

  • Asparagus:

    Kako hdz-ovci podižu keš? Njih prate s tenkovima?